Bu Blogda Ara

20 Şubat 2020 Perşembe

Elmalı Kurabiye








Hızlıca hazırlanan ve tazeliğinden hiç bir şey kaybetmeyen bir kurabiye tarifi ister misiniz ?

Komşularım gelince yapılan ve çok sevilip buraya yazılmayı hak eden bu tarifi umarım  sizlerde çok severek yapacaksınız , hadi o zaman :)

işte tarifimiz :

Hamuru için :

250 gr erimiş tereyağı
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta 5 su bardağı un
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

iç harcı için :

4 adet elma
3/4 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 avuç  fındık

üzeri için :

pudra şekeri

Öncelikle elmalı iç malzemeyi hazırlamakla başlıyoruz . 4 adet elmayı rendeleyip üzerine şekeri ekledikten sonra kısık ateşte ocağın üzerine alıyoruz. Şeker eriyecek ve elmalar önce suyunu bırakıp sonrada çekecek . Bu arada elmaları ezmemeye özen göstererek yavaş yavaş karıştırıyoruz .Elmalar iyice suyunu çekince en son tarçın ve fındığı ekleyip , iç harcı soğumaya bırakıyoruz. .

Hamur için gerekli tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp , ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamuru yarım saat dinlenmesi için buzdolabına kaldırıyoruz.

İç harcımız soğuduktan ve hamurumuz dinlendikten sonra istediğiniz şekilde hamura şekil verip içine iç harçtan koyup fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kurabiyelerin üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz.

Kurabiyeler soğuyunca üzerine pudra şekeri serpip servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)




2 Temmuz 2018 Pazartesi

Krem karamel






Hımmm ağzımın suyu akarak yaptım bu  tarifi :) Seviyor muyum ne ? evet evet seviyorum hemde çok ... Hiç vakit kaybetmeden kolları sıvayıp hadi mutfağa :)

işte tarifimiz :

karamel için :
85 ml su
180 gr şeker

kreması için :
180 gr şeker
6 adet orta boy yumurta
500 ml süt
1 paket vanilya

işe karamel yapmakla başlıyoruz . İşimiz çok kolay şeker ve suyu bir kaba alıp orta hararetli ateşe koyup bırakıyoruz . sakın karıştırmayın , karışım kendi kendine karamel haline gelecek . Aman gözünüz üzerinde olsun , çünkü şeker bir anda yanabilir :) karışımın rengi karamel rengini alınca ocağı kapatıp ilk sıcaklığının geçmesi için 2 dakika beklemeye bırakıyoruz .

Krem karamel kaplarını sudan geçirip dinlenen karameli kaplara paylaştıralım , bu tarif ile yaklaşık 8 adet krem karamel çıkıyor .

krema için süt ,şeker ve yumurtayı çırpıcı ile şeker eriyene kadar çırpıyoruz , Burada amaç şekeri eritmek :) Karışımı köpürtmeden sakin sakin karıştırıyoruz .Sonra 1 paket vanilyayı ekleyip , hazırlamış olduğumuz krem karamel kaplarına paylaştırıyoruz.

krem karamel kap fırın tepsisine yerleştirip yarısına kadar gelecek şekilde kaynamış su döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişiriyoruz.

tatlılar oda sıcaklığına geldiğinde fırında en az 4 saat,  bence 1 gece beklemesi daha da güzel olur ,
buzdolabında bekletiyoruz .

Beklemiş olan tatlıyı ters çevirip kaplardan çıkararak servis ediyoruz .

Afiyet Olsun :)



28 Mayıs 2018 Pazartesi

Nohut Unlu Ekmek




Her şey nohut unu ile ekmek yapmak nasıl olur acaba diye düşündüğümde başladı . Sonrası malum kendimi mutfakta buldum .

Küçük küçük ekmekçikler çıktı sonunda fırından mis gibi kokarak ...

Hadi o zaman ne duruyoruz :)

İşte tarifimiz :

Hamur için :)
300 gr un
50 gr nohut unu
10 gr instant maya
50 gr tereyağı
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
120 ml süt
75 ml su

Haşlamak için :)
1 litre su
1 çay bardağı pekmez

Hamur için gerekli tüm malzemeleri derin bir kaba alıp karıştırıyoruz. Kabın üzerini streç film ile kaplayıp ılık bir yerde yaklaşık 3 saat kadar mayalamaya  bırakıyoruz.
Sürenin sonunda mayalanmış olan hamuru unlanmış  tezgaha alıp yoğuruyoruz. Hamuru 8 eşit parçaya bölüp her bir parçayı top haline getirip yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz ve üzerine nemli bir bez serip ılık bir yerde 1 saat daha dinlenmeye bırakıyoruz.
Diğer tarafta 1 litre suyu ,1 çay bardağı pekmez ile birlikte bir tencerede kaynatıyoruz. 1 saat dinlendirdiğimiz hamurları birer dakika kaynayan pekmezli suda haşlayıp ,yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz . Haşlanmış olan hamurların üzerine bıçak ile bir çarpı çizip , önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişiriyoruz.

Afiyet Olsun :)







25 Nisan 2018 Çarşamba

Üzümlü Çörek





Ne çok tatlı ne de tuzlu olan ama lezzetli mi lezzetli bir tarif var sırada ; yapması oldukça kolay olan bu çörek kaş ile göz arasında ev ahali tarafından tüketilecektir :)

İşte Tarifimiz :

Hamuru için :

385 gr  un
1 paket maya
1 paket vanilya
1 yumurta
50 gr erimiş tereyağı
45 gr şeker
2 gr  tuz ,
200 ml  ılık süt

içi için  : 

1 su bardağı kuru üzüm

kreması için :

450 ml süt
40 gr  nişasta
120 gr şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya

Kuru üzümlerin üzerini geçecek kadar içme suyu ekleyip 15-2 dakika kadar bekletip , üzümlerin suyunu süzülmesi için bırakıyoruz.

Hamur için gerekli tüm malzemeler geniş bir kapta birleştirip yoğrulur , ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekiyor , hamurun üzerini örtüp mayalanması için 1 saat bekliyoruz.

Hamurun mayası için beklerken boş durmak yok hanımlar :) kremayı hazırlayıp soğutmak gerekiyor . Bunun için krema için gerekli tüm malzemeyi derin bir tencereye alıp muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırıp pişiriyoruz. Pişen kremayı soğuması için bırakıyoruz.

Mayalanan hamur mutfak tezgahı üzerinde dikdörtgen olacak şekilde açılır.



Üzerine soğuyan krema sürülüp ,suyunu süzdüğümüz üzüm serpilir ve hamur  iki parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir ;


Kesilen şeritler rulo şeklinde sarılarak , yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir ;




Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika kadar pişirilir . Pişen çörekler soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. 




Afiyet olsun :)

22 Mart 2018 Perşembe

Ekşi Maya :)



Öncelikle bana kendi maya mı yapmamda cesaretlendiren Komşum Aylin'e , tüm çılgınlıklarıma göz yumarak benden desteğini hiç esirgemeyen sevgili eşime sonsuz teşekkürlerimi sunmak isterim :)

Şu an 6 ayını doldurmuş ve giderek kuvvetlenen bir maya annesiyim . Annesiyim diyorum çünkü maya yaşayan , yemek isteyen , bakım bekleyen canlı bir organizma aslında .... Bundan dolayı mayayı 3 yada 4 günde bir beslemeli ve ona sevgi göstermelisiniz :) .İşin sırrı her gün aynı saate mayayı beslemek ve mayanın yarısını ayırıp , ayırdığınız kadar maya ağırlığının yarısı su yarısı un olacak şekilde beslemek . Hepsi bu kadar :)

Korkmayın ve kolları sıvayın hadi , sonunda sağlıklı harika ekmeklere sahip olacağız ;

1.gün : 






100 gr un
100 ml oda sıcaklığında su

işe öncelikle tüm malzemeyi iyice karıştırmakla başlıyoruz. Karışımın üzerini nemli bez ile örtüp mutfağın rüzgar almayan bir yerinde beklemeye bırakıyoruz. İlk gün için yapılacak sadece budar :)

2.gün : 



Mayamızı sadece gözlüyoruz .Maya üzerinde bir miktar sıvı gözleyebilirsiniz . . Maya üzerinde bir renk değişimi olabilir , sakin endişelenmeyin , her şey olması gerektiği gibi ilerliyor :)  . Maya üzerinde sıvı birikmesi var ise karışım iyice homojen bir hal alana kadar karıştırıyoruz ve üzerini nemli bir bez ile kapatıp beklemeye bırakıyoruz .

3.gün : 






Bugün mayamıza baktığımızda mayada biraz kabarma olması ve üzerinde de kabuk bağladığını görmemiz gerekiyor. Maya bu durumda ise yararlı bakteriler işini iyi yapıyor demektir. Bu durumda mayamızın besine ihtiyacı olacaktır .

Mayanın yarısını döküp ki kalan kısım yaklaşık 100 gr olmalı , kalan yarının içine  50 gr un , 50 ml su ekleyip karışım pürüzsüz olana kadar karıştırıyoruz , daha sonra  mayanın üzerini nemli bez ile kapatıp ,dinlenmeye bırakıyoruz.

Bu ilk beslemeden sonra artık mayamızı her gün düzenli olarak beslemeniz gerekecek .

4.gün : 



Maya artık kuvvetlenmeye ve daha çok tepki vermeye başlayacak . Bugün de aynı şekilde mayanın yarısını atıp kalan yarısına 50 gr un , 50 ml su ekleyip, iyice karıştırıyoruz. Daha sonra  mayayı dinlenmeye bırakıyoruz.Kalan kısım hep 100 gr olmalı ve toplamda hep 200 gr maya elde etmeliyiz.
Maya yapmanın matematiği diyorum ben buna kısaca :)

5.gün ve 9. gün arası : 




Mayayı 4. , 5. ,6 . , 7. , 8. , ve  9. gün aynı şekilde beslemeye devam ediyoruz. Yani, mayanın yarısını atıp kalan yarısına 50 gr un , 50 ml su ekleyip iyice karıştırıyoruz.

10.gün :




Artık maya  kullanıma hazır . Ekşi kokusu ve köpüklü görünüşü ile hadi ekmek yapalım der gibi :)

toplamda 200 gr maya var artık elimizde . Ekmek yapmak için her seferinde 200 gr maya kullanacağımız için mayayı çoğaltmalı ve bir sonraki beslenmeye kadar dolaba kaldırmalıyız.

Yazıldığı kadar zor bir şey değil aslında yapacağımız  . 200 gr mayaya 100 gr un , 100 gr su ekleyerek elimizdeki mayayı 400 gr çıkarmış olacağız .

Her zaman ki gibi tüm malzemeyi iyice karıştırdık mı işimiz tamamdır.

Elde ettiğimiz mayayı ağzı kapaklı cam bir kaba koyup dolapta dinlenmeye bırakıyoruz . Cam kabın boyutu biraz büyük olursa iyi olur . Çünkü maya soğuk ortamda da fermente olmaya devam edecek ve büyüyecektir.

Mayayı 3 yada 4 günde bir beslemek gerekli . Aksi taktirde maya aç kalacak ve ölecektir.

Mayanız ile mutlu günler dilerim :)











16 Mart 2018 Cuma

Çikolatalı Puding





Bizim evin çikolata hallerinden bir tarif var bugün sırada . Hem canım oğlum hem de canım eşimin çok sevdiği ve eve ne zaman süt alsam gözümün içine bakarak çikolata ve süt diye sevindikleri tarif :)

E ne duruyoruz , hadi mutfağa :)

işte tarifimiz :

1,5 lt süt
1 yumurta
135 gr şeker
60 gr kakao
90 gr tam buğday unu
150 gr bitter çikolata
20 gr tereyağı

Çikolata ve tereyağı hariç tüm malzemeyi bir tencere alıp orta hararetli bir ocakta kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. En son karışım koyulaşmaya başladığında içine çikolatayı ve tereyağı ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocağı kapatıyoruz.

Aslında buraya kadar bir zorluğu yok bu tarifin . Asıl zorluk puding soğuyana kadar karıştırmak ki üstü kaymak tutmasın :) Ama benim için kaymak tutmasının bir önemi yok diyor iseniz , istediğiniz büyüklükte kaplara doldurarak önce oda ısısına gelene kadar bekletip sonra dolaba kaldırabilirsiniz .

Soğuduktan sonra afiyet ile tüketebilirsiniz :) Benden söylemesi ev ahalisi  buzdolabına abone olacak...

Afiyet Olsun :)



26 Şubat 2018 Pazartesi

Elma Sosu :)







Elmanın her halini çok severim . Reçel , tart ,pişmiş ,pişmemiş nasıl olursa olsun her şekilde itina ile tüketilir. Ancak etlerin yanında sos olarak hiç denememiştim :) Birden gözümün önüne nasıl olur elma ve et yan yana dediğiniz geldi :) Ön yargı yapmayın lütfen ve deneyin bu sosu . Sonuç süper olacak emin olun ...

İşte tarifimiz :)

10 adet elma
1 adet limon kabuğu rendesi
4 yemek kaşığı limon suyu
2 adet çubuk tarçın
6 adet karanfil
1/4 su bardağı esmer şeker
1/4 fincan beyaz şeker
1 su bardağı su
1/2 çay kaşığı tuz

Elmaların kabuklarını soyup , çekirdeklerini temizliyoruz. Tencereye limon suyu ve 1 su bardağı suyu ekleyip elmaları da tencereye ekliyoruz. Pişene kadar kısık ateşte kaynattığımız elmaları püre haline getirip tuz, şeker ,tarçın ve karanfili de ekleyip şeker eriyip sos kıvam kazanan kadar kısık ateşte yarım saat kadar pişiriyoruz. Arada karıştırmayı ihmal etmeyin sakın :)

Sos hazır olduğunda soğumaya bırakıp sonra kavanozlarda  2 hafta kadar dolapta saklayabilirsiniz .

Sosu tavuk ve ızgara etlerin yanında kullanmanızı öneririm . Yoğurtla birlikte tüketebilir hatta kahvaltıda elma reçeli niyetine bile tüketebilirsiniz :)

Oldukça keyifli ve çok yönlü bir tarif ...

Afiyet olsun :)