Bu Blogda Ara

6 Nisan 2015 Pazartesi

Rom aromalı kek :)



 Her ne kadar kasvetli de olsa hafta sonu , içimde mutfağa girip çocuklara kek yapmak gibi bir istek vardı . Pazar günü Ankara'nın tarihi mekanlarından olan Hamam önü gezisi tamamlandıktan ve eve gelip kek malzemeleri hazırlandıktan sonra yapılan kekten evdeki herkes pek memnun kaldı :)

Rom aromasını Dr. Oetker Rom Aroması olarak bulabilirsiniz . Onun dışındaki tüm malzemeler zaten mutfakta olan şeyler :)

Kek piştiğinde  mutfağı enfes kokular sarıyor. Ben kekime limon kabuğu rendesi koydum . Bu nedenle mutfak limon kokuları ile doldu :) Denemek lazım acaba portakal kabuğu rendesi koyarsak ne olacak ? :)

Denemesi sizden ...

İşte tarifimiz :)

4 adet yumurta
2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 portakal yada limon kabuğu rendesi
10 damla Dr. Oetker Rom Aroması
1 su bardağı süt
yarım su bardak sıvı yağ
125 gr tereyağı ( eritilmiş )
3.5- 4 su bardağı un
üzeri için pudra şekeri

öncelikle şeker ve yumurtayı  yüksek devirde beyazlaşana kadar çırpıyoruz . Tüm sıvı malzemeleri yumurtaların üzerine ekleyip kek hamurumuzu 5 dakika kadar daha çırpıyoruz. Kuru malzemeleri bir başka kapta karıştırıp 2 sefer eliyoruz :) ... kuru malzemeleri sıvı malzeme karışımı içine ekledikten sonra , en son limon yada portakal kabuğu rendesi ile 10 damla rom aromasını ekleyip , önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 45- 60 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımızı kekimizi soğuyunca kalıptan çıkarıp üzerine pudra şekeri ekip servis ediyoruz .

Afiyet Olsun :)


1 Nisan 2015 Çarşamba

Pekmezli Kabak Tatlısı





Pekmez sevmeyen var mıdır acaba ? , Hele birde Bal kabağı ile birleşince .... hımmmmmm nefis ki ne nefis :) Fırından çıktığında nar gibi kızarmış görüntüsü ve enfes lezzeti ile sofraların aranan tatlısı olmaya aday ...

İşte tarifimiz : )

1 kilo bal kabağı
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı pekmez
üzeri için iri kıyılmış ceviz

Bal kabaklarını iri bir şekilde doğrayıp bir tencerenin içine alıyoruz. Üzerine şeker ve pekmezi döküp kapağı kapalı bir şekilde bir gece bekletiyoruz.

Ertesi gün tencerenin içinde kabaklar suyunu bırakacaktır. Bu hali ile orta hararetli bir ocakta kaynadıktan sonra 20 dk kadar pişiriyoruz. Bal kabaklar çok yumuşamayacak. Sonra pişen kabakları ısıya dayanaklı bir borcama alıp suyunu da üzerine gezdirip , önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişiriyoruz.

Soğuyan kabak tatlımızı üzerine ceviz döküp servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

25 Mart 2015 Çarşamba

Kırmızı pancar salatası


Semt pazarı ve marketlerde gördüğüm ancak hiç alıp denemeye cesaret edemediğim bir sebzedir kırmızı pancar . Ancak bu durum komşun Ayşin sayesinde değişti :) Turşusu ve yoğurtlu salatasının yanında şimdi tarifini vereceğim salata da soframızın vazgeçilmezleri arasında yerini aldı . Fosfor ,demir , magnezyum , potasyum , çinko ve kalsiyum deposu olan kırmızı pancar A,B ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin bir sebze . İhmal edilmemesi gerek ve bol bol tüketilmesi gereken bir sebze ... Umarım bu tarif sizlerin de sofralarında sık sık yer alır . İşte tarifimiz :

İşte malzemelerimiz :)

2 orta boy pancar
1 adet ayva 
1 adet yeşil elma 
2 adet nar
1 cay bardağı nar ekşisi
tuz 

Pancar , elma ve ayvayı rendeleyip ağzını kapatabileceğiniz bir kapta buzdolabında bir gece bekletiyoruz . Ertesi gün sulanmış olan salatanın üzerine nar ekşi döküp ayıklamış olduğumuz nar tanelerini salataya eklenip arzuya göre tuz ekliyoruz . Hepsi bu .... Nefis salatamız hazır :) Nane yaprakları ve portakal dilimleri ile süsleyerek servis edebileceğiniz gibi hayal gücünüz nasıl isterse öyle de süsleyebilirsiniz :)

Afiyet olsun :)





6 Mart 2015 Cuma

Brokoli Çorbası :)



Brokoli genelde sevilmez ve tüketmek için de can atılmaz aslında . Bizim evimizde de aynı durum var . Dolapta gözüme çarpan brokolileri çorba yapma fikri aniden geldi aklıma . Kim bilir belki de ev halkı bayıla bayıla yiyecekti bu çorbayı .Kolları sıvadım ve ortaya yapması çok kolay yerken de brokoli yediğinizi hiç ama hiç hissetmediğimiz bu çorba çıktı . Ev halkı mı ? bayılarak yedi çorbayı :)

İşte tarifimiz :)

yarım kilo brokoli
1 adet havuç
1 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
tuz
karabiber

Soğanın kabukları soyulduktan sonra kabaca dörde bölüp , brokoli ve havuç güzelce yıkandıktan sonra derin bir tencerede sebzelerin üzerini  geçecek kadar su ekleyerek güzelce haşlanır . Haşlanmış olan sebzeler içerindeki su ile birlikte blanderdan geçirilerek püre haline getirilir. Diğer bir tencerede tereyağı ve un güzelce kavrulduktan sonra karışıma süt eklenir. Bir taşım kaynattıktan sonra bu karışıma sebze püremizi de ekleyip tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Çorbamızın kıvamı koyu ise su ile açabilirsiniz . Servis ederken üzerine krema ile süslemek hem görsellik hemde tat anlamında bir farklılık yaratacaktır.


Afiyet olsun  :)

20 Şubat 2015 Cuma

Arap Bacı Kurabiyesi :)



Arap Bacı Kurabiyesi yapımı çok kolay lezzeti bir olay kurabiye türlerinden biridir . Acil kurabiye ihtiyaçlarının bir numaralı yardımcısı bu kurabiyede tek ihtiyacınız 3 adet haşlanmış yumurta sarısı :)

İşte Tarifimiz :)

hamuru için :

3 adet haşlanmış yumurtanın sarısı
200 gr oda sıcaklığında tereyağı
6 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
3 su bardağı un ( yarım bardak daha ekleyebilirsiniz )

üzeri için :)

yarın bardak pudra şekeri
yarım bardak kakao

Yumurta sarılarını oda sıcaklığında tereyağı , pudra şekeri , vanilya ve un ile yumuşak bir kurabiye hamuru elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yuvarlıyoruz . Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizdiğimiz kurabiyeleri , önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 15-20 dakika pişirdiğimiz kurabiyeleri soğuttuktan sonra kurabiyelerimizi eşit ölçüde karıştırdığımız pudra şekeri ve kakao karışımı ile kaplıyoruz :)

Ve arap bacı kurabiyelerimiz hazır :)


Afiyet Olsun :)

14 Şubat 2015 Cumartesi

Sevgi ile yapılan sevgiliye sufle :)




Yapılan her neyse , içine katılan sevgi ile güzel oluyor. 14 Şubatımız da  sevgilime yaptığım sufle ile tatlandı. Oldukça kolay ve pratik bu tarifi sizler paylaşmak istiyorum :)

işte tarifimiz :)

125 gr tereyağı 
120 gr bitter çikolata 
2 yumurta 
2 yumurta sarısı 
60 gr şeker 
1 çay kaşığı granül kahve 
yarım çay bardağı sıcak su 
2 çay bardağı un 
çırpılmış krema yada pudra şekeri üzeri için 

Şeker ve yumurtaları mikser ile çırpıyoruz. Diğer tarafta benmari usulü çikolata ve tereyağını erit . yarım bardak sıcak su ile granül kahveyi eritip çırpılmış yumurtalara ekliyoruz . erittiğimiz çikolata ile yumurtaları karıştırıp en son unu ekliyoruz ve splatula ile homojen bir karışım elde ediyoruz. Fırına dayanaklı sufle kaplarını yağlayıp elde ettiğimiz hamurdan kalıplara 1 parmak boşluk kalacak şekilde döküp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 12-15 dakika kadar pişirip sıcak sıcak sevgiliye servis edilir. 

Afiyet olsun :)





10 Şubat 2015 Salı

Stollen ( Yılbaşı Ekmeği )






Bu müthiş lezzet ile sevgili komşum Aslı sayesinde tanıştım . Birçok tarif arayışından sonra en beğendiğim tarif aşağıdaki oldu :) Aslında tatlı bir ekmek olan stollen gerçekten lezzetli bir ekmek . Umarım dener ve sizlerde seversiniz .

işte tarifimiz :)

50 gr çekirdeksiz kuru üzüm
50 gr yaban mersini
50 gr portakal şekerlemesi
50 gr kuru kayısı
50 gr limon kabuğu şekerlemesi
100 ml rom

1 kg un
200 gr şeker
2 yumurta
yarım tatlı kaşığı tuz
375 ml süt
250 gr tereyağı
250 gr badem unu ( 250 gr çiğ bademi blanderdan geçirmek yeterli olur )
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı toz tarçın


42 gr yaş maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sıcak süt



Öncelikle bir gece önceden kuru üzümü , yaban mersinini  rom içinde bekletip , süzüyoruz . 1 kg unu geniş bir kaba alıp ortasında havuz oluşturuyoruz . Havuzun içine yaş mayayı ufalayıp üzerine 1 tatlı kaşığı toz şekeri ve 1 yemek kaşığı sütü döküp kabın üzerini temiz bir havlu ile kapatıp 15 dk dinlenmeye bırakıyoruz .
Küçük bir tencerede süt ve tereyağını birlikte ısıtıp , dinlenmekte olan unumuzun içine boşaltıyoruz . Sırası ile şekeri , tuzu , yumurtaları vanilya ve tarçını ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz . Hamurumuzu bir kaba koyup üzerini temiz bir havlu ile örtüp 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz.


Dinlenmiş ve kabarmış hamurumuzu tezgaha alıp toz haline getirdiğimiz badem ve rom ile ıslatıp süzdüğümüz üzüm karışımı birlikte iyice yoğurup homojen bir hamur elde ediyoruz.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine ekmek şekli verdiğimiz hamurumuzu tepsiye koyuyoruz . Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 50-60 dakika pişiriyoruz . Sürenin sonunda fırından çıkardığımız ekmeğimizin üzerine erimiş tereyağı ile yağlıyoruz ve üzerini bolca pudra şekeri ile kaplıyoruz. Görüntüsünün enfesliği dışında tadı tarif edilemez :)

Afiyet olsun :)