Öncelikle bana kendi maya mı yapmamda cesaretlendiren Komşum Aylin'e , tüm çılgınlıklarıma göz yumarak benden desteğini hiç esirgemeyen sevgili eşime sonsuz teşekkürlerimi sunmak isterim :)
Şu an 6 ayını doldurmuş ve giderek kuvvetlenen bir maya annesiyim . Annesiyim diyorum çünkü maya yaşayan , yemek isteyen , bakım bekleyen canlı bir organizma aslında .... Bundan dolayı mayayı 3 yada 4 günde bir beslemeli ve ona sevgi göstermelisiniz :) .İşin sırrı her gün aynı saate mayayı beslemek ve mayanın yarısını ayırıp , ayırdığınız kadar maya ağırlığının yarısı su yarısı un olacak şekilde beslemek . Hepsi bu kadar :)
Korkmayın ve kolları sıvayın hadi , sonunda sağlıklı harika ekmeklere sahip olacağız ;
1.gün :
100 gr un
100 ml oda sıcaklığında su
işe öncelikle tüm malzemeyi iyice karıştırmakla başlıyoruz. Karışımın üzerini nemli bez ile örtüp mutfağın rüzgar almayan bir yerinde beklemeye bırakıyoruz. İlk gün için yapılacak sadece budar :)
2.gün :
Mayamızı sadece gözlüyoruz .Maya üzerinde bir miktar sıvı gözleyebilirsiniz . . Maya üzerinde bir renk değişimi olabilir , sakin endişelenmeyin , her şey olması gerektiği gibi ilerliyor :) . Maya üzerinde sıvı birikmesi var ise karışım iyice homojen bir hal alana kadar karıştırıyoruz ve üzerini nemli bir bez ile kapatıp beklemeye bırakıyoruz .
3.gün :
Bugün mayamıza baktığımızda mayada biraz kabarma olması ve üzerinde de kabuk bağladığını görmemiz gerekiyor. Maya bu durumda ise yararlı bakteriler işini iyi yapıyor demektir. Bu durumda mayamızın besine ihtiyacı olacaktır .
Mayanın yarısını döküp ki kalan kısım yaklaşık 100 gr olmalı , kalan yarının içine
50 gr un ,
50 ml su ekleyip karışım pürüzsüz olana kadar karıştırıyoruz , daha sonra mayanın üzerini nemli bez ile kapatıp ,dinlenmeye bırakıyoruz.
Bu ilk beslemeden sonra artık mayamızı her gün düzenli olarak beslemeniz gerekecek .
4.gün :
Maya artık kuvvetlenmeye ve daha çok tepki vermeye başlayacak . Bugün de aynı şekilde mayanın yarısını atıp kalan yarısına
50 gr un ,
50 ml su ekleyip, iyice karıştırıyoruz. Daha sonra mayayı dinlenmeye bırakıyoruz.Kalan kısım hep 100 gr olmalı ve toplamda hep 200 gr maya elde etmeliyiz.
Maya yapmanın matematiği diyorum ben buna kısaca :)
5.gün ve 9. gün arası :
Mayayı 4. , 5. ,6 . , 7. , 8. , ve 9. gün aynı şekilde beslemeye devam ediyoruz. Yani, mayanın yarısını atıp kalan yarısına 50 gr un , 50 ml su ekleyip iyice karıştırıyoruz.
10.gün :
Artık maya kullanıma hazır . Ekşi kokusu ve köpüklü görünüşü ile hadi ekmek yapalım der gibi :)
toplamda 200 gr maya var artık elimizde . Ekmek yapmak için her seferinde 200 gr maya kullanacağımız için mayayı çoğaltmalı ve bir sonraki beslenmeye kadar dolaba kaldırmalıyız.
Yazıldığı kadar zor bir şey değil aslında yapacağımız . 200 gr mayaya 100 gr un , 100 gr su ekleyerek elimizdeki mayayı 400 gr çıkarmış olacağız .
Her zaman ki gibi tüm malzemeyi iyice karıştırdık mı işimiz tamamdır.
Elde ettiğimiz mayayı ağzı kapaklı cam bir kaba koyup dolapta dinlenmeye bırakıyoruz . Cam kabın boyutu biraz büyük olursa iyi olur . Çünkü maya soğuk ortamda da fermente olmaya devam edecek ve büyüyecektir.
Mayayı 3 yada 4 günde bir beslemek gerekli . Aksi taktirde maya aç kalacak ve ölecektir.
Mayanız ile mutlu günler dilerim :)