Bu Blogda Ara

2 Nisan 2016 Cumartesi

Churros :)



 İlk defa bir alış veriş merkezinde rastladığım ve tatma imkanı bulduğum bu tatlı aslında ispanyol mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri . Oğlum ve eşimin ısrarlarına dayanamayarak denediğim bu tarifi sizlerle de paylaşmak istedim .

İşte Tarifimiz :

Hamur için

125 gr tereyağı
250 gr su
250 gr un
3 yumurta
1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için sıvı yağ

Servis için

1 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
erimiş çikolata

Suyu ve tereyağı bir kapa alıp kaynatıyoruz , Unu kaynamakta olan karışımın içine azar azar ilave edip karışımın hamur kıvamına gelmesini sağlıyoruz . Ocaktan aldığımız karışımı soğutmak için ara ara karıştırıyoruz . Soğuyan karışıma yumurtaları da ilave edip hamuru tamamlıyoruz :)

Yumuşak kıvamdaki hamuru krema torbasına doldurup ucuna klasik churos için tırtıklı duyumuzu takıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz ve dolaba girebilecek büyüklükteki tepsiye istediğimiz uzunlukta hamurlar sıkıp , tepsiyi soğuması için buzdolabının derin dondurucusuna  kaldırıyoruz. Dolapta churroslarımız 30 dakika kadar donacaklar :)


Sürenin sonunda kızdırdığımız sıvı yağda her tarafları kızarana kadar pişiriyoruz. Amannn dikkat yağ sıcak olduğu için churrosları kızartırken yağ sıçramalarına karşı dikkatli olmak lazım :)


Kızaran tatlılarımızı havlu kağıt üzerinde dinlenmeye alıyoruz. İster erimiş çikolata ile ister şeker ve tarçın karışımına bulayarak sıcak sıcak servis ediyoruz.


Afiyet Olsun :)

21 Mart 2016 Pazartesi

Balon Ekmek ( Pita ) :)

Bir hafta sonu klasiğidir pazar kahvaltıları. Tüm ailenin  bir araya toplandığı ve uzun uzun sohbetlerin edildiği, en özel kahvaltılıkların yapıldığı , keyifli ve özlenen anlardır.


 Bu hafta bize pita ekmeği yapmak düştü :) Bu ekmeği balon gibi kabarmasından dolayı çok seviyorum aslında :)

İşte Tarifimiz :)

1 paket instand maya
310 ml sıcak su
450 gr un
1 tatlı kaşığı tuz

Tüm malzemeleri karıştırıp pürüzsüz ve ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz . Hamurun üzerine kapatıp 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz . Dinlenme sırasında hamurun üzerinin kapalı olmasına ve sıcak bir yerde durmasına özen gösteriyoruz :)

Dinlenmiş olan hamuru 12 eşit parçaya bölüp her parçayı unlanmış tezgahta açıyoruz. Önceden 230 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişiriyoruz.




Sofraya sıcak sıcak geldiğinde içine istediğiniz kahvaltılıklarla doldurup sevdiklerimizle paylaşma anı paha biçilemez :)



Afiyet Olsun :)

12 Mart 2016 Cumartesi

Üzümlü Çikolatalı Kek :)


Oğlumun üniversite sınavına gireceği bu günlerde hafta içi işten 3 gün izin alıp , hem oğlumun isteklerini yerine getireyim hemde mutfakta canı ne isterse yapayım diye düşündüm .

İşte o günlerden birinde mutfaktan bu kek çıktı :)

İşte tarifi :)

60 ml su
2 yemek kaşığı rom
50 gr kuru üzüm
200 gr un
50 gr kakao
200 gr şeker
200 gr tereyağı
1 tatlı kaşığı bal
100 gr çikolata
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
üzerini süslemek için pudra şekeri

öncelikle kuru üzümleri ince ince doğramakla işe başlıyoruz. Kıydığımız üzümleri su ve rom karışımın içine alıp karıştırıyoruz .

Diğer tarafta tereyağını ve şekeri birlikte ocağa alıp eritiyoruz. Daha sonra içine çikolatayı da ekleyip eritiyoruz.

Geniş bir kabın içine tüm kuru malzemeleri katıp karıştırıyoruz .

Veee sıra hepsini birleştirmeye geldi ... Çikolatalı karışım ile üzümleri güzelce karıştırp , bu karışımı kuru malzemeler ile birleştiriyoruz. En son hafif çırpılmış yumurtayı da tüm karışıma ekleyip yağladığımız kelepçeli kek kalıbına döküyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 50 dakika kadar pişiriyoruz.

Çıktığında odayı saran kokuya inanamayacaksınız :) ve üstelikte çikolata krizine bire bir :)

Umarım sizlerde bu tarifi yapar ve sevdikleriniz ile paylaşırsınız ...

Afiyet Olsun :)


29 Şubat 2016 Pazartesi

Avakadolu humus :)




Bu hafta sonu yan komşum Aylin'lerde aylık olağan komşular yemeği vardı :) Hem değişik bir tat olsun hemde renkli bir tarif olsun diye humus yapmaya karar vermiştim . Araştırmalar beni avakadonun humus içinde kullanılabileceği noktaya kadar getirdi. Ehh bana da düşen bunu yapmak ve sunmak oldu :)

Biz çok beğendik , umarım sizler de yapıp sevdikleriniz ile bu tadı paylaşırsınız :)





İşte Tarifimiz :

300 gr kuru nohut
2 orta boy avakado
3 diş sarımsak
100 ml zeytin yağı
1 adet limon suyu
4 yemek kaşığı tahin
tuz
karabiber
kimyon

nohutları bir gece önceden ıslatıp sabah yumuşayana kadar pişiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan nohutları diğer tüm malzemeleri blendırda püre haline getiriyoruz. Baharatları da ekleyip servis edeceğimiz tabağa alıyoruz . üzerine az miktarda zeytinyağı gezdirip pul biber serperek servis ediyoruz. Unutmadan söyleyeyim üzerine gezdirdiğimiz zeytin yağı malzeme listesi içindeki miktara dahil değil :)

Sarımsak ve limonu damak tadınıza göre ayarlaya bilirsiniz . Nefis ve kremamsı bir lezzet arıyorsanız denemenizi tavsiye ederim ....




Afiyet olsun :)

20 Şubat 2016 Cumartesi

Fransız Tostu :)


 Hafta sonu sofralarına değişik bir tat  katmak isterseniz bu tarifi denemenizi tavsiye ederim . İstediğiniz malzemeyi kullanarak ve zevkinize göre yapabileceğiniz bu tarif sevenleriniz için pazar sofranızı şenlendirecek . Üstelikte yumurta yemekte problem çıkartan çocuklarınıza da yumurtayı kolaylıkla yedirmenizi sağlayacak :)

İşte Tarifimiz :

Tost ekmeği
krem peynir
labne peyniri
Çikolata kreması
Fıstık ezmesi kreması
Fındık kreması
çilek
muz
reçel

üzeri için :

2 yumurta
3 kaşık süt

Tostu kaplamak için :

1 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın

Kızartmak için :

1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytin yağı

Bakmayın listenin fazla olduğuna , yapması çok keyifli , yemesi çok lezzetli bir tarif bu :)


İşe tost ekmeklerinin kenarlarını temizleyerek başlıyoruz. Kenarları temizlenmiş tost ekmeklerini merdane yardımı ile güzelce inceltiyoruz. Veeee şimdi eğlence vakti ... İncelttiğimiz ekmelerin üzerine krem peynir , labne peyniri ,çikolata kreması yada listedeki malzemelerden hangisini istiyor iseniz sürün , üzerine meyve ya ya reçel koyup güzelce rulo haline getiriyoruz.


Yumurta ve sütü güzelce çırpıyoruz ( buradaki yumurta ölçüsü 8 adet tost ekmeği içindir ). Rulo yaptığımız ekmekleri yumurtalı karışıma bulayıp tavada erittiğimiz yağda her yeri güzelce kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen ruloları sıcak sıcak şekerli tarçın karışımına bulayıp , sıcak olarak servis ediyoruz .


Afiyet Olsun :)

15 Şubat 2016 Pazartesi

Sütlaç :)



Sütlü tatlıların kraliçesidir bence sütlaç . Kıvamı yerinde ve birde iyi soğumuş ise tadına doyum olmaz doğrusu . Bu tarifi deneyip, çok ama çok sevip , evde sürekli yapar bulmuşken kendimi sizlerle de paylaşmak istedim :)

İşte tarifimiz :

8 su bardağı süt
1 cay bardağı pirinç
1 paket vanilya
1 su bardağı şeker
200 ml  krema

Pirinçleri üzerini yaklaşık 4 çay bardağı kadar su koyup tencerede kaynatın . Pirinç yumuşayınca sütü , şekeri yumuşayan  pirinçlerin üzerine ekleyip süt kaynayana kadar harlı ateşte , süt kaynadıktan sonra  kısık ateşte kaynatın . Bu işlem pirinçler iyice yumuşayıp süt koyulaşana kadar devam edecek . Bu da demektir ki 45 dakika kadar tencere kısık ateşte kaynayacak :) En son bir kutu kremayı ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp , servis edeceğiniz kaplara paylaştırdıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar bekletiyoruz. Soğuyan sütlaçlarımızı dolapta 2 saat kadar daha beklettikten sonra servis ediyoruz :)

Eğer sütlacı fırında yapmak isterseniz ; Ocaktan aldığımız sütlacı  fırın kaplarına paylaştırıp  , fırın tepsisinin içine  sütlaç ile dolu kapları yerleştiriyoruz. Fırın tepsisinin içine 1 su bardağı su döküp , tepsiyi önceden 200 derece ısıttığımız  fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız sütlacı soğuduktan sonra buzdolabına koyup iyice soğuduktan sonra servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

6 Şubat 2016 Cumartesi

Keşir Salatası



Bu ayı pembe ayı ilan ettim :) Pazar da gördüğüm ancak mutfağıma şimdiye kadar girmeyen , ancak faydası saymakla bitmeyen bir sebze var bugün ... Kırmızı havuç ya da mor havuç yada siyah havuç yada keşir ; siz ne isterseniz diyebilirsiniz. Şu kadarını söyleyeyim ki çok lezzetli bir meze , lezzetli bir salata yada lezzetli bir aperitif olacak sonuçta  elinizde ...

İşte Tarifimiz :

4 adet orta boy kırmızı havuç
1 adet orta boy soğan
zeytin yağı
4 kaşık süzme yoğurt
1 kaşık mayonez
2 diş sarımsak

Havuçların kabuklarını soyduktan sonra rendenin iri tarafı ile rendeliyoruz. Soğanları yemeklik şekilde küçük küçük doğruyoruz. Bir tavaya zeytin yağını ekleyip soğanları tavada pembeleşene kadar kavuruyoruz. Tavaya daha sonra havuçları ekleyip kısık ateşte arada karıştırarak havuçların kavrulmasını sağlıyoruz. Havuçlar iyice yumuşayınca ocağının altı kapatıyoruz ve havuçları soğumaya bırakıyoruz.
Diğer tarafta süzme yoğurt , mayonez ve ezilmiş sarımsağı  derin bir kapta karıştırıp , soğuyan havuçları da bu karışıma ekliyoruz. Sonuçta enfes bir lezzet sofralarımızı süslüyor .






Afiyet olsun :)