Bu Blogda Ara

27 Aralık 2021 Pazartesi

Elmalı Çıtır Börek ( Elmalı Strudel )




Börek dedim ise yanlış anlaşılmasın , baklava tadında tatlı mı tatlı , çıtır mı çıtır bir tatlı aslında :) Baklava yufkası tarafımdan geç keşfedilmiş ve çok sevilmiş bir yufka türü :) Şimdiye kadar kullanmadıysanız şiddetle tavsiye ediyorum . Mis gibi tereyağı kokuları eşliğinde sanki elmalı bir baklava yiyormuş hissine kapılacaksınız . Hadi ne duruyoruz kolları sıvayıp yapmaya başlayım :)

İşte tarifimiz :)

8 adet Baklava Yufkası
4 adet elma
yarım limon suyu
1 çay bardağı toz şeker
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı galeta unu
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

arasına sürmek  için  :

100 gr eritilmiş tereyağı
4 yemek kaşığı toz şeker

üzeri için :

pudra şekeri

Elmaların kabuklarını soyup rendele ve kararmaması için limon suyu ile ıslat . Şekeri tavanın içine al ve ocakta şeker karemize olana kadar ısıt . Sonra elmaları ekle ve elmalar suyunu çekene kadar pişir. Elmaları eklediğimizde şeker donarsa meraklanmayın . Yavaş yavaş karıştırarak şekeri eritmek mümkün :) Pişen elmaları ocaktan al ve karışımın içine  kalan malzemeleri kuru üzüm , ceviz , galeta unu ve tarçını ekle .



Tezgaha aldığımız baklava yufkasının üzerine fırça yardımı ile erimiş tereyağı sürüp elimizle toz şeker serpiyoruz. 8 adet baklava yufkasının her bir katına aynı işlemi yapıp üst üste koyuyoruz. Hazırlamış olduğumuz elmalı harcı kısa kenara güzelce yayıp baklava yufkasını rulo haline getiriyoruz. rulodan 2 parmak kalınlığında parçalar kesip yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. En son üzerine erimiş tereyağı sürüp toz şeker serp. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişir. Ilıdığında servise hazır olacak ve saniyeler içinde hiç bir şey kalmayacak tepside . En son servis etmeden önce üzerine pudra şekeri serpe bilirsiniz .



Afiyet Olsun :)












7 Aralık 2021 Salı

Avokadolu Salata


Anavatanı Orta Meksika olan ve defnegiller familyasına ait bir ağaç ve meyvesine verilen addır. Oldukça besleyici olması yanında mutfakta oldukça geniş bir kullanım alanı olsa da ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başladı . İşin doğrusu ben ilk denememde pek hoşlanmasam da denemekten hiç vazgeçmedim . Bu tarif ile barış imzaladık diyebilirim ...

İşte Tarifimiz :

1 adet orta boy avokado

1 adet limon

1 küçük boy salatalık 

1 küçük boy kapya biber

1 küçük boy yeşil biber 

bir avuç maydanoz 

1 adet küçük boy kırmızı soğan ( normal soğanda olur )

Avokadoyu ikiye bölüp kabuklarından ve çekirdeğinden ayırıyoruz . Bir kaba aldığımız avokadonun üzerine 1 adet limon suyunu ekleyip , iyice eziyoruz. Diğer tarafta tüm malzemeleri küp küp doğrayıp avokado ezmesinin içine ekleyip tuz ve karabiber ile tatlandırıyoruz. 

Salatayı servis tabağına alıp servis ediyoruz . Hepsi bu kadar :)


Afiyet olsun :)


18 Ekim 2021 Pazartesi

Polenta Kek



Canınız değişikli istediğinde , farklı bir tat denemek istediğinizde imdadınıza koşacak bir tarifle geldimmmm . Polenta İtalyan mutfağında kullanılan bir çeşit mısır unu aslında . Bizim mısır unumuza göre daha iri taneli bir un . Denemenizi tavsiye ederim , bizim ev ahalisi beğendi ve tam not verdi bu keke . E hadi ne bekliyoruz , hadi mutfağa ...

İşte Malzeme listemiz :)

200 gr tereyağ 
200 gr emer şeker 
3 büyük boy yumurta
1 paket vanilya
200 gr badem unu 
100 gr polenta 
2 adet portakal
1 paket kabartma tozu 

şurubu ;

5 adet kakule
280 ml portakal suyu 
125 gr pudra şekeri 

İşe fırını 160 dereceye ısıtmakla başlayalım mı? . 20 cm lik kelepçeli kalıbı güzelce yağlayıp , kenarlarını ve altını yağlı kağıt ile kaplayalım. Evet keki yapmaya hazırız :)

Tereyağı ve şekeri geniş bir kapta krema kıvamına gelene kadar çırpalım .Yumurtaları tek tek çırparak karışıma yedirelim .Diğer bir kapta badem unu , polenta , vanilya , kabartma tozunu karıştırıp , yumurtalı karışım ile unlu karışımı bir araya getirip homojen bir kıvam alana kadar çırpalım.

Karışımı yağladığımız kalıba döküp 40 yada 50 dakika arasında fırında pişmeye bırakalım. Kekimiz hafif kahve rengi renk alana kadar pişirmeliyiz. Pişen keki fırında çıkartıp 10 dakika dinlendirdikten sonra kalıptan çıkartabiliriz . Önemli not , kekimiz biraz narin bir kek olacağı için çıkartırken çok ama çok dikkatli olmak gerekiyor . 

Kekimiz soğurken üzerine dökeceğimizi sosu hazırlayalım mı? . Bunun için tencereye sos için gerekli tüm malzemeler alıp , kakuleleri de hafifçe kırıp , tüm karışımı  orta hararetli bir ısıda kaynamaya bırakmak yeterli olacaktır.  Sos hazır olduğunda ılıması için bir kenara alıp , soğuyan kekimize bıçak yardımı ile küçük delikler açalım . Bu kekin sosu içine çekmesine yardımcı olacaktır . Ilıyan sosu kekin üzerine gezdirelim ve kekimizi servise hazır , 

Afiyet Olsun :)























1 Aralık 2020 Salı

Çikolatalı Mousse







Köpük köpük  hem de çikolatalı . Ne dersiniz yapalım mı . Evet evet çikolatalı moussedan bahsediyorum :)

Sizde benim kadar seviyorsanız , hadi başlayalım ;


İşte Tarifimiz :

60 gr şeker
150 ml krema
4 yumurta sarısı
50 ml su
1 tutam tuz
150 gr bitter çikolata
2 yumurta beyazı


Yumurta sarısı ve şekerin yarısını beraber çırpıp , yumurtanın bulunduğu kabı içinde yarıya kadar kaynayan su bulunan bir başka bir kabın içene oturtup şeker eriyene kadar karıştırıyoruz . Burada püh noktası yumurta ve şeker karışımı bulunan kap su ile temas etmeyecek . Şeker eriyince karışıma çikolatayı da ekleyip erimesini bekliyoruz . Daha sonra su ve tuzu da ekleyip karışımı ocaktan alıyoruz. Diğer taraftan kalan şeker ile yumurta beyazlarını iyice beyazlaşana kadar çırpıyoruz . 

Şimdi en eğlenceli yere geldik :) Çikolatalı karışım ile yumurta beyazlarını karıştırmaya . Yumurta beyazlarını söndürmeden spatula yardımı ile çikolatalı karışıma ekleyip musu tamamlıyoruz . Servis etmek istediğimiz kaplara hazırladığımız mousse paylaştırıp kapların ağzını streç film ile kaplayıp en az 2 -3 saat dolapta dinlendirmemiz gerekiyor . Size tavsiyem en az bir gece dolapta beklemesi . 

Demedi demeyin parmaklarınızı yiyeceksiniz :)

Afiyet olsun .




22 Haziran 2020 Pazartesi

Sokak Simidi :)







Simit sevmeyen var mıdır ? . Bizim ailenin pazar kahvaltısının değişmez isteğidir. Fırından sıcak sıcak alınıp afiyetle yenilen simit acaba evde yapsak nasıl olur derken kendimi mutfakta buldum :)

işte tarifimiz :

Hamuru için :

300 gr ılık su
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
500 gr un

üzeri için :

kavrulmuş susam
1 çay bardağı pekmez
1/4 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı un

Hamur için gereken tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz . Hamuru yaklaşık 8 - 10 dakika boyunca hamur toparlanana kadar yoğuruyoruz.

Yoğurduğumuz hamur kabının üzerini streç film ile kaplayıp ılık bir yerde 45 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz .

Dinlenen hamuru tezgaha alıp 12 adet beze yapıyoruz .




Her bezeyi uzun bir şerit olacak şekilde yuvarlayıp ; iki şerit yan yana koyup ,uçlarından birleştirerek burgu yapıyoruz  ve ucunu birleştirerek bir çember elde ediyoruz.







Tüm bu işlem sonucunda simitlerimiz aşağıdaki resimde olduğu gibi görünecek :)



Hazırladığımız simitleri önce pekmez ,su ve un ile yaptığımız sosa bulayıp sonra da susama buluyoruz. Yağlı fırın kağıdı serdiğimiz tepside ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz . Buda yaklaşık 10-20 dakika civarında bir zaman demek :)

Simitleri fırına koyduğumuzda fırın içine bir iki defa su püskürtürseniz  ( çiçek sulamada kullandığımız sprey şişeleri çok işe yarıyor ) simitler daha çıtır çıtır olacaktır benden söylemesi :)






Afiyet olsun :)

2 Mayıs 2020 Cumartesi

Zeytinyağlı Portakallı Çiriş Otu ( Yabani Pırasa )



Perşembe pazarından evin acil ihtiyaçlarını alıp hızlıca çıkarım diye girdiğim pazardan elimde çiriş otu torbası ile çıktım :)

Çiriş otu oldukça besleyici ve lezzetli bir ot . Yabani pırasa olarak da bilinen ve doğal olarak yetişen bir bitki olup ilaç sektöründe de kullanılan bir bitkidir kendileri .

Çeşitli şekillerde yemeği yapılan bu otu ben bu sefer tıpkı pırasa gibi pişirdim. çok ama çok lezzetli oldu . Eğer rastlarsanız almanızı ve pişirmenizi tavsiye ederim . Söylemesi benden ...

İşte tarifimiz :

1 kg Çiriş Otu
1 adet orta boy havuç
1 adet portakal suyu
1 adet orta boy soğan
1 avuç pirinç
2 yemek kaşığı zeytinyağı


Çiriş otu , ayıklanıp bol su ile yıkandıktan sonra çok küçük olmayacak şekilde doğranır ,





Daha sonra bir tencereye zeytinyağı konulup orta hararetli ateş üzerine alınır. Tencereye yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip , kavuruyoruz .

Havuç rendelenip , kavurduğumuz soğanların üzerine ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.

En son çiriş otunu da tencereye ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Çiriş otu kavrulduktan sonra suyunu bırakmaya başladığında , 1 portakalın suyunu tencereye ekleyip en son 1 avuç pirinci ekleyip güzelce  karıştırdıktan sonra tencerenin altını yarıma kısıp ,tencerenin kapağını kapatıyoruz.

Ağır ateşte yemek suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

Soğuyunca temek servise hazır .

Afiyet Olsun :)




23 Mart 2020 Pazartesi

Dereotlu poğaça






Hızlıca yapılan , zor bayatlayan ve çok sevilen bir şey ister misiniz ?

Bol bol dereotlu ve çok lezzetli olan bu tarif her daim gözdeniz olacak benden söylemesi :)

işte tarifimiz :

125 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı yoğurt
2 yumurta ( birinin sarısı üzerine )
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
yarım demet dereotu
alabildiği kadar un


Oda sıcaklığında tereyağ , yoğurt ve sıvı yağı derin bir kaba alıp karıştıralım  , Karışımın içine 1 bütün yumurta ve 1 yumurta beyazını ekleyelim . 1 yumurtanın sarısını daha sonra poğaçaların üzerine sürmek için ayıralım .Sonra sırası ile şekeri , tuzu ,sirkeyi ve ince kıydığımız dereotunu karışıma ekleyelim . En son kabartma tozu ve unu ekleyip ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceğiz.

Hamurdan istediğiniz boyutta ve istediğiniz şekilde poğaçalar hazırlayıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Poğaçaların üzerine yumurta sarı sürüp , ister susam ister çörek otu ile süsleyip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun :)