Bu Blogda Ara

10 Mayıs 2016 Salı

Enginar Dolmasına Farklı bir Yaklaşım :)




Kilolar alıp başını gitmeye başlayınca eşim ile birlikte bir diyetisyene gitmeye karar verdik . Bu tarif aslında diyet yaparken yediğimiz ve tarifini sevgili doktorumuzdan aldığım severek yediğimiz bir sebze yemeği .

İşte tarifimiz ;

8 adet göbek enginar
200 gr kıyma
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası

Soğanı küp küp doğrayıp , tavada 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte kavuruyoruz. Kavrulmuş soğanların içine kıymayı ekleyip kavuruyoruz. Sarımsak ve salçaları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Salça kokusu gidince ki yaklaşık 10 dakika sürüyor dolma içimiz hazır demektir.

Diğer tarafta Enginar göbeklerini kararmamaları için limonlu suda bekletiyoruz. Enginar göbeklerini yemeği pişireceğimiz tencereye dizip , üzerine tepeleme kavurmuş olduğumuz kıymalı harç ile dolduruyoruz .

Tencerenin dibine 1 su bardağı su koyup , kısık ateşte suyu çekene kadar pişiriyoruz. Benim pişirme sürem yaklaşık 35-40 dakika kadar sürdü .

Hem hafif hemde oldukça lezzetli bu yemeği umarım yapar ve sevdikleriniz ile paylaşırsınız ...

Afiyet Olsun :)

22 Nisan 2016 Cuma

Etli taze yaprak sarma



Bizim evde sarma denince akan sular durur . Yapması zahmetli ama lezzeti süper olan bu yemeği kim sevmez ki . Yanında yoğurt ve salça sos ile birlikte nefissss . Dolabımda bulduğum salamura yaprak ile evdekilere bir sürpriz yapayım dedim :)

İşte tarifimiz :)

750 gr kg kıyma
1/2  su bardağı  pirinç
2 yemek kaşığı salça
4 orta boy soğan
1 kaşık biber salçası
taze nane
maydanoz
tuz
karabiber
yarım kilo  yaprak

Soğan ,nane ve maydanozu ince ince kıyıp tüm diğer malzemeler ile karıştırıyoruz. Taze yaprak kullanacak isek yaprakları kaynar suda 1 yada 2 dakika kadar haşlayıp soğumaya bırakıyoruz . Salamura yaprak kullanacak isek ılık suda yaprakları biraz ıslatmak gerekiyor. Tencerenin altına 1 sıra yaprak ile kapladıktan sonra sardığımız yaprakları tencereye dizip üzerine bir ağrılık koymamız gerekiyor. tencerenin yarısına kadar su doldurup önce harlı ateşte sonra da kısık ateşte 45 - 50 dakika kadar pişiriyoruz. Sıcak sıcak yanında yoğurt ve salça sos ile servis ediyoruz.
Yapması zahmetli olsa da yemesi çok ama çok keyifli :) Belki görmüşsünüzdür , youtube da dolaşan kolay sarma yöntemi ile ilgili videoyu. Bu videoya buradan ulaşabilirsiniz :) Bu yöntem ile sardım sarmalarımı :) İnanın kocaman bir tencere sarmayı 1 saat içinde sardım . Ben bu yaprak sarma yöntemi ile artık sık sık sarma yaparım , evdekilerde bayram eder :)

Afiyet Olsun :)

14 Nisan 2016 Perşembe

Magnolia Puding ( Manolya tatlısı ) :)



Evde bol bol süt olunca yoğurt ve kefir den kalan sütlerle ne yapmalıyım diye düşünmeye başlamıştım . Tam da bu sırada gözüme meyve tabağındaki muz ve tezgah üzerinde ki bisküvi gözüme çarptı . Ne zamandır yapmak istediğim ve fırsat bulamadığım Manolya tatlısını yapmanın tam zamanı diye düşünüp girdim mutfağa :)

İşte Tarifimiz   :)

800 ml süt
200 gr şeker
30 gr un
30 gr nişasta
2 tane yumurta sarısı
400 gr krema
1 paket vanilya
2 tane muz
1 paket burçak bisküvi

Öncelikle burçak bisküviyi blendardan geçirip un haline getiriyoruz. Diğer taraftan  sütü , şekeri ,yumurtayı , unu ve nişastayı tencereye alıp alıp kısık ateşte karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz. En son karışıma vanilyayı ekleyip ocaktan alıyoruz. Tencereye kremayı da ekleyip çırpma teli yardımı ile karıştırıyoruz .

İster muz ile ya da dilediğiniz bir meyve ile ki bence bu tatlıya muz ve çilek çok yakışıyor ; tatlımızı birleştirmeye başlıyoruz. :)

servis etmek istediğimiz kapların tabanlarına ufaladığımız bisküviyi koyuyoruz , bisküvilerin üzerine dilimlenen meyvelerden bir kat kapıp en üste hazırladığımız kremadan bir kat yapıyoruz. Sonra kapların tamamı dolup , elimizdeki malzemelerin hepsi bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. en üste ufaladığımız bisküviden koyup tatlımızı tamamlıyoruz.
Dolapta dinlendirdiğimiz tatlıları sevdiklerinizle tüketiyoruz :)
Oldukça lezzetli ve hafif olan bu tatlıyı sevdikleriniz ile paylaşmanız dileği ile ...


Afiyet olsun :)

2 Nisan 2016 Cumartesi

Churros :)



 İlk defa bir alış veriş merkezinde rastladığım ve tatma imkanı bulduğum bu tatlı aslında ispanyol mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biri . Oğlum ve eşimin ısrarlarına dayanamayarak denediğim bu tarifi sizlerle de paylaşmak istedim .

İşte Tarifimiz :

Hamur için

125 gr tereyağı
250 gr su
250 gr un
3 yumurta
1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için sıvı yağ

Servis için

1 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
erimiş çikolata

Suyu ve tereyağı bir kapa alıp kaynatıyoruz , Unu kaynamakta olan karışımın içine azar azar ilave edip karışımın hamur kıvamına gelmesini sağlıyoruz . Ocaktan aldığımız karışımı soğutmak için ara ara karıştırıyoruz . Soğuyan karışıma yumurtaları da ilave edip hamuru tamamlıyoruz :)

Yumuşak kıvamdaki hamuru krema torbasına doldurup ucuna klasik churos için tırtıklı duyumuzu takıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz ve dolaba girebilecek büyüklükteki tepsiye istediğimiz uzunlukta hamurlar sıkıp , tepsiyi soğuması için buzdolabının derin dondurucusuna  kaldırıyoruz. Dolapta churroslarımız 30 dakika kadar donacaklar :)


Sürenin sonunda kızdırdığımız sıvı yağda her tarafları kızarana kadar pişiriyoruz. Amannn dikkat yağ sıcak olduğu için churrosları kızartırken yağ sıçramalarına karşı dikkatli olmak lazım :)


Kızaran tatlılarımızı havlu kağıt üzerinde dinlenmeye alıyoruz. İster erimiş çikolata ile ister şeker ve tarçın karışımına bulayarak sıcak sıcak servis ediyoruz.


Afiyet Olsun :)

21 Mart 2016 Pazartesi

Balon Ekmek ( Pita ) :)

Bir hafta sonu klasiğidir pazar kahvaltıları. Tüm ailenin  bir araya toplandığı ve uzun uzun sohbetlerin edildiği, en özel kahvaltılıkların yapıldığı , keyifli ve özlenen anlardır.


 Bu hafta bize pita ekmeği yapmak düştü :) Bu ekmeği balon gibi kabarmasından dolayı çok seviyorum aslında :)

İşte Tarifimiz :)

1 paket instand maya
310 ml sıcak su
450 gr un
1 tatlı kaşığı tuz

Tüm malzemeleri karıştırıp pürüzsüz ve ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz . Hamurun üzerine kapatıp 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz . Dinlenme sırasında hamurun üzerinin kapalı olmasına ve sıcak bir yerde durmasına özen gösteriyoruz :)

Dinlenmiş olan hamuru 12 eşit parçaya bölüp her parçayı unlanmış tezgahta açıyoruz. Önceden 230 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişiriyoruz.




Sofraya sıcak sıcak geldiğinde içine istediğiniz kahvaltılıklarla doldurup sevdiklerimizle paylaşma anı paha biçilemez :)



Afiyet Olsun :)

12 Mart 2016 Cumartesi

Üzümlü Çikolatalı Kek :)


Oğlumun üniversite sınavına gireceği bu günlerde hafta içi işten 3 gün izin alıp , hem oğlumun isteklerini yerine getireyim hemde mutfakta canı ne isterse yapayım diye düşündüm .

İşte o günlerden birinde mutfaktan bu kek çıktı :)

İşte tarifi :)

60 ml su
2 yemek kaşığı rom
50 gr kuru üzüm
200 gr un
50 gr kakao
200 gr şeker
200 gr tereyağı
1 tatlı kaşığı bal
100 gr çikolata
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
üzerini süslemek için pudra şekeri

öncelikle kuru üzümleri ince ince doğramakla işe başlıyoruz. Kıydığımız üzümleri su ve rom karışımın içine alıp karıştırıyoruz .

Diğer tarafta tereyağını ve şekeri birlikte ocağa alıp eritiyoruz. Daha sonra içine çikolatayı da ekleyip eritiyoruz.

Geniş bir kabın içine tüm kuru malzemeleri katıp karıştırıyoruz .

Veee sıra hepsini birleştirmeye geldi ... Çikolatalı karışım ile üzümleri güzelce karıştırp , bu karışımı kuru malzemeler ile birleştiriyoruz. En son hafif çırpılmış yumurtayı da tüm karışıma ekleyip yağladığımız kelepçeli kek kalıbına döküyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 50 dakika kadar pişiriyoruz.

Çıktığında odayı saran kokuya inanamayacaksınız :) ve üstelikte çikolata krizine bire bir :)

Umarım sizlerde bu tarifi yapar ve sevdikleriniz ile paylaşırsınız ...

Afiyet Olsun :)


29 Şubat 2016 Pazartesi

Avakadolu humus :)




Bu hafta sonu yan komşum Aylin'lerde aylık olağan komşular yemeği vardı :) Hem değişik bir tat olsun hemde renkli bir tarif olsun diye humus yapmaya karar vermiştim . Araştırmalar beni avakadonun humus içinde kullanılabileceği noktaya kadar getirdi. Ehh bana da düşen bunu yapmak ve sunmak oldu :)

Biz çok beğendik , umarım sizler de yapıp sevdikleriniz ile bu tadı paylaşırsınız :)





İşte Tarifimiz :

300 gr kuru nohut
2 orta boy avakado
3 diş sarımsak
100 ml zeytin yağı
1 adet limon suyu
4 yemek kaşığı tahin
tuz
karabiber
kimyon

nohutları bir gece önceden ıslatıp sabah yumuşayana kadar pişiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan nohutları diğer tüm malzemeleri blendırda püre haline getiriyoruz. Baharatları da ekleyip servis edeceğimiz tabağa alıyoruz . üzerine az miktarda zeytinyağı gezdirip pul biber serperek servis ediyoruz. Unutmadan söyleyeyim üzerine gezdirdiğimiz zeytin yağı malzeme listesi içindeki miktara dahil değil :)

Sarımsak ve limonu damak tadınıza göre ayarlaya bilirsiniz . Nefis ve kremamsı bir lezzet arıyorsanız denemenizi tavsiye ederim ....




Afiyet olsun :)