Bu Blogda Ara

20 Ocak 2016 Çarşamba

Çikolatalı Tart









Çocuklarla mutfakta bir şeyler yapmaya bayılıyorum . Bu hafta mutfaktaki konuk Yeğenim Elif . Elif hanım ailemize giren 2. torun ve tek kız torun olması sebebi ile kıymetli kuzumuz bizim :)

Hafta sonu bize misafir oldu ve evimize neşe getirdi . Mutfakta sohbet ederken birden yemek kitaplarına bakmak istedi . Bende ona eğer istediğin bir şey olursa mutfakta birlikte yapabileceğimizi söyledim ... Küçük hanım kitaptan çikolata dolgulu tart seçince bizde yapmak kaldı ...

İşte tarifimiz :)

Tart Hamuru :

250 gr un
1 adet büyük boy yumurta
125 gr soğuk tereyağı
60 gr pudra şekeri
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu

çikolata harcı :

240 gr krema
250 gr çikolata ( bitter , beyaz ya da sütlü çikolata )
2 adet yumurta sarısı
1 yumurta
1 paket vanilya
75 gr tereyağı

İşe tart tabanını hazırlamak ile başladık. Bunun için un ve pudra şekerini eleyip ortasını havuz gibi açıyoruz. Soğuk tereyağı bu havuzun içine koyup parmak uçlarımız ile tereyağı un ile iyice karıştırıyoruz. Bu noktada hamuru ıslak kum gibi görünüyor :) Hamurun içine kalan diğer tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurup ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hazır olan hamuru streç film ile kaplayıp dolapta 1 saat dinlendiriyoruz.

Hamur dinlenirken tart dolgusunu hazırlıyoruz . Bunun için süt kremasını bir tencere içinde kaynatıyoruz. Kaynayan kremayı ocaktan alıp içine çikolatayı ekleyip eritiyoruz. Daha sonra tereyağı ekleyip onunda erimesini sağlıyoruz . En son yumurtaları bir kapta çırpıp ( fazla değil ) Krema karışımı içine yumurtaları ekliyoruz. Yumurtaları eklerken kremayı hızlı hızlı karıştırmayı ihmal etmeyin . Karıştırmazsak yumurtaları kremanın sıcaklığı ile pişebilir . Bu istediğimiz bir şey değil :)


Dolapta dinlemiş olan tart hamurunu unladığımız tezgaha alıp merdane yardımı ile kullanacağımız tart kalıbı büyüklüğünde açıyoruz . Merdane yardımı ile hamuru tart kalıbının içine yerleştirip kalıp şeklini almasını sağlıyoruz. Taşan hamurları temizledikten sonra hamurun üzerine çatal yardımı ile delikler açıyoruz . Bu hamurumuzun kabarmasını önleyecek :)


Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 25 dakika pişiriyoruz. Tart hamurunu fırında çıkardığımızda fırının derecesini 120 dereceye düşürüp hamuru 10 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenmiş olan tart tabanının üzerine hazırlamış olduğumuz tart dolgusunu ekleyip tartımızı fırına koyuyoruz. Ve 20 dakika daha pişiriyoruz. Sürenin sonunda tartı fırından çıkarıp iyice soğuduktan sonra servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

14 Ocak 2016 Perşembe

Pembiş pembiş salata :)






Bu günlerde hayata pembe pencereden bakmaya ihtiyacım var sanki . Elim hep renkli tariflere gidiyor. Havanın karanlığından mı yoksa yaşadıklarımızın karamsarlığından mı bilinmez ... En azından mutfaktan pembe renkler saçılsın istediğim için bu salatayı yaptım :)


İşte tarifimiz :

1 su bardağı iri taneli bulgur
2 su bardağı şalgam suyu
1 çay bardağı mısır
1 çay bardağı küp doğranmış kornişon turşu
1 adet orta boy domates
yarım demet  maydanoz
yarım demet dereotu
2 adet taze soğan
tuz

sos için :

1 adet limon suyu
zeytin yağı
1 diş sarımsak

Bulgur ve şalgam suyunu tencereye koyup önce harlı ateşte sonra kısık ateşte bulgur şalgam suyunu çekene kadar kaynatıyoruz. Ardından tencenin ağzını kapatıp bulguru demlenmeye bırakıyoruz. Diğer tüm malzemeleri küçük küçük doğradıktan sonra soğumuş olan bulguru tuz ile tatlandırıp , diğer tüm malzemeleri bir araya getiriyoruz. En son hazırlamış olduğumuzu sosu salatamızın üzerine gezdirip , isteğimiz şekilde servis ediyoruz

Afiyet Olsun :)

5 Ocak 2016 Salı

Mor lahana kavurması :)



Yeni yıl soframızda değişik bir şeyler olsun istemiştim . Dolabı karıştırırken gözüme pazardan hep aldığım ancak gerektiği gibi kullanmadığımı düşündüğüm mor lahana çarptı . Turşu olarak yada salatalara rendeleyerek kullandığım mor lahanayı kavursam nasıl olur acaba diye düşünürken aşağıdaki tarif çıktı ortaya :)

işte tarifimiz :)

1  orta boy mor lahana
2 orta boy kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kimyon
tuz
karabiber
2 kahve fincanı sirke
8 kahve fincanı su

Soğan ve mor  lahanayı ince ince doğrayıp , tencereye zeytin yağı koyup soğanı pembeleşene kadar kavuruyoruz . Sonra mor lahanayı tencereye alıp iyice kavuruyoruz. Bu arada tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte bu işlemi yapmanızı tavsiye ederim :) En son baharatları ve şekeri ekleyip sirke ve  suyu  sıcak olarak  ekliyoruz . Lahanalar suyu çekene kadar kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.

Soğuduğu zaman ister tek başına ister et yemeklerinin yanında garnitür olarak tüketebileceğiniz harika bir alternatif tamamlayıcı oluyor :)

Afiyet Olsun :)

23 Aralık 2015 Çarşamba

Keyfim bugün ne renk keki :)





Bugün canım rengarenk bir kek yapmak istedi . Söyle gök kuşağı gibi :) Kekin ismini verirken de günü hangi renk görmek istiyorsanız kekin rengini o renk yapın diye KEYFİM BUGÜN NE RENK KEKİ koydum :)

Aslına bakarsanız ben kekimi 5 renkten oluşturdum . Bunları yaparken de kakao,zerdeçal,ıspanak ve pancar  kullandım . Aklına gelen ve kullanmak istediğiniz başka hangi renkler var ise onu kullanın hayal gücünüzü serbest bırakın :)

İste tarifimiz :)

Ana kek malzemesi : 

4 yumurta
1 su bardağı süt
yarım çay bardağı sıvı yağ
125 gr tereyağı ( erimiş ve soğutulmuş )
2 su bardağı şeker
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

zerdeçal karışımı için : 

1 tatlı kaşığı zerdeçal

ıspanaklı karışım için  :

1 su bardağı ıspanak püresi
6 yemek kaşığı un ( ıspanaklı hamur için )
3 yemek kaşığı süt ( ıspanaklı hamur için )

pancarlı karışım için :

1 su bardağı pancar püresi
6 yemek kaşığı un ( pancarlı hamur için )
3 yemek kaşığı süt ( pancarlı hamur için )

kakaolu karışım için : 

3 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı süt ( kakaolu hamur için )


Öncelikle ana renk olan beyaz hamuru hazırlamak ile işe başlayalım . Bunun için yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz . Sonra sırası ile tüm sıvı malzemeleri yumurtaların üzerine ekleyip 1 dakika kadar daha çırpmaya devam ediyoruz. En son tüm kuru malzemeleri bir elek yardımı ile kek hamuruna ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar çırpıyoruz. Ana kek hamurumuz hazır :)

Kek hamurunu eşit bir şekilde 5 parçaya bölüyoruz. Bunlardan bir tanesi sade olarak kullanacağımız kek hamuru olacak .

Diğer ayırdığınız dört hamurun içine sırayla gerekli malzemeleri ekleyerek renkli hamurlar elde ediyoruz.



Bu ölçüdeki bir hamur için borcam en büyük yuvarlak fırın kabını kullandım :) işin en eğlenceli kısmı şimdi başlıyor ... Hangi renk ile başlamak isterseniz ve keyfiniz nasıl isterse o şekilde keki renklendirmeye başlıyoruz . Fırın kabının ortasından başlayarak her bir renkten 4 yemek kaşığı kullanıyoruz. Her seferinde hamuru fırın kabının tam ortasına döküyoruz. Hamur yavaş yavaş yayılacak ve tüm kabı kaplayacak  :) Bu işlem tüm hamurlar bitene kadar devam edecek .





Tüm hamur bittikten sonra kekin üstünü kürdan ile şekillendirmek size kalmış :)

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40-45 dakika kadar pişiriyoruz . Kek soğuduktan sonra servis ediyoruz :)




Afiyet olsun :)

15 Aralık 2015 Salı

Portakallı Kek :)




Hafta sonu oğlumun veli toplantısına giderken elim boş gitmeyeyim , mutfaktan çıkmış bir kek götüreyim fikri ile mutfağa girip çabucak yapılan bir tarif bu :) Buram buram portakal kokan , yumuş yumuş ve puf puf bir kek ...

İşte tarifimiz : )

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu rendesi
1 portakal suyu
susam

Öncelikle yumurta ve şekeri mikser yardımı ile kabarana kadar çırpıyoruz. Kabın içine sıvı yağ ve yoğurt ekleyip karışım pürüzsüz olana kadar 2 dakika kadar çırpıyoruz. 1 portakal kabuğu rendesi ve 1 portakalın suyunu da karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra bir elek yardımı ile karışımın içine unu ,kabartma tozunu ve vanilyayı ekliyoruz. Mikser yardımı ile karışım pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırıyoruz.
Kek kalıbımızı yağ ile güzelce yağladıktan sonra kek kalıbın içini susam ile kaplıyoruz. Kek hamurumuzu kalıba düzgünce yayıp , önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 45 dakika pişiriyoruz.


Kek  soğuduğunda kalıptan çıkarıp servis ediyoruz.



Afiyet olsun :)

3 Aralık 2015 Perşembe

Panettone ( Mayalı İtalyan Keki )



Birileri maya mı dedi :) Maya beni çılgına çeviriyor :)  Mayalı tarifleri denemeyi ve mutfağımda yarattığı o kokuyu çok seviyorum. Bundan dolayıdır ki benim mutfağımda sık sık ekmek pişer . Mayalı hamur ile kek yapmak aklıma hiç gelmemişti doğrusu . Aslına bakarsanız Panettone italyanların yılbaşı için yaptıklar bir kutlama keki yada ekmeği. Yapması çok zahmetli olmasa da pişirmesi oldukça zor bir ekmek . Bir çok tarif ve bakış açısı var bu kek ile ilgili, bu tarif ise işi biraz daha basite indirgeyip aynı tadı yakalamaya çalışma çabası :) Başarılı olduğunu düşünüyorum ama çalışmalarımız devam edecek :) Temel olarak küçük ama yüksek kalıplarda pişiyor kek . Bir diğer önemli nokta ise uzun bekleme süresi . Ancak bu tarifimizde süreler o kadar da uzun değil . Dedim ya aslında daha basit bir panettone tarifi bu :)

İşte Tarifimiz :)
1. hamur :
120 gr un
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
180 ml ılık süt

2. hamur :
3 yumurta
150 gr şeker
125 gr tereyağı
240 gr un
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuş üzümü
7 damla rom aroması
1 portakal kabuğu rendesi
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya

üzeri için :

1 yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı

1. hamur için gerekli tüm malzemeyi karıştırıp 30 dakika ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz.

2. hamur için şeker ve yumurtaları iyice çırpıyoruz. mayalanmış olan 1. hamuru 2. hamurun üzerine ekleyip tereyağı da ekleyip mikser ile karıştırıyoruz .Hamur karışımının içine unu , kuru üzümü ve kuş üzümü de ekleyip karıştırıyoruz. En son vanilyayı , limon ve portakal kabuğunu ve rom aramasını ekledikten sonra hamurumuzu ılık bir yerde 30 dk daha mayalanmaya bırakıyoruz.
Bu kek için küçük kalıpları tercih etmenizi öneririm :) Kalıpları yağladıktan sonra mayalanmış olan hamuru kalıplara bölüştürüp , hamurumuzu  kalıplar içinde 30 dakika daha mayalamaya bırakıyoruz.
En son üzerine çırptığımız yumurtayı sürüp hamurun üzerine 3 yemek kaşığı tereyağı paylaştırdıktan sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.
Kek soğuduktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

15 Kasım 2015 Pazar

Kahvaltı Ekmeği ( skon )




Kahvaltı için değişik bir şeyler yapayım derken karşıma çıktı bu ekmek .

İşte Tarifimiz :)

50 gr soğuk tereyağı
240 gr un
1 paket kabartma tozu
yarım çay kaşığı tuz
30 gr şeker
150 ml süt

un , tuz, şeker, kabartma tozu ve tereyağını bir kaba koyup iyice karıştırıyoruz. Kuma benzer bir karışım olacak :) Kuru karışıma sütü ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.



Tezgah üzerinde hamuru yaklaşık 3 cm kalınlığında açıp bardak yardımı ile yuvarlak parçalar kesiyoruz. Şekil verdiğimiz hamurları aralıklı olarak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra 5 dakika kadar dinlendirdiğimiz ekmeklerimizi kahvaltıda servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)