Bu Blogda Ara

15 Kasım 2022 Salı

Anne Kurabiyesi



Her okuldan gelişimizde annemin sıcacık fırından çıkardığı ve bizim afiyetle yediğimiz bu kurabiyeyi tarif defterinin derinlerinden bulup çıkardım .
Evinizdeki afacanlara gönül rahatlığı ile yedirebileceğimiz , yapması çok kolay bu kurabiyeyi umarım sizlerde en az benim kadar sever ve denersiniz .

İşte tarifimiz :

Hamuru için ;

1 yumurta 
1 yumurta beyazı
1 çay bardağı yoğurt 
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya 
1 paket kabartma tozu 
5 su bardağı un 

üstü için ;

şeker ya da fındık 
1 yumurta sarısı 

Hamur için gerekli olan tüm malzemeleri büyükçe bir kabın içinde birleştirip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz . Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp elimizde yuvarladıktan sonra önceden çırptığımız yumurta sarısına batırıp sonrada şekere batırarak yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz , önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz , Bu kadar kolay ...😄

Afiyet Olsun :)



16 Şubat 2022 Çarşamba

Tuzlu Simit


Bu hamur pastanelerde vitrinleri süsleyen tuzlu kurabiye hamuru aslında . Benim yapmayı ve sevdiklerimle paylaşmaktan mutlu olduğum bir tuzlu kurabiye . Hamuru çeşit çeşit şekillendirmek mümkün , hatta içine istediğiniz bir iç koyup sunmakta mümkün . 

Eee ne duruyoruz , hadi mutfağa ...


İşte Tarifimiz :)

500 gr un 
300 gr oda sıcaklığında tereyağı
30 gr şeker
15 gr tuz
2 adet yumurta

üzeri için : 

susam


Tüm malzemeler derin bir kaba koy ve ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğur, Hamur 15-20 dakika dinlendir . Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp , simit şekli verelim .Simitler soğuk suyu atılıp , çıkartılıp susama batırılır. 

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25-30 dakika pişirilir. 

Afiyet olsun :)







11 Ocak 2022 Salı

Şans Kurabiyesi

 





Birisi fal mı dedi ? Falın en eğlenceli hali bu sanırım ... Genellikle Çin yemekleri yapan restoranlarda sunulan , yemek sonrası servis edilen kurabiye yapacağız . Hep yapmayı istediğim ancak hep uzak durduğum bu kurabiyeyi bir cesaret yapmak için kolları sıvadım :) Yeni bir yıl yeni bir tarif . Herkesin yeni yılı kutlu olsun ve tüm dilekleri gerçekleşsin ....

Haydi bakalım mutfağa ...

İşte Tarifimiz :

50 gr yumurta beyazı 

40 gr pudra şekeri

45 gram erimiş tereyağı

50 gr un

1 paket vanilya

1 limon kabuğu rendesi


İşe başlamadan önce fırını 200 dereceye ısıtalım , Pudra şekerini , unu , vanilyayı ve limon kabuğu rendesini derin kap içine alıp karıştıralım , diğer tarafta yumurtaları hafif köpürene kadar çırpalım . Tereyağı eritip , kuru malzemeler ile karıştıralım , en son köpürtmüş olduğumuz yumurtayı da ekleyip homojen bir hamur elde edene kadar yoğuralım .Elde ettiğimiz hamuru ister sıkma torbası ile isterseniz yemek kaşığı yardımı ile tepsiye koyabilirsiniz. 

Ben fırın tepsisine yağlı kağıt koymadan önce ters tarafından iki tane yuvarlak çizdim . isteğiniz boyutta yuvarlak çizebilirsiniz . Hamuru tepsine daha düzgün sıkmanızı sağlayacaktır bu yuvarlaklar . çay tabağı boyutu gayet iyi oldu . İçine koymak istediğiniz dilekleri hazırladığınız kağıtlar da hazırladıysanız artık pişirmeye başlayabiliriz. 
Fırın tepsisine çizdiğim yuvarlaklar boyutunda hamurları ince olacak şekilde yemek kaşığının tersi ile tepsiye güzelce yaydım ve fırında 5 -6 dakika kadar pişirdim .Pişen hamurların üzerine dilek kağıtlarını koyup önce ikiye sonra bir kez daha ikiye katlayıp açılmasına izin vermeyecek şekilde sabitledim . Tüm bunları oldukça hızlı yapmalısınız çünkü hamur fırından çıktıktan sonra hızlıca katılaşıyor . Ve hamur ne kadar ince ise kurabiyeler o kadar çıtır çıtır oluyor :)

Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra cam kavanozda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz . 

Şimdiden afiyet olsun :)





27 Aralık 2021 Pazartesi

Elmalı Çıtır Börek ( Elmalı Strudel )




Börek dedim ise yanlış anlaşılmasın , baklava tadında tatlı mı tatlı , çıtır mı çıtır bir tatlı aslında :) Baklava yufkası tarafımdan geç keşfedilmiş ve çok sevilmiş bir yufka türü :) Şimdiye kadar kullanmadıysanız şiddetle tavsiye ediyorum . Mis gibi tereyağı kokuları eşliğinde sanki elmalı bir baklava yiyormuş hissine kapılacaksınız . Hadi ne duruyoruz kolları sıvayıp yapmaya başlayım :)

İşte tarifimiz :)

8 adet Baklava Yufkası
4 adet elma
yarım limon suyu
1 çay bardağı toz şeker
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı galeta unu
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

arasına sürmek  için  :

100 gr eritilmiş tereyağı
4 yemek kaşığı toz şeker

üzeri için :

pudra şekeri

Elmaların kabuklarını soyup rendele ve kararmaması için limon suyu ile ıslat . Şekeri tavanın içine al ve ocakta şeker karemize olana kadar ısıt . Sonra elmaları ekle ve elmalar suyunu çekene kadar pişir. Elmaları eklediğimizde şeker donarsa meraklanmayın . Yavaş yavaş karıştırarak şekeri eritmek mümkün :) Pişen elmaları ocaktan al ve karışımın içine  kalan malzemeleri kuru üzüm , ceviz , galeta unu ve tarçını ekle .



Tezgaha aldığımız baklava yufkasının üzerine fırça yardımı ile erimiş tereyağı sürüp elimizle toz şeker serpiyoruz. 8 adet baklava yufkasının her bir katına aynı işlemi yapıp üst üste koyuyoruz. Hazırlamış olduğumuz elmalı harcı kısa kenara güzelce yayıp baklava yufkasını rulo haline getiriyoruz. rulodan 2 parmak kalınlığında parçalar kesip yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. En son üzerine erimiş tereyağı sürüp toz şeker serp. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişir. Ilıdığında servise hazır olacak ve saniyeler içinde hiç bir şey kalmayacak tepside . En son servis etmeden önce üzerine pudra şekeri serpe bilirsiniz .



Afiyet Olsun :)












7 Aralık 2021 Salı

Avokadolu Salata


Anavatanı Orta Meksika olan ve defnegiller familyasına ait bir ağaç ve meyvesine verilen addır. Oldukça besleyici olması yanında mutfakta oldukça geniş bir kullanım alanı olsa da ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başladı . İşin doğrusu ben ilk denememde pek hoşlanmasam da denemekten hiç vazgeçmedim . Bu tarif ile barış imzaladık diyebilirim ...

İşte Tarifimiz :

1 adet orta boy avokado

1 adet limon

1 küçük boy salatalık 

1 küçük boy kapya biber

1 küçük boy yeşil biber 

bir avuç maydanoz 

1 adet küçük boy kırmızı soğan ( normal soğanda olur )

Avokadoyu ikiye bölüp kabuklarından ve çekirdeğinden ayırıyoruz . Bir kaba aldığımız avokadonun üzerine 1 adet limon suyunu ekleyip , iyice eziyoruz. Diğer tarafta tüm malzemeleri küp küp doğrayıp avokado ezmesinin içine ekleyip tuz ve karabiber ile tatlandırıyoruz. 

Salatayı servis tabağına alıp servis ediyoruz . Hepsi bu kadar :)


Afiyet olsun :)


18 Ekim 2021 Pazartesi

Polenta Kek



Canınız değişikli istediğinde , farklı bir tat denemek istediğinizde imdadınıza koşacak bir tarifle geldimmmm . Polenta İtalyan mutfağında kullanılan bir çeşit mısır unu aslında . Bizim mısır unumuza göre daha iri taneli bir un . Denemenizi tavsiye ederim , bizim ev ahalisi beğendi ve tam not verdi bu keke . E hadi ne bekliyoruz , hadi mutfağa ...

İşte Malzeme listemiz :)

200 gr tereyağ 
200 gr emer şeker 
3 büyük boy yumurta
1 paket vanilya
200 gr badem unu 
100 gr polenta 
2 adet portakal
1 paket kabartma tozu 

şurubu ;

5 adet kakule
280 ml portakal suyu 
125 gr pudra şekeri 

İşe fırını 160 dereceye ısıtmakla başlayalım mı? . 20 cm lik kelepçeli kalıbı güzelce yağlayıp , kenarlarını ve altını yağlı kağıt ile kaplayalım. Evet keki yapmaya hazırız :)

Tereyağı ve şekeri geniş bir kapta krema kıvamına gelene kadar çırpalım .Yumurtaları tek tek çırparak karışıma yedirelim .Diğer bir kapta badem unu , polenta , vanilya , kabartma tozunu karıştırıp , yumurtalı karışım ile unlu karışımı bir araya getirip homojen bir kıvam alana kadar çırpalım.

Karışımı yağladığımız kalıba döküp 40 yada 50 dakika arasında fırında pişmeye bırakalım. Kekimiz hafif kahve rengi renk alana kadar pişirmeliyiz. Pişen keki fırında çıkartıp 10 dakika dinlendirdikten sonra kalıptan çıkartabiliriz . Önemli not , kekimiz biraz narin bir kek olacağı için çıkartırken çok ama çok dikkatli olmak gerekiyor . 

Kekimiz soğurken üzerine dökeceğimizi sosu hazırlayalım mı? . Bunun için tencereye sos için gerekli tüm malzemeler alıp , kakuleleri de hafifçe kırıp , tüm karışımı  orta hararetli bir ısıda kaynamaya bırakmak yeterli olacaktır.  Sos hazır olduğunda ılıması için bir kenara alıp , soğuyan kekimize bıçak yardımı ile küçük delikler açalım . Bu kekin sosu içine çekmesine yardımcı olacaktır . Ilıyan sosu kekin üzerine gezdirelim ve kekimizi servise hazır , 

Afiyet Olsun :)























1 Aralık 2020 Salı

Çikolatalı Mousse







Köpük köpük  hem de çikolatalı . Ne dersiniz yapalım mı . Evet evet çikolatalı moussedan bahsediyorum :)

Sizde benim kadar seviyorsanız , hadi başlayalım ;


İşte Tarifimiz :

60 gr şeker
150 ml krema
4 yumurta sarısı
50 ml su
1 tutam tuz
150 gr bitter çikolata
2 yumurta beyazı


Yumurta sarısı ve şekerin yarısını beraber çırpıp , yumurtanın bulunduğu kabı içinde yarıya kadar kaynayan su bulunan bir başka bir kabın içene oturtup şeker eriyene kadar karıştırıyoruz . Burada püh noktası yumurta ve şeker karışımı bulunan kap su ile temas etmeyecek . Şeker eriyince karışıma çikolatayı da ekleyip erimesini bekliyoruz . Daha sonra su ve tuzu da ekleyip karışımı ocaktan alıyoruz. Diğer taraftan kalan şeker ile yumurta beyazlarını iyice beyazlaşana kadar çırpıyoruz . 

Şimdi en eğlenceli yere geldik :) Çikolatalı karışım ile yumurta beyazlarını karıştırmaya . Yumurta beyazlarını söndürmeden spatula yardımı ile çikolatalı karışıma ekleyip musu tamamlıyoruz . Servis etmek istediğimiz kaplara hazırladığımız mousse paylaştırıp kapların ağzını streç film ile kaplayıp en az 2 -3 saat dolapta dinlendirmemiz gerekiyor . Size tavsiyem en az bir gece dolapta beklemesi . 

Demedi demeyin parmaklarınızı yiyeceksiniz :)

Afiyet olsun .