Bu Blogda Ara

5 Eylül 2015 Cumartesi

Zencefilli Gazoz :)



Bu aralar zencefile takmış durumdayım . Her şeyin içinde kullanasım var sanki ... Zencefilin faydaları saymakla bitmiyor.  . Çin de aktif olarak kullanılan bu bitki soğuk algınlığının geçirilmesinde de mucizeler yaratıyor :) Hazım probleminiz var ise bir de zencefili deneyin bence ... Gazoz yapmak hemde zencefilli gazoz yapma fikri bir benzin istasyonunda gördüğüm gazozla başladı :) Ufak bir araştırma ve türlü denemelerden sonra kendi damak tadıma uyan bu tarifi keşfettim :)

işte tarifimiz :

225 gr şeker
80 gr rendelenmiş taze zencefil
1 adet limon suyu
1/4 çay kaşığı  kuru maya
2 lt su

Öncelikte bir 5 lt pet şişeye ihtiyacınız olacak . Tüm malzemeleri şişenin içine ekleyip ağzını sıkıca kapatıyoruz. Şişeyi ılık ve direk güneş almayan bir yerde 24-48 saat bekletiyoruz. 24 saatin sonunda pet şişeye parmağınızla bastırdığınızda şişe içeri çökmüyor ise gazoz hazır demektir :) Şişenin kapağını dikkatlice açıp karışımı süzüyoruz. . Gazozu ağzı kapaklı ve hava almayan cam şişeye doldurup dolapta soğuttuktan sonra servis ediyoruz. Tavsiyem gazozu taze taze tüketmeniz . Birde dolapta bekleyen gazozu açarken dikkatli olun , şişe açıldığında şampanya etkisi ile karşılaşabilirsiniz :)

Afiyet Olsun :)

30 Ağustos 2015 Pazar

Kapya biber sosu :)





İster kahvaltıda ister ızgaraların yanında sos olarak kullanabileceğiniz bir tarif :) Ağızda bıraktığı tat tarif edilemez . Kırmızı kapya biber pazarlarda yerini almışken bolca yapıp kavanozlarda saklamak mümkün :) . Hem böylece ihtiyaç oldukça kullanmak için hazırda soslarınız olur : ) Bende pazara gitmişken bolca alıp kavanoz kavanoz yaptım :)

İşte tarifimiz :)

3 kilo kapya biber
1.5 kilo domates
1 baş sarımsak
600 gr acı biber
3 yemek kaşığı kaya tuzu
2 su bardağı zeytinyağı
2 çay bardağı sirke

Kırmızı kapya biberleri közlemek ile işe başlıyoruz. Közlediğimiz biberlerin kabuklarını soyup çekirdeklerini ayıklıyoruz. Temizlediğimiz biberleri küçük küçük doğruyoruz. Diğer tarafta yağı ve sarımsağı iyice kavurup bir kaç parçaya böldüğümüz acı biberleri de tencereye koyuyoruz . Yıkadığımız ve dörde böldüğümüz domatesleri de tencereye koyup kapağı kapalı bir şekilde 10-15 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Pişen sebzeleri blander yardımı ile püre haline getirip tencerenin içine tuz , sirke ve kapya biberleri ekleyip karışım kıvam alana kadar kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika kadar pişiriyoruz.


Sıcak olan sosu istediğiniz büyüklükteki kavanozlara dolduruyoruz. Kapaklarını kapattığımız kavanozları ters çevirip temiz bir havlu kağıt üzerinde bir gece bekletiyoruz. Tıpkı konserve yapar gibi :)

Veee soslarımız hazır :)


Afiyet olsun :)

24 Ağustos 2015 Pazartesi

Zencefil Turşusu :)


Hımmmmm , ilk sushi denememde en çok sevdiğim şey neydi biliyor musunuz ? Zencefil turşusu tabi ki :) Acaba evde yapabilir miyim araştırmaları sonucunda hiçte zor olmadığı fikrine sahip olunca kolları sıvadım  :)

işte tarifimiz :

6 adet orta büyüklükte taze zencefil
500 ml pirinç sirkesi
150 gr şeker
14 gr tuz

Taze zencefilleri soyup patates soyacağı ile  zar gibi incelikte dilimliyoruz . Sirkeyi , şekeri ve tuzu bir kaba alıp ısıtıyoruz. Bir kavanoza doğradığımız zencefilleri ve sirkeyi koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Ve doğruu buz dolabına  koyuyoruz :) Yaklaşık 10 gün içinde zencefil turşumuz hazır :)

Afiyet Olsun :)

17 Ağustos 2015 Pazartesi

Pancar Turşusu :)


Sofraların rengidir kırmızı pancar . Yoğurtlu hali , turşu hali hatta hatta salatalara çiğ olarak rendelenmiş hali ile ayrı bir tat ayrı bir renktir. Tadındaki belirginlik sanki rengine de yansımıştır . Pazarda görünce dayanamayıp aldığım ve dolapta bekleyen pancarlara gözüm ilişince turşu yapmaya karar verdim :)

işte tarifimiz :

1 kg pancar
2 su bardağı su ( pancarları haşladığınız suyu kullanmanızı öneririm :) )
2 çay bardağı elma sirkesi
2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
1 baş sarımsak

Pancarların kabuklarını soyup , istediğiniz kalınlıkta dilimledikten sonra bir tencerede 2 bardak su ile yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlıyoruz. Burada amaç pancarların biraz yumuşaması ve suyun renginin pembeleşmesi :) Kırmızı pancara ve rengine bayılıyorum doğrusu. Çok geç keşfettiğim ancak çok sevdiğim bir sebze kırmızı pancar. Komşum Ayşin tanıştırdı beni kırmızı pancar ile :) Neyse biz tarifimize dönersek ; Haşlanmış olan pancarları bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Diğer tarafta sarımsakları soyuyoruz. soğuyan pancarları kavanoza yerleştirip aralarına da sarımsak dilimleri yerleştiriyoruz. Eveettt şimdi can alıcı noktaya geldik işte . Tencerede kalan suyun içine sirkeyi , tuzu ve şekeri ekleyip güzelce şeker ve tuzun erimesi sağlıyoruz. İşte tam bu aşamada damak tadınıza uygun ufak ayarlamalar yapmak mümkün . Yani isterseniz sirke yada tuz eklemesi yapabilirsiniz :) Kavanozdaki pancarların üzerine hazırladığımız karışımı döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatıyoruz. Turşumuzu serin ve güneş almayan bir yerde bir hafta kadar bekletiyoruz. Bekleme süresinin sonunda enfes turşumuz hazır .

Afiyet Olsun :)

10 Ağustos 2015 Pazartesi

Kaşıkla Turşusu :)



O da ne ki . Tuşunun kaşık hali mi desek , kaşıkla yenen turşu mu acaba  ? Turşu sevilemeyecek bir şey değil ki . Evet  tabi ki  bende çok seviyorum turşuyu . Acaba dedim turşu malzemelerini küçük küçük doğrasam ve kavanozlara koysam ve kaşık kaşık yesek :) Eeee ne duruyoruz hadi yapalım .

İşte tarifimiz :

3 kg domates
1 kg havuç
1 kilo kırmızı biber
1/2 kilo acı biber
1 bağ kereviz sapı
2 baş sarımsak
2 su bardağı elma sirkesi
5 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı tuz

Tüm malzemeleri küçük küçük doğra . Sirke , şeker ve tuzu bir kaba koy ve ısıt. Şeker ve tuz iyice eridikten sonra kapaklı bir kapta tüm malzemeleri karıştır ve 1 gece beklet . Ertesi sabah turşuyu kavanozlara koy . Kavanoz kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra ters çevir ve 1 gece daha güneş görmeyen serin bir yerde beklet . Konserve yapar gibi :) Sabah tuşu kavanozlarında herhangi bir sızıntı yok ise turşuları dolaba kaldırabiliriz demektir .10 gün sonra turşumuz yemek için hazır olacaktır.İşte hepsi bu kadar :)

Afiyet olsun :)

29 Temmuz 2015 Çarşamba

Kekik Turşusu :)



Semt pazarını çok severim . Orada taze otlara rastlamak  mümkün . Bu pazarda karşıma taze kekik çıktı :) Kekik benim için vazgeçilmez bir lezzet . Hem taze hemde kuru olarak oldukça fazla kullanıyorum . Bu hazırlayacağımız tarifi ister meze olarak ister et yemekleriniz yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz : ) Misafirlerinizi şaşırtmaya hazır mısınız ?

İşte tarifimiz :

3 bağ kekik
1 avuç limon tuzu
2 tatlı kaşığı tuz
1 baş sarımsak
zeytin yağı

Kekikleri saplarından ayıklayıp , kekik yapraklarını güzelce yıkıyoruz. Temiz bir kavanoza aralara sarımsak tuz ve  limon tuzu serperek kekik yapraklarını  diziyoruz. En son kavanozu zeytinyağı ile dolduruyoruz. İşte bu kadar . Kavanozun ağzını kapatıp güneş görmeyen serin bir yerde bir  hafta bekletiyoruz. Bir hafta sonunda kekik turşumuz servise hazır .

Afiyet olsun :)

13 Temmuz 2015 Pazartesi

Salçalı Acılı Yaprak Sarması :)



Yaprak sarması deyince sizin evde de akan sular durur mu ? . Çalışma arkadaşım Asu'dan bu tarif Denemenizi öneririm . Lezzetli bir atıştırmalık oldu :) Atıştırmalık diyorum çünkü masaya gelir gelmez saniyeler içinde tükendi . Masadakilerin genel düşüncesi sarmanın çerez gibi olduğu :) Ramazan ayının bu son günlerinde bayramda misafirlere ne ikram edebilirim düşünceleri aldı herkesi . Belki bir alternatif olabilir :)

İşte Tarifimiz :

2 adet soğan
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı pul biber yada biber salçası
tuz
1 demet taze nane
1 demet maydanoz
2 su bardağı pirinç
yarım su bardağı bulgur
1.5 su bardağı su
Yarım kilo yaprak

salça sosu :

2 kaşık tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
2 kaşık domates salçası
yaklaşık yarım çay bardağı su

Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda iyice pembeleşene kadar kavuruyoruz.Sonra biber salçası ve domates salçasını tencereye ekleyip kavurmaya devam ediyoruz . Rendelenmiş domates , ince kıyılmış nane ve maydanozu  da tencereye ekliyoruz. Tencereye yıkadığımız bulgur ve  pirinçler ile birlikte  baharatları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. En son tencereye 1.5 su bardağı suyu ekleyip pirinçlerin suyu çekmesi için kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Pirinçler çok fazla pişmiş olmayacak sakın su eklemeyin . Tenceremizi ateşten alıp ılımaya bırakıyoruz. Eğer taze yaprak kullanacaksanız , yapraklarınızı kaynamış suyun içine atarak 1-2 dakika kadar haşlamanız  gerekiyor. Eğer salamura yaprak kullanacak iseniz , yapraklarınızı suda bekletmeniz ve tuzunu biraz gidermeniz gerekecek :)
Hazırlamış olduğunuz iç ile yapraklarınızı sarıp tencereye dizin . Tencerenin en altına yapraklardan bir tabaka yapmayı ihmal etmeyin ki sarmalar yanmasın :) sarmaları sararken benim kullandığım kolay sarma yöntemi ile sarabilirsiniz :) Bu yöntemi uygularken ihtiyacınız olan bir kalın bir plastik poşet . Ben buz torbası poşetini kullandım :)
Sarma işlemi bitince tencereye zeytinyağı gezdirip sarmaların üzerini geçmeyecek kadar su ekledikten sonra en üste bir yemek tabağını ters çevirip kapatın . Burada amaç sarmaların açılmasını önlemek ...
Tencerenin içine döktüğümüz su kaynayana kadar harlı ateşte sonra kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika kadar pişiriyoruz.
Diğer tarafta tereyağı ve zeytin yağını bir tencerede kızdırıp salçayı iyice kavuruyoruz. sonra bir miktar su ekleyip sos kıvamına getiriyoruz. Yani akışkan bir kıvamda olması yeterli :)
Bu sarmaları ister sıcak , ister ılık  , isterseniz de soğuk tüketebilirsiniz :)

Afiyet Olsun :)