Bu Blogda Ara

6 Kasım 2014 Perşembe

Bal kabağı Çorbası






Tam mevsimi aslında Bal kabağının . O turuncu rengi benim kendine çekmiştir. Sitedeki karşı komşumun bahçesinde özenle yetiştirdiği organik bal kabağını kapımızı çalıp bize hediye ettiğinde aslında yapmayı düşündüğüm şey tatlı idi . Diğer taraftan bal kabağı çorbasını duymuş ama hiç deneme fırsatım olmamıştı.
Hazır bal kabağını bulmuşken mutfakta kolları sıvayıp çorba yapmaya başlarken buldum kendimi :) Sizinde mutfağa girince gözünüz dönüyor mu ?

Çorbanın tarifi çok kolay ve sonuç mükemmel oluyor .

750 gr bal kabağı
1 adet büyük soğan
1 adet orta boy patates
1 adet yıldız anason
tuz , karabiber
müskat rendesi
5 su bardağı , tavuk suyu yada sebze suyu

çorba piştikten sonra ,

2 yemek kaşığı krema yada 2 çay bardağı süt

Öncelikle bal kabağının kabukları soyulup kolay pişmesi için orta büyüklükte parçalara ayırıyoruz . Diğer tarafta patates ve soğan içinde aynı işlemi yapıyoruz . Soğanı biraz daha küçük doğrayabilirsiniz. Çorbayı pişireceğimiz tencerede 2 kaşık kadar tereyağı ile soğanı biraz kavuruyoruz sonra sırası ile patatesi ve bal kabağını tencereye ekleyip 3-4 dakika kadar kavuruyoruz. Kavrulan sebzelerin üzerine baharatları ekleyip , 5 bardak suyu ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak sebzeler iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz . Ben düdüklü tencerede 15 dk kadar pişirdim :)
pişen sebzelerin içinden yıldız anason alınıp karşım blanderdan geçirilerek pürüzsüz bir kıvam elde edilir . En son karışıma ben 2 çay bardağı süt ekledim ve çorba hazır :)

Çorbanın üzerine krema gezdirerek sıcak olarak servis edilir .

Afiyet olsun :)

3 Kasım 2014 Pazartesi

Muz Reçeli








Evet evet doğru okudunuz , Muz Reçeli ... Muz evimizin vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Potasyum yönünden oldukça zengin olan muz son derece besleyici bir meyvedir. Çocukluğumdan aklımda kalan görüntülerden biri de babamın evimize alıp getirdiği muz salkımları ...  Genelde çiğ olarak tüketsek de ev halkı reçel halini de çok sevdi :)

Tarifine gelince ;

500 gr muz  ( çok yumuşak olmasın )
250 gr şeker
1 paket vanilya
yarım limon suyu



Muzların kabuklarını soyup dilimliyoruz . Üzerine vanilya ve şekeri döküp 45 dk kadar kapaklı bir tencerede dinlenmeye bırakıyoruz ki şeker ve vanilya muzlara iyice işlesin . Dinlenmiş olan muzların üzerine yarım limonun suyunu döküp kısık ateşte ocağa koyuyoruz. Burada püf noktası reçeli karıştırmamak . Eğer sizler benim gibi 7 aylık doğmadıysanız bunu başaracağınıza inanıyorum . Sabırlı olun lütfen :)

Kaynamaya başlayan muz reçelini 5 dk daha pişirip  ocaktan alıyoruz . Sıcakken kavanozlara koyup , ağzını sıkıca kapatıyoruz. Serin bir yerde saklıyoruz.

Markette gezerken ( ki ben en çok marketleri seviyorum gezme konusunda :) ) baharat bölümünde gerçek parçacıklı vanilya şekeri diye bir şeye rastladım . Reçeli yaparken kullandım ve inanın bana mutfak vanilya kokusu ile doldu . Eğer vanilyayı seviyor iseniz reçeli yaparken Normal şekerli vanilin yerine Gerçek Vanilya parçalı şekerli vanilin kullanmanızı tavsiye ederim

Kullanırken ister kahvaltılarda ekmeği sürerek , ister keklerin yanında sos olarak , pankek yada waffle ile afiyetle tüketiyoruz .

Afiyet olsun :)

30 Ekim 2014 Perşembe

Muzlu Ekmek









Jeremy YFU da yapılacak toplantı için ülkesine ait bir şeyler yapıp yapamayacağımızı sorduğunda işin açıkçası sonucun bu kadar güzel olacağını tahmin etmemiştim .

Aslına bakarsanız biraz kek gibi olsa da Amerika'da buna ekmek diyorlarmış .

İşte Malzemeler ;

115 gr oda sıcaklığında tereyağı
200 gr şeker
50 gr hindistan cevizi rendesi
2 büyük yumurta
10 gr vanilya
235 gr un
6 gr kabartma tozu
3 gr karbonat
2 gr tuz
500 gr muz
toz tarçın

Öncelikle tereyağı ve şeker mikser yardımı ile krema kıvamına gelene kadar iyice çırpıyoruz . Diğer tarafta tüm kuru malzemeleri bir kapta iyice karıştırıyoruz. Krema kıvamına gelen tereyağı ve şekerin içine yumurtaları kırıp çırpmaya devam ediyoruz. Bir kapta çatal yardımı ile muzları iyice eziyoruz ve mikser ile çırptığımız karışıma katıyoruz . Islak malzemeler ile kuru malzemeleri de karıştırıp akışkan kıvamda bir hamur elde ediyoruz .


Yağladığımız baton kek kalıbına hazırladığımız karışımı ekleyip , önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 55-60 dakika pişiriyoruz .


Fırından gelen nefis kokular eşliğinde pişen ekmeğimizi ilk sıcaklığı geçtikten sonra kek kalıbından çıkarıp servis ediyoruz .

Afiyet Olsun :)

28 Ekim 2014 Salı

Browni



Sizin evinizde de çikolata aşığı birileri var mı ? . Oğlum , eşim ve tabi ki ben bizim evin çikolata delileriyiz . Yediğinde mutluluk veren ve insanı gülümseten bir şey var çikolatada . İşte bundan dolayıdır ki bizim evin vazgeçilmez tarifidir Browni . İşte tarifi ;

145 gr toz şeker
145 gr tereyağı
280 gr bitter çikolata ( erimiş olacak )
225 gr doğranmış ceviz yada fındık
95 gr un
6 adet yumurta ( oda sıcaklığında )

Çikolataları benmari usulü eritilir .Benmari usulu için öncelikle birbirinin içine geçebilen iki adet uygun büyüklükte tencereye ihtiyaç var. büyük olan tencerenin içine yeteri miktarda su ekleyip ocağın üzerine koyuyoruz. Sonra diğer tencereye de çikolataları koyup su dolu tencerenin üzerine koyuyoruz. Burada altın kural çikolata tenceresinin tabanı suya değmeyecek . Su kaynadıkça buhar yardımı ile çikolataları eritecek . İste tam bu noktada sabırlı olmak gerekiyor . Çünkü çikolataların erimesi 15-20 dk kadar sürüyor . Ama inanın bana beklemeye değer .
Çikolatalar erirken yumurtaların  sarısı  ve beyazlarını ayırıp ve şekerin yarısı ile yumurta beyazları diğer yarısı ile de yumurtanın sarısı çırpılır. Kekimizde kabartma tozu olmadığı için kekin kabarmasını yumurta sağlayacak .Bundan dolayı yumurtanın hem sarısı hemde beyazları şeker ile iyice çırpılması gerekiyor. Ceviz yada fındık ne kullanmak istiyor isek un ile karıştırıp en son tüm malzemeler karıştırılacak elbette spatula yardımı ile ve nazikçe ...
Ve kek hamurumuz hazır . içine yağlı kağıt koyduğumuz kelepçeli bir kalıba kek hamurumuzu döküp önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık olarak 50-55 dk kadar pişiriyoruz .

Afiyet olsun :)

26 Ekim 2014 Pazar

Pancake bir kahvaltı klasiği ...


Hafta sonu kahvaltılarının baş tacıdır pancake . İlk defa eşim ile evlendiğimiz 97 yılında tatilimizi geçirdiğimiz otelde tatmış ve aşçının başının etini yiyerek almıştım tarifi . Oldukça basit ve bir o kadar da lezzetti bu tarifi sizlerle de paylaşmak istedim . 

İşte malzemelerimiz ;

250 gr un 
250 gr süt 
150 gr likit krema 
3 adet yumurta 
65 gr toz şeker 
5 gr tuz 
1 paket vanilya 
10 gr kabartma tozu 
1 adet limon rendesi 

Gelelim yapılmasına , tüm kuru malzemeleri bir yerde , tüm sıvı malzemeleri bir yerde karıştırıp sonra sıvı ve kuru malzemeleri birleştiriyoruz . Bu arada yumurta sıvı malzemeler ile birlikte karışacak :) . Bu aşamada karışımın pürüzsüz olması çok önemli . Eğer karışımda topaklanma var ise süzgeçten geçirmek faydalı olabilir. Elde ettiğimiz pürüzsüz karışıma en son limon kabuğu rendesini ekliyoruz . Bu karışımı  10 dk. dinlendirmek daha mükemmel bir sonuç almak için şart . 
Dinlenmiş olan pancake hamurumuzu pişirmek için ise yapışmaz yüzeye sahip bir tava işimizi görür , Bir kepçe yardımı ile hamuru tavamızın içine yuvarlak şekilde olmasına özen göstererek dökmek ve alt üst pişirmek kalıyor geriye . İşte bu kadar kolay . 
Pişen pancakeleri ister sadece üzerine pudra şekeri dökerek , ister çikolata kreması sürerek , istersek de reçel ile bir güzel yiyoruz .

Afiyet olsun :) 

23 Ekim 2014 Perşembe

Susamli Simit




Bizim evde simit denilince akan sular durur nedense . Bağımlılık derecesindedir simit aşkı .Bu tarif bizim evimizde sıkça pişen ve yerken yüzlerde mutluluk yaratan bir tarif .

O zaman malzeme listesi ile başlayalım mı ?

Hamuru için ;

500 gr un
300 gr oda sıcaklığında tereyağ
30 gr şeker
15 gr tuz
2 adet yumurta

Üstü için ;

susam

Unu tezgaha elemek ile işe başlamak gerekiyor . Daha sonra unun ortası havuz gibi açılarak hamur için gerekli diğer tüm malzemeler eklenir .Ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmek gerekiyor. Bir sır vereyim mi ?. Yukarıdaki tüm ölçülere sadık kalırsanız muhteşem bir simit hamuru elde ediyorsunuz :)
Hamur 15 dk dinlendikten sonra istediğiniz büyüklükte simitler yapmak kalıyor geriye . İşte bundan sonrası çok eğlenceli. Hazırladığımız simitleri önce soğuk suya sonrada susama buluyoruz ve doğruca yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz . Hepsi bu kadar işte . Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirdikten sonra ister sıcak ister soğuk afiyet ile yemek kalıyor geriye :)


17 Ekim 2014 Cuma

Aaaaa Ekmek ama Karpuza benziyor :)

Karpuz ve ekmek mi ? Nasıl yani diye geçebilir içinizden . Sakin olun , derin bir nefis alın ve kolları sıvayıp işe başlayalım mı ? . İşimiz bittiğinde  aşağıdaki gibi bir ekmek olacak elimizde :)


Ne dersiniz değmez mi çabalamaya .... Hadi o zaman malzemeleri saymakla başlayalım işe

Kırmızı hamır için ;

2 su bardağı un
1 yemek kaşığı instant maya
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
2 yemek kaşığı şeker
yarım su bardağı siyah kuru üzüm
yarım su bardağı kırmızı pancar püresi
aldığı kadar süt
1 yumurta

Yeşil hamur için ; 

1 su bardağı un
yarım yemek kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı ıspanak püresi
aldığı kadar süt

Sade hamur için ;

1 su bardağı un
yarım yemek kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı şeker
aldığı kadar süt

Pancar püresi için ;

1 küçük adet pancar

Ispanak püresi ; 

Yarım kilo ıspanak yaprağı

Öncelikler ıspanak ve pancar püresini hazırlamak için pancarın kabuklarını soyup pancarı parçalara bölerek üzerini geçecek kadar su koyup ocakta haşlanmaya başlıyoruz . Pancar yumuşadığı zaman tencere içinde kalan suyu bir kaseye alarak yumuşayan pancarı blendır yardımı ile ezip püre haline getiriyoruz. Püre haline gelirken tencerede kalan sudan az miktarda karışama eklenebilir . Dikkat edilmesi gereken şey püre çok sıvı olmayacak .

Aynı işlem ıspanaklar içinde uygulanacak .

Kırmızı hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kaba alarak yoğurmaya başlıyoruz . Hamur yumuşak bir hamur olacak bundan dolayı yeteri miktarda süt hamura eklenerek yumuşak bir hamur elde ettim . ve streç film ile kapladığım bir kap içinde 50 dk . dinlenmeye bıraktım . Aynı işlemleri yeşil hamur ve sade hamur için de yaptım .



Ekmeği yapmak için öncelikle baton kek kalıbına ihtiyacımız var . Kek kalıbı yağlandıktan sonra , kırmızı hamur baton kek kalıbı boyu kadar yuvarlanır .

Kırmızı hamur karpuz ekmeğimizin en ortası olacak . sonra sıra ile sade hamur en sonda yeşil hamur olacak . Yuvarlak şekil verdiğimiz kırmızı hamurumuzu merdane yardımı ile açtığımız sade hamur ile kaplayacağız. Hamuru açarken az miktarda un kullanabilirsiniz . En sonda tüm hamuru yeşil renkte hamur ile kaplayacağız. Sonuç aşağıdaki gibi olacak :)


Sonra ekmeğimiz aşağıdaki gibi görünecek :)


Bu haldeyken ekmeğimiz 30 dk daha mayalanmaya bırakılmalıdır.Bu süre sonunda üzerine süt sürdüğümüz ekmeği önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 45 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz . 
Pişen ekmeği fırından çıkardıktan sonra iyice soğumasını belemek gerekiyor. Sizde benim gibi 7 aylık doğmuş ve sabır konusunda biraz sorunlu iseniz ekmeği fırından çıkardıktan sonra bir süre mutfağa uğramayın :) 


İyice soğuyan ekmeği kek kalıbından çıkarın ve dilimleyerek servis edin :) 

Afiyet olsun ...