Ne dersiniz değmez mi çabalamaya .... Hadi o zaman malzemeleri saymakla başlayalım işe
Kırmızı hamır için ;
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı instant maya
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
2 yemek kaşığı şeker
yarım su bardağı siyah kuru üzüm
yarım su bardağı kırmızı pancar püresi
aldığı kadar süt
1 yumurta
Yeşil hamur için ;
1 su bardağı un
yarım yemek kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı ıspanak püresi
aldığı kadar süt
Sade hamur için ;
1 su bardağı un
yarım yemek kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı şeker
aldığı kadar süt
Pancar püresi için ;
1 küçük adet pancar
Ispanak püresi ;
Yarım kilo ıspanak yaprağı
Öncelikler ıspanak ve pancar püresini hazırlamak için pancarın kabuklarını soyup pancarı parçalara bölerek üzerini geçecek kadar su koyup ocakta haşlanmaya başlıyoruz . Pancar yumuşadığı zaman tencere içinde kalan suyu bir kaseye alarak yumuşayan pancarı blendır yardımı ile ezip püre haline getiriyoruz. Püre haline gelirken tencerede kalan sudan az miktarda karışama eklenebilir . Dikkat edilmesi gereken şey püre çok sıvı olmayacak .
Aynı işlem ıspanaklar içinde uygulanacak .
Kırmızı hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kaba alarak yoğurmaya başlıyoruz . Hamur yumuşak bir hamur olacak bundan dolayı yeteri miktarda süt hamura eklenerek yumuşak bir hamur elde ettim . ve streç film ile kapladığım bir kap içinde 50 dk . dinlenmeye bıraktım . Aynı işlemleri yeşil hamur ve sade hamur için de yaptım .
Ekmeği yapmak için öncelikle baton kek kalıbına ihtiyacımız var . Kek kalıbı yağlandıktan sonra , kırmızı hamur baton kek kalıbı boyu kadar yuvarlanır .
Kırmızı hamur karpuz ekmeğimizin en ortası olacak . sonra sıra ile sade hamur en sonda yeşil hamur olacak . Yuvarlak şekil verdiğimiz kırmızı hamurumuzu merdane yardımı ile açtığımız sade hamur ile kaplayacağız. Hamuru açarken az miktarda un kullanabilirsiniz . En sonda tüm hamuru yeşil renkte hamur ile kaplayacağız. Sonuç aşağıdaki gibi olacak :)
Sonra ekmeğimiz aşağıdaki gibi görünecek :)
Bu haldeyken ekmeğimiz 30 dk daha mayalanmaya bırakılmalıdır.Bu süre sonunda üzerine süt sürdüğümüz ekmeği önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 45 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz .
Pişen ekmeği fırından çıkardıktan sonra iyice soğumasını belemek gerekiyor. Sizde benim gibi 7 aylık doğmuş ve sabır konusunda biraz sorunlu iseniz ekmeği fırından çıkardıktan sonra bir süre mutfağa uğramayın :)
İyice soğuyan ekmeği kek kalıbından çıkarın ve dilimleyerek servis edin :)
Afiyet olsun ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder