Bu Blogda Ara

15 Ekim 2014 Çarşamba

Evde Peynir Yaptık Hemde maya kullanmadan :)






Hafta sonu kapımızın önünden aldığım 5 lt süt ile ne yapayım diye düşünürken aklıma acaba evde peynir yapabilir miyim diye düşünmeye başladım .Ufacık yapılan bir araştırmadan sonra aşağıdaki tarifi buldum . İşte tarifimiz ;

4 lt süt
1/2 kg süzme yada normal yoğurt
tuz ( damak tadınıza göre ayarlanacak )

4 lt sütü ocakta iyice kaynattım .Kaynamanın ilk başladığı zaman yoğurdu sütün içine ekledim . Ve  karıştırarak süt ile yoğurdun iyice karışmasını sağladım . Bu işlem yaklaşık 10 dk kadar sürdü. Yavaş yavaş sütü toplanmaya ve toparlamaya başlayacak ve geride yeşil bir sıvı oluşmaya başlayacak .Tam bu esnada tuzu ilave etmek gerekiyor . Ben yaklaşık 4 yemek kaşığı kadar  tuz ilave ettim . Bu işlem peynir ve suyun iyice ayrışmasına kadar devam edilmelidir. Bu süre yaklaşık 10 dk kadar devam ediyor. Bu süre sonunda ocağın altını kapatıp 5 dk kadar ocakta dinlenmeye bıraktım .




Daha sonra temiz bir tülbenti kevgirin içine serdim ve peyniri tülbentin içine boşalttım . Tamda bu aşamada peyniri sade yapmak istemiyorsanız çörekotu , biberiye yada ne istiyorsanız eklemek mümkün . Ben sade tercih ettim ama en kısa sürede çörekotlu peynir yapmayı deneyeceğim .
Tülbenti güzelce topladım ve peynirin suyu iyice süzülsün diye tülbentin üzerine bir ağırlık koyarak dinlenmeye bıraktım . Ağırlık yaklaşık 4 kilo kadardı .Bu durumda 24 saat kadar beklettim .

Ve karşınızda ev yapımı  mis gibi peynirim ... :)

Afiyet olsun ....

12 Ekim 2014 Pazar

Tahinli Kek

tahinli kek

Hımmmmm birileri tahin mi dedi ? . Bence tahin anlatılmaz bir şey . Ne koyarsanız içine koyun bambaşka güzellikte tatlar oluşuyor . Bugün denemek istediğim şey ise bir  kek . İşte malzemeleri

kek için ;

2 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı yoğurt
3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

üzeri için ;

1 çay bardağı tahin
ceviz - susam

yumurtaları ve şekeri bir kaba alıp mikser yardımı ile çırpmaya başlıyoruz . sonra sırası ile ıslak malzemeleri karışıma ekleyeceğiz. en son un , vanilya ve kabartma tozunu ekleyip spatula yardımı ile karıştırıyoruz . İstediğimiz bir kek kalıbını yağlıyoruz ve  karışımı kek kalıbına boşaltıyoruz . En son  1 çay bardağı tahini kekin üzerine döküp yayıyoruz. Tahinin üstüne susam ve ceviz ile süsleyip , önceden ısıtılmış fırında 160 derecede üzeri kızarana kadar yani yaklaşık 50 dk kadar pişiriyoruz . ve işte sonuç :)





11 Ekim 2014 Cumartesi

Reçel ama süt ile yapılan :)

Merhabalar ;
Çok merak ettiğim ve sonunda cesaret edip denediğim bir tarif ile karşınızdayım ... SÜT REÇELİ . Ne süt reçelimi dediğinizi duyar gibiyim . Aslında malzemeleri çok kolay , 1 lt süt ve 300 gr şeker . Ben ek olarak tarife 1 paket vanilya ekledim . Yapışmaz bir bir tencereye sütü , şekeri ve vanilyayı koydum ve önce yüksek ateşte sonra orta ateşte sürekli karıştırarak kaynamasını sağladım . Kaynarken zaman zaman köpürdüğü ve taşma tehlikesi geçirdiği için ateşin altını biraz kıstım . Benim sütün koyulaşması yaklaşık 1 saat kadar sürdü.Sonuç olarak 1 lt sütten koyu kıvamda 1 kavanoz süt reçeli çıktı . Tadanlar tadının süper olduğunu söylüyor :) . Denemenizi tavsiye ederim .
Bir daha ki denemen de ise şekeri biraz daha azaltıp tarifi aynen deneyeceğim . Bana göre şekeri birazcık fazla olmuş çünkü ...

Kıvamı koyu muhallebi kıvamında tadı da beyaz çikolata gibi oldu benden söylemesi




Eğer süt reçelinin içine 1 çay kaşığı karbonat koyarsanız ozaman daha koyu renkte bir süt reçeli elde ediyorsunuz . Tek dikkat edilmesi gereken konu karbonat süt kaynadıktan sonra eklenecek . Süt ve karbonat buluştuğunda çok seviniyor ve çok köpürüyorlar :) Bundan dolayı daha büyük bir tencere tercih etmenizi tavsiye ederim .



Bana sorarsanız karbonat koymadan yapılanını daha çok sevdim . Ama gene de tercih sizin ...

Umarım dener ve sizde benim kadar memnun kalırsınız bu tariften .


Afiyet olsun ...

Ekmek Hemde Ayçiçeği şeklinde : )




Ekmek beni hep cezbeden ve yapmaktan büyük keyif aldığım bir uğraştır.Unun  maya ile buluşması ve ardından hamur oluşması ve pişmesinin ardından mutfağa yayılan o muhteşem koku ...
Bu sefer mutfağımda farklı bir ekmek pişirmek için kolları sıvadım .Bu ekmek görüntü olarak aynı ayçiçeği gibi oluyor . Lezzeti ise anlatılmaz yaşanır ...

Malzeme listesi ise söyle ;
Hamur için :  

700 gr un
280 ml sıcağa yakın süt
20 gr yaş maya yada 1 pk instant kuru maya
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz

Baharatlı sos için :

100 ml zeytinyağı
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı kekik
( farklı baharatlar eklemek isterseniz bu karışımı çeşitlendirebilirsiniz )

Üzeri için ;

1 adet yumurta sarısı
susam
çörekotu

Evetttt bittiğinde sanat eseri kadar güzel olacak bu ekmek için işe öncelikle hamuru hazırlamak ile başlamak gerekiyor. Unu tezgaha eledikten ve ortasını havuz gibi açtıktan sonra kalan tüm malzemeleri unun ortasına açtığımız havuzun içine koyuyoruz . Süt ve maya biraz karışıp maya biraz kabarıncaya kadar yaklaşık 5 dk kadar bekleyip , hamuru yoğurmaya başlıyoruz . Hamur ele çok az yapışan bir hamur olacak . Yoğurduğumuz hamuru bir kapta kabın üzerini streç film ile kaplayarak 45-50 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz .
Hamur mayalanırken diğer tarafta baharatlı sosu hazırlamalıyız . Bunun için malzemelerin tamamını karıştırıyoruz hepsi bu :)
Ve işin eğlenceli kısmı başlıyor ... Mayalanan hamuru tezgaha alıyoruz ve hamuru 3 parçaya bölüyoruz . Parçalar sıra ile büyük , orta ve küçük boyutta olacak . Ben yaparken hamuru 12 eşit parçaya bölüyorum . bu parçalardan 6 tanesini büyük boyut için , 4 tanesini orta boyut için 2 tanesini küçük boyut için kullanıyorum .
Büyük boyut için ayırdığımız hamur parçası ile işe başlamak gerekiyor .Bunun için öncelikle büyük hamur parçasının 5 eşit bezeye bölüyoruz ( aşağıdaki ilk resimde beş eşit parçaya bölünmüş bezeleri görebilirsiniz ) . Her bir beze parçasını düz yemek tabağı boyutunda açıp aralarına baharatlı sos sürerek yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisinin ortasına yerleştiriyoruz.
Kenardan 2 parmak boşluk kalacak şekilde ortadan başlayarak hamura aşağıdaki resimdeki gibi kesikler yapıyoruz . Ve kesilen parçaları dışarı doğru kıvırıp aşağıdaki şekli elde ediyoruz :) Hadii ama vazgeçmek yok , işin yarısını bitirdik :)






Orta boyuttaki hamur parçasını da yine 5 eşit parçaya bölüp her bir parçayı bu sefer pasta tabağı boyutunda açtığımız hamurların arasına baharatlı harçtan sürüp üst üste koymamız gerekiyor.  Hazırladığımız pasta tabağı boyutundaki hamurları çiçeğin ortasına yerleştirip yukarıdaki ikinci resimdeki gibi kesip bu sefer çiçeğin yaprakları aradaki boşluklara gelecek şekilde açıyoruz .





En son kalan küçük boyuttaki 5 adet bezeyi çiçeğin ortasındaki boşluğu dolduracak boyutta( ben kahve fincanı boyutunda açtığımda çiçeğin tam ortasındaki boşluğu doldurabildim ) açıp gene aralarına baharatlı harçtan sürüp bezeleri üst üste koyuyoruz. Hazırlanan hamurlar çiçeğin ortasına yerleştirip , hamurun her tarafına yumurta sarısı sürülmesi gerekiyor.


Çiçeğimizin ortasına çörek otu , yapraklarına da susam ektim . Ve sonuç :)

Hazır olan çöreğimiz tepside 15-20 dk kadar mayalandırıldıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilmesi gerekiyor .
Fırından gelen kokuya ve çıkan şekle dayanabilirseniz eğer ilk sıcaklığının geçmesini beklemek gerekiyor çöreği servis etmek için ...


Afiyet olsun :)







25 Eylül 2014 Perşembe

Pastırmalı Şerit Pizza




Bizim ailede gelenektir , pazar sabahları kahvaltıda özel bir şeyler yapılır. Bu pazarda kısmetimize pastırmalı şerit pizza düştü . Tarifi Tijen Aktay'dan alınmış olan bu tarif mutfağımda zevkle hazırlandı . Ve pazar kahvaltımızı şenlendirdi .

İşte tarifi :

hamur için :  

700 gr un
280 ml sıcağa yakın süt
20 gr yaş maya yada 1 pk instant kuru maya
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz

içi için : 

100 gr çemensiz pastırma
350 gr dil peyniri
3-4  dal taze kekik

üzeri için :

1 adet yumurta sarısı

Hamur için hazır 2 adet ekmek hamuru da kullanabilirsiniz . Ben yukarıda tarifi verilen hamuru yapmayı tercih ettim . Hamur için öncelikle unu tezgaha alıyoruz ve ortasını havuz şeklinde açıyoruz , havuzun içine sıcağa yakın sütü , şekeri , tuzu ve yaş mayayı koyup 5-10 dakika bekliyoruz . En son havuzun içine yumurtaları kırıp yavaş yavaş hamuru yoğuruyoruz . Hamur hafif ele yapışan bir kıvamda olacak . Hamuru cam bir kaseye alıp üzerini streç film ile kaplıyoruz ve 45-50 dk mayalanmaya bırakıyoruz .
Mayalanmış olan hamurdan mandalina boyutun da bezeler alıp un yardımı ile 2 mm kalınlığında açıyoruz . ( böyle yazınca içimden millet eline cetvel alıp mı  ölçecek diye geçti ama :) başka da bir tarif gelmedi aklıma ne yazık ki ... ) Açtığımız hamurdan  2 parmak kalınlığında şeritler kesip şerit boyunca pastırma , dil peyniri ve taze kekik yerleştiriyoruz. Hazır olan şeridin bir ucundan başlayarak rulo halinde sarıyoruz . Bu ruloyu bizim pizzamızın ortasını oluşturacak ... Oluşan bu rulo parçasını yağlı kağıt ile kapladığımız kelepçeli bir kek kalıbının ortasına yerleştiriyoruz . Tamda aşağıdaki şekilde oluyor görüntü :)




Tüm hamuru şeritler halinde kesip aynı işlemlerden geçiriyoruz . Sadece bu sefer şeritleri ortaya yerleştirdiğimiz rulo parçanın etrafına sarıyoruz . Sonuçta tüm parçalar bittiğinde şerit pizza resimdeki gibi görünecek : )


En son üzerine yumurta sarısı sürülüp , Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriliyor . 



Sonuç muhteşem oluyor :) 

Afiyet olsun ... 


24 Eylül 2014 Çarşamba

Son merak kokulu taş ve sabun yapımı ...

Kendimi bildim bileli bir şeylerle uğraşmak beni hep mutlu etmiştir. Huzur bulmanın ve düşüncelerden arınmanın değişik yolları var benim için . Mutfak bunlardan en önemlisi. Şu aralar ise kokulu taş ve sabun yapımı var elimde . Yarın ne olur bilinmez :)

İlk kokulu taş oldu merak ettiğim . İnternetden  edindiğim bilgiler dahilinde edindiğim kalıplarla kendi çabalarımla resimdeki örnekler çıktı ortaya .













Sabun için ise 1 saatlik bir kurs sonucu resimdeki ürünler çıktı ortaya ;



Her iki uğraşta çok ama çok zevkli ... Hayatın bir başka tonu da bu benim için :) 





23 Eylül 2014 Salı

Jeremy ve Barış'ın yoğun istekleri üzerine yapılan marshmallow kremalı Cupcake




Sizlerde benim gibi hafta sonunu mutfakta geçirmekten hoşlananlardan mısınız ?  Mutfak benim tüm duygularımı ifade etme fırsatı bulduğum ve evin içinde en çok vakit geçirdiğim bölüm . Bazen kitap okurken bazen hobilerimle uğraşırken çoğu zamanda yeni tarifler derken buluyorum kendimi mutfakta .
Konuk öğrencimiz Jeremy ve oğlum Barış kafa kafaya verip bu hafta sonunun projesini açıkladılar . Eeeee bana da yapmak kaldı .
Aslına bakarsanız çok zahmetli gibi görünen ancak yapması bir o kadar eğlenceli sonucu ise midelere şenlik bir tarif bu :)
Öncelikle malzeme listesini sıralayayım ;
Ekşi Krema için ( cupcake içinde kullanacağız ) ;
100 gr yoğurt ( dolu dolu 2 çorba kaşığı kadar )
100 ml krema
1 tatlı kaşığı limon suyu
Cupcake için :
140 gr un
100 tereyağ , oda sıcaklığında yumuşamış olacak
170 gr şeker
2 yumurta , oda sıcaklığında ve XL boyutunda olmalı
ekşi krema ( yukarıda tarifi verilen ölçülerde yapılan ekşi kremanın   tamamı )
3 çorba kaşığı kakao
1 çimdik tuz
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
Marshmallow kreması için :
1. tarif malzemeleri : 
3 yumurta beyazı
1 su bardağı pudra şekeri
1 pk vanilya
1/4 çay kaşığı kadar krem tartar ( aktarlardan bulabilirsiniz . yumurta aklarına kıvam kazandırmak için kullanılır . ) yada 1 çay kaşığı limon suyu
2. tarif malzemeleri : 
1 su bardağı süt
1 paket toz krem şanti
1 çorba kaşığı toz jelatin
Çikolata kaplaması için :
100 gr bitter çikolata
Her şeyden önce ekşi kremayı hazırlamakla ise başlamak lazım . Çünkü ekşi krema 1 saat kadar bekledikten sonra kullanıma hazır oluyor . Ekşi kremayı hazırlamak için malzeme listesinde yer alan tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırıyoruz ve oda sıcaklığında 1 saat bekletiyoruz . ve ekşi kremamız kullanıma hazır ...
cupcake hamuru için oda sıcaklığındaki tereyağını mikser ile krema kıvamı alana kadar çırpıp üzerine şekeri ekliyoruz . şeker ve tereyağı bir güzel karışınca teker teker yumurtaları kırıp karıştırmaya devam ediyoruz . Hazırlamış olduğumuz ekşi mayanın tamamını tamda bu sırada karıştırdığımız malzemelerin içine katıyoruz .
Diğer taraftan kuru malzemelerin tamamını bir kapta karıştırıp ,ıslak ve kuru malzemeleri spatula yardımı ile iyice karıştırıyoruz . ve hamuru hazır. muffin kalıplarının yarısına kadar hamurdan koyup önceden ısıtılmış fırında  180 derecede 25- 30 dakika pişiriyoruz . Fırın turba ayarında çalışmayacak


Cupcake pişerken marshmallow kremasının hazırlanması ve dolapta biraz dinlenmesi gerekli :) malzeme listesinde yer alan 2 tariften birini seçmek ve hazırlığa başlamak lazım . 1. tarif için ; kaynamakta olan içi su ile dolu bir tencerenin üzerine büyük bir kase oturtun . Burada önemli nokta kasenin tabanı kaynayan suya değmeyecek . Kasenin içine yumurta beyazlarını ,pudra şekerini ve limon yada krem tartarı gerekli ölçülerde koyup mikser ile 15 dakika çırpın .beyazlaşan ve katılaşmaya başlayan karışımı ocaktan alarak 2-3 dakika çırpın . 2. tarif için  ; toz jelatinin yarım su bardağı sıcak su içinde eritin ve soğumaya bırakın . Diğer taraftan toz krem şanti ile sütü iyice çırpın ve en son soğuyan jelatini karşıma ekleyerek 5 dk daha çırpın .
soğuyan cupcakelerin üzerine hazırlamış olduğunuz marshmallow kremasını sıkma torbası yardımı ile sıkın .



 Üzerine ise benmari usulü ile erittiğiniz  çikolata ile kaplayın .




şimdiden afiyet olsun :)