Bu Blogda Ara

26 Şubat 2018 Pazartesi

Elma Sosu :)







Elmanın her halini çok severim . Reçel , tart ,pişmiş ,pişmemiş nasıl olursa olsun her şekilde itina ile tüketilir. Ancak etlerin yanında sos olarak hiç denememiştim :) Birden gözümün önüne nasıl olur elma ve et yan yana dediğiniz geldi :) Ön yargı yapmayın lütfen ve deneyin bu sosu . Sonuç süper olacak emin olun ...

İşte tarifimiz :)

10 adet elma
1 adet limon kabuğu rendesi
4 yemek kaşığı limon suyu
2 adet çubuk tarçın
6 adet karanfil
1/4 su bardağı esmer şeker
1/4 fincan beyaz şeker
1 su bardağı su
1/2 çay kaşığı tuz

Elmaların kabuklarını soyup , çekirdeklerini temizliyoruz. Tencereye limon suyu ve 1 su bardağı suyu ekleyip elmaları da tencereye ekliyoruz. Pişene kadar kısık ateşte kaynattığımız elmaları püre haline getirip tuz, şeker ,tarçın ve karanfili de ekleyip şeker eriyip sos kıvam kazanan kadar kısık ateşte yarım saat kadar pişiriyoruz. Arada karıştırmayı ihmal etmeyin sakın :)

Sos hazır olduğunda soğumaya bırakıp sonra kavanozlarda  2 hafta kadar dolapta saklayabilirsiniz .

Sosu tavuk ve ızgara etlerin yanında kullanmanızı öneririm . Yoğurtla birlikte tüketebilir hatta kahvaltıda elma reçeli niyetine bile tüketebilirsiniz :)

Oldukça keyifli ve çok yönlü bir tarif ...

Afiyet olsun :)


24 Ocak 2018 Çarşamba

Yanık cheesecake ( San Sabestian da diyorlar ) :)




 Bu günlerde sıklıkla duyduğum ve konu cheesecake olunca merak ettiğim bir tarifti bu .Hafta sonu boş vaktim olunca malzemeleri de elde etmek kolay olunca yapmaktan başka bir seçenek kalmadı benim için :) Gerçi konu mutfak ve yeni bir şey denemek olunca ben çok heyecan duyup hemen soluğu tezgah başında alıyorum genelde .

Son günlerin çok moda bir tarifi bu . Yapması da bir o kadar kolay . E hadi ne duruyoruz ;

İşte Tarifimiz :

900 gr krem peynir
400 ml krema
375 gr pudra şekeri
1 çimdik tuz
30 gr un
5 çok büyük yumurta ( x large olanlardan :) )

Krem peynir ve pudra şekerini mikser yardımı ile iyice çırpıyoruz. Yavaş yavaş kremayı ekleyip orta hızda çırpmaya devam ediyoruz. Yumurtaları teker teker ekleyip karışıma iyice yediriyoruz. En son un ve tuzu karışıma ekleyip homojen bir karışım elde edene kadar karıştırıyoruz.

Kelepçeli kalıbı iyice yağlayıp , içine yağlı kağıt ile kaplıyoruz. Yağlı kağıdı da kalıp gibi yağlamayı ihmal etmeyin lütfen :)

Hazırladığımız karışımı yağlı kağıt içine boşaltıp , önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dakika pişiriyoruz  . Eğer fırın çok güçlü ise ve cheesecake üzeri hızlı kızardı ise dereceyi düşürebilirsiniz. Birkaç denemeden sonra emin olun uzmanlık kazanacaksınız pişirmede :)

Pişen cheesecake in üzeri tıpkı kazandibi gibi yanmış olacak :)

Keki fırından çıkarıp oda sıcaklığında 45 dakika kadar dinlendiriyoruz. Dinlenen keki kalıptan çıkarıp dolapta muhafaza edebilirsiniz .

Afiyet Olsun :)





3 Ocak 2018 Çarşamba

Patlıcanı ve mısır unlu çörek :)









Ekmek desem ekmek değil , kek desem kek değil . Ama harika mı harika lezzette bir tarif bu . Yapması çok ama çok kolay ve pratik . Haydı kolları sıvayıp doğru mutfağa :)

İşte Tarifimiz :

2 adet patlıcan
1 adet soğan
1 adet domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı ceviz içi
2 su bardağı mısır unu
2 su bardağı un

3 adet yumurta
100 ml zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
tuz
karabiber
kuru nane
kuru kekik
kişniş

Üzeri için :
susam
çörek otu

Patlıcan ve soğanı küp küp doğramak ile işe başlıyoruz. 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyduğumuz tencereye önce soğanı sonra patlıcanları koyup kavurmaya başlıyoruz. Diğer tarafta domatesleri de küp küp doğruyoruz. Soğan ve patlıcanlar sotelenir iken domatesleri de tencereye ekliyoruz.
Diğer tarafta yumurtayı kaba alıp çırpıyoruz , yoğurt ve zeytinyağı ekliyoruz. Bu karışıma sıra ile kuru malzemeleri ekleyip bir hamur elde ediyoruz.

Sotelediğimiz sebzelerin içine cevizi ekleyip , bu karışımı hamur ile karıştırıp , yağladığımız borcam kalıbına yayıyoruz. Üzerine susam ve çörek otu ile süsleyip , önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında
30 dakika kadar pişiriyoruz.






Afiyet olsun  :)






31 Ekim 2017 Salı

Makarna soslarının padişahı pesto sos :)



Kadim dostlarımız akşam yemeğe gelmek istediğinde taze makarna yapmaya karar verdik . Makarna deyince de aklımıza ilk gelen sos pesto sos oldu tabi ki . Fesleğen giren her şey benim için çok kıymetlidir. Sonuçtan herkes memnun kaldı. Hem makarnadan hemde sostan . O zaman ne bekliyoruz haydi sos yapmaya :)

İşte Tarif :

10 diş sarımsak
2 paket fesleğen
1 çay bardağı dolmalık fıstık
1 çay bardağı parmesan peyniri
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Dolmalık fıstıkları tavada rengi dönene kadar kavur,sırası ile tüm malzemeleri mutfak robotuna alıp krema kıvamına gelene kadar mutfak robotunda  iyice öğüt .Bir tarif bu kadar mı kolay olur :) tarifin hepsi bu kadar . Sonra sosu isteğiniz tipte makarna ile kullanabilirsiniz .
Fesleğen sevenlerin vazgeçemeyeceği bu tarifi sevdikleriniz ile paylaşmanız dileği ile ...

Afiyet Olsun :)


14 Ekim 2017 Cumartesi

Mercimeğin Çorba Hali :)



Çorba desem eminim ki bir çoğumuzun aklına ilk mercimek çorbası gelir ... Elbette benimde aklıma gelen çorba da  mercimek çorbası . Yapması kolay tadı bir o kadar lezzetli olan bu çorbayı sizlerle paylaşmak istedim .

İşte malzemelerimiz :

2 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy soğan
1 adet havuç
1 adet kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytin yağı
10 su bardağı su
kimyon
karabiber
tuz

üzeri için

1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası

işe mercimekleri yıkamakla başlıyoruz. Yıkadığımız mercimekleri bir kenarda süzülmeye bırakıp , zeytin yağını bir tavaya alıp , ocağın altını yakıyoruz. Yemeklik doğradığımız soğanı ve sarımsağı düdüklü tencerede pembeleşene kadar kavuruyoruz . Küp küp doğradığımız patates ve havucu da soğanların üzerine ekleyip sebzeler yumuşayana kadar kavuruyoruz. En son yıkadığımız mercimeği de tencereye ekleyip biraz kavurduktan sonra 10 su bardağı suyu ekleyip düdüklü tencerenizin sebze pişirme ayarına göre ayarlayıp kapağını kapatıyoruz. Ben düdüklü tencerede pişirmeyi daha kolay buluyorum , ancak siz normal tencereye yapmak isterseniz de tüm sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirmeniz gerekiyor. Gelelim düdüklü tencereye , tencerenizin kapağını kapattıktan sonra içerisinde yeterli basıncın oluşması için bir süre beklememiz gerekiyor. Yeterli basınç oluştuktan sonra tenceremiz ses çıkarmaya başlayacak ki ben bunu çok eğlenceli buluyorum :) İşte tam da bu dakikadan itibaren yaklaşık 10 dakika sebzelerin pişmesi için yeterli olacaktır. :) Pişen çorbamızı el blender  ile pürüzsüz bir hal alana kadar eziyoruz . Çorbanın koyu olduğunu düşünüyor iseniz sıcak su ile kıvamını açabilirsiniz :)


Servis ederken  üzerine bir tavada erittiğimiz tereyağı ile domates salçası karışımını dökebilirsiniz . Ben genelde sos ve çorbayı karıştırıp birlikte servis ediyorum :)

Afiyet olsun :)

22 Eylül 2017 Cuma

Siyez Buğday Unu ile Ekmek Yapmak :)




Siyez buğdayı unu ile ekmek yapmak istemiş ancak unu bulmakta biraz zorlanmıştım . Hafta içi süt almak için uğradığım süt evinde unu bulduğumda eve gelip hemen kolları sıvadım . Hadi mutfağa gidip , yeni bir ekmek denemeye ne dersiniz ?

işte tarifimiz :

2 su bardağı siyez buğday unu
1 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya


Tarifteki malzemeler az ama yapması uzun zaman alacak ve benim gibi sabırsız bir insanı zorlayacak bir tarif bu :) Ama sonuca bakarsanız her şeye değer .

Tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırıp , hamur haline getiriyoruz. Bildiğimiz hamur gibi homojen bir karışım elde etmeye gerek yok , kaşık yardımı ile un ve su karışına kadar karıştırmak yeterli . Kabın üzerine streç film ile sıkıca kapatıp , kabımızı sarıp sarmaladıktan sonra 16 saat bir köşede hamuru mayalanmaya bırakıyoruz.

Mayalanma süresi bittiğinde un serptiğimiz tezgaha alıp hamuru hafifçe yoğurup top haline getiriyoruz. Hamurun üzerine bir kabı ters çevirip , 2 saat daha mayalanmaya bırakıyoruz.
Diğer taraftan fırını 210 derecede ısıtmaya bırakıyoruz. Bu ekmek için ağzı kapaklı ve döküm bir tencere kullanmanızı öneririm . Eğer döküm tencere yok ise ağzı kapaklı borcam  da işinizi görecektir. Ekmeği pişireceğimiz kabı ağzı kapalı olarak fırında 30 dakika ısıtıyoruz. Mayalanması tamamlanan hamuru ısıtmış olduğumuz kabın içine dikkatlice koyup , ağzı kapalı bir şekilde 30 dakika pişiriyoruz. sürenin sonunda kabın kapağını açıp , fırının derecesini de 190 derece düşürüyoruz. Bu halde ekmek 20 dakika daha pişecek . Sürenin sonunda fırını kapatıp , fırın kapağını hafif aralık bırakıp ekmeği dinlenmeye bırakıyoruz.

Sonuç enfes ekmek kokulu bir mutfak ve yemeğe doyum olmayan bir ekmek

Afiyet Olsun :)

21 Temmuz 2017 Cuma

Kefirli içecek :)




Yazın kendini hissettirdiği bu günlerde soğuk ve sağlıklı bir şeyler arıyor insan içmek için . Dolapta kendi yaptığım kefiri görünce aşağıdaki tarif çıktı ortaya :)

işte tarifimiz :

2 su bardağı kefir ,
2 muz
1 su bardağı süt
1 paket vanilya

Tarif o kadar kolay ki tüm malzemeleri derin bir kaba alıp el blendır ile homojen bir karışım elde edene kadar karıştırıyoruz, ister kırık buz ile isterseniz küp buz ile servis ediyoruz. Ferahlatıcı ve serinletici bir içecek . Misafirleriniz ile severek paylaşacağınız harika bir içecek .

Afiyet olsun :)