Bu Blogda Ara

8 Aralık 2014 Pazartesi

Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi





Hafta sonu artık gelenekselleşen yılbaşı kurabiyesi etkinliği vardı . Tüm aile sabahın erken saatlerinden itibaren hazırlamış olduğum kurabiye hamuru ile uğraşmaya başladık. Tarifi çok kolay olan ağzı hava almayan bir kavanozda tazeliğini hiç kaybetmeyen lezzetinden dolayı da oldukça çabuk tüketilen bir kurabiye bu ... Kurabiyemizi adı ZENCEFİLLİ YILBAŞI KURABİYESİ

Kurabiye için :

100 gr oda sıcaklığında tereyağı
325 gr un ...
175 gr şeker
½ paket kabartma tozu
3 tatlı kaşığı toz zencefil
2 çay kaşığı toz karanfil
2 tatlı kaşığı tarçın
2 adet yumurta ( large boyutunda )


Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Yumurtanın büyüklüğüne göre yukarıdaki un miktarı az gelebilir. Siz hamurun kıvamını çok sertleştirmeyecek şekilde biraz un ekleyebilirsiniz. Hazırladığımızı hamuru dolapta bir gece bekletiyoruz .
Yapacağımız zaman portakal büyüklüğünde bir parça hamurdan kopartıyoruz . Şimdiden uyarayım hamur dolaptan ilk çıktığında çok sert oluyor . Bu gözünüzü sakın korkutmasın . Hamuru elinizle bastırdıkça yumuşadığını göreceksiniz . Tezgaha ve hamurun üzerine çok çok az un serpip merdane ile incelecek şekilde açıyoruz. Şimdi gelelim püf noktasına eğer hamuru kalın açar ve pişirirseniz içi yumuşak bir kurabiye elde edersiniz. Yok benim gibi ince açıp pişirirseniz çıtır çıtır kurabiyeleriniz olur. Bu konuda tercih sizin . Bu arada kullanmadığınız hamuru dolapta tutmayı unutmayın .


Açtığınız kurabiye hamurundan istediğiniz şekilleri kesip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz. 180C de önceden ısıtılmış fırında 10-15 dk pişiriyoruz .Aslında çok kızarmasına gerek yok kurabiyelerin hafif pembeleşsin yeter .Eve yayılan nefis zencefil ve tarçın kokusu ile birlikte yerken hissettiğiniz karanfil muhteşemmmm …

Her yıl gelenek haline gelen kurabiye etkinliğinde bu sene gene çok güzeldi . Yeğenler ,kardeşler ve annem mutlu bir pazar geçirdik .


umarım denersiniz .... 

Şimdiden afiyet olsun :)

6 Aralık 2014 Cumartesi

Lahana Turşusu





Lahana sizin evinizde de sadece turşu olarak mı tüketiliyor ? . Evimizdeki yemeklerin ne olması gerektiği ile ilgili menü veren sevgili oğlum , lahananın da sadece turşu şeklini seviyor ve yemek masasında sadece turşu halini yiyor  :)

Lahana turşusunu bir de benim gibi biber salçası ile deneyin bakalım .

 İşte tarifi :

1 adet orta boy lahana ( turşu için uygun olacak )
4 yemek kaşığı acı biber salçası
1 kase sarımsak
2 çay bardağı kaya tuzu
2 lt sirke


Lahanayı istediğiniz boyutta parçalayıp bir güzel yıkadıktan sonra biber salçası ile güzelce ovuyoruz . Önemli olan salçasının lahana ile kucaklaşması ve kardeş olması :)
Diğer tarafta sarımsakların kabuklarını soyup , kaya tuzu ve sirkeyi bir kapta iyice karıştırıyoruz. Salça ile ovduğumuz lahanaları kavanoza yerleştirip , sirkeli karışımı da lahanaların üzerine boşaltıyoruz ve güneş almayan serin bir yerde kapağı kapalı şekilde 10 gün dinlendiriyoruz. 10 gün sonunda lahana turşumuz hazır .


Afiyet olsun :)




1 Aralık 2014 Pazartesi

İçinde süpriz var çikolatası :)



 Her şey misafir öğrencimiz jeremy'e ülkesinden gelen kargo ile başladı . İçinden çıkan onlarca çikolata ve şekerlemelerden biri olan REESE'S isimli çikolatayı gören oğlum çıldırdı sanki :) Dakikalar içinde yenip çikolata bittiğinde ise yeniden nasıl alabiliriz diye plan yapan oğlum çareyi bana sormakta buldu :) Ne sorduğunu tahmin edebildiniz mi acaba ? ... Yapılan ufacık bir araştırmadan sonra harika bir tarif elde ettik.

Bizimkiler sevdiler , umarım sizde denersiniz .

işte tarifi :

yer fıstığı kreması : 

200 gr yer fıstığı
2 yemek kasığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı su

Yer fıstıklarını üzerine sıvı yağ gezdirdikten sonra fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Daha sonra kızaran fıstıkları blender alıp üzerine pudra şekeri , tuz , yağ ekleyip güzelce incelene kadar çekiyoruz. Kıvamı için içine su ekleyebilirsiniz . Burada tercih tamamen size kalmış daha iri parçalı yada krema kıvamında olmasına göre blender ile çalışma yapılabilir :) Damak zevkinize göre su , pudra şekeri ve tuzu ayarlamak gene size kalmış :)

Reese's yapmak için ise : 

200 gr çikolata

çikolatayı benmari usulü eritiyoruz . istediğiniz boyutta bir cupcake kağıtlarının altını erimiş çikolata ile doldurup 2 dakika kadar çikolatanın donmasını bekliyoruz . Donmuş olan çikolatanın ortasına hazırlamış olduğumuz yer fıstığı kreması koyup üzerine tekrar çikolata ile kaplıyoruz. Çikolatanın donmasından sonra ev yapımı REESE'S hazır :)

Afiyet olsun :)


29 Kasım 2014 Cumartesi

Baharatlı Kurabiye :)






Baharat çok severim nedense , kimyon ,karabiber ,tarçın , pul biber , köri ve daha sayamadığım bir sürü baharat . Kullanmayı ve yemeyi çok ama çok severim . Kurabiyede nasıl olur acaba diye düşünürken bu tarif çıktı karşıma ... Denedim ve çokkk sevdim ...

İşte tarifi :)

125 gr oda sıcaklığında  tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
yarım çay bardağı sirke
1.5 çay kaşığı toz şekeri
1 tatlı kaşığı çörek otu
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı susam
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu ( ben Dr.Otker çeşnili kabartma tozu kullandım . Mahlep ve susam aramolı :) )
1 adet yumurta ( beyazı içine sarısı üzerine kullanılacak
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
aldığı kadar un

Tüm malzemeleri derin kaba alıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekliyoruz . Hamur hazır olunca 10 dakika kadar dinlendiriyoruz . Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde hamurları top haline getirip yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine diziyoruz. Bharatlı kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürüp susam yada çörek otu ile süslüyoruz . Önceden 170 derecede ısıtılmış olan fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun :)

25 Kasım 2014 Salı

Çikolata Parçalı Kuki


Biri Çikolata mı dedi ... Oğlumun soluğu mutfakta alması için sihirli bir kelimedir çikolata . Aslına bakarsanız kim sevmez ki :) . Yendiğinde  mutlu hissettiren bir başka yiyecek var mı acaba ? Kapaklı bir kapta 1 hafta muhafaza edebileceğiniz bir kurabiye bu . İçinde esmer şeker olması nedeni ile biraz kıtır kıtır oluyor .

İşte tarifi : 

150 gr oda sıcaklığında tereyağı
80 gr toz şeker
100 gr esmer şeker
2 adet yumurta
300 gr un
5 gr kabartma tozu
150 gr damla çikolata
75 gr kırık fındık
1 paket vanilya

Tereyağı mikser ile çırpılır ve krema kıvamına gelince şekerler eklenir. Sonra sırası ile yumurta , un , çikolata parçaları ve kalan diğer tüm malzemeler eklenerek kurabiye hamuru yapılır. Hamur 20 dk kadar dolapta dinlendirildikten sonra dondurma kepçesi yardımı ile küçük toplar aralıklı olarak yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine dizilir . Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık olarak 20-25 dakika kadar pişirilir hepsi bu kadar :) Fırından çıkan tepsiye ve kurabiyeler sakın dokunmayın . Çünkü ilk çıktığında oldukça yumuşak oldukları için tepsiden almak çok mümkün olmuyor. Tepside 5 dk kadar dinlendikten sonra ise yemeye doyum olmuyor , benden söylemesi :)

Afiyet olsun :)

18 Kasım 2014 Salı

Acı Biber Reçeli :)




 Reçel ve acı birbirine ne kadar uzak ise de denediğinizde elde edeceğiniz sonuç harika oluyor. Acı biber reçelini aynı zamanda sos olarak yemekleriniz yanında kullanmakta da mümkün . Aklınızdan neden bu reçel, denediğim ve sizlerle paylaştığım geçiyor olabilir . Öncelikle ilginç şeyleri denemek ve tatmak benim için vazgeçilmez bir heyecan . ikinci olarak da oğlum için acı tatlar hayatının vazgeçilmezi . Elbette hayat oğluma ve tüm çocuklarımıza hep tatlılıklar getirsin demeden de geçemeyeceğim ... Sonuç olarak oğlum çok beğendi acı biber reçelini :) Tarifine gelince ;

6 adet kapya kırmızı biber
14 adet acı kırmızı sivri biber
2.5 bardak şeker
1 bardak soğuk su



Tüm biberleri çekirdeklerini çıkartıp küçük küçük doğruyoruz. Acı biberleri doğramak biraz zahmetli oluyor DİKKAT . Doğramış olduğumuz biberleri kapaklı bir tencereye koyup üzerine şekeri döküyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. Bu halde 8 saat kadar bekletiyoruz. Ben gece yapıp sabaha kadar beklettim . Sabah tencerenin kapağını açtığımda biberler iyice suyunu bırakmıştı . Tencereye 1 su bardağı suyu ekleyip  kısık ateşte yanan ocağa koyuyoruz . Kaynamaya başlayınca üzerinde biriken kırmızı köpükleri alıp bu halde 45 dakika kadar kaynatıyoruz . Sürenin sonunda ocağı orta ateşe getirip 15 dakika daha koyulaşmasını bekliyoruz. . Ocaktan aldığımız reçelimizin üzerine iki yemek kaşığı limon suyu ekleyip soğumaya bırakıyoruz . Soğuyan reçeli kavanoza koyarak dolapta saklıyoruz :)

Afiyet olsun  :)

14 Kasım 2014 Cuma

Biraz Farklı Elmalı Turta :)


Elma ve elmalı tarifleri hem yapmayı hemde yemeyi çok severim . Elma ailemizin ve evimizin vazgeçilmez meyvelerinden biri aslında .

Denediğim ve klasik turtalardan farklı bir tarif size anlatacağım bu tarif

işte malzemeleri 

Taban hamuru :

100 gr oda sıcaklığında tereyağı
2.5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
yeterince buzlu soğuk su ( ihtiyaca göre kullanılacak , yaklaşık olarak 1-2 yemek kaşığı )

iç harcı için :

1 tatlı kaşığı tarçın
100 gr ince çekilmiş ceviz içi
2 yemek kaşığı esmer şeker

Üzeri için :

3 adet sert elma
2 adet yumurta akı
1 çay bardağı şeker
150 gr ince çekilmiş ceviz içi
1 yemek kaşığı galeta unu
1 portakal kabuğu rendesi

Taban hamuru için tüm gerekli olan un, tereyağı , şeker ve yumurta bir kaba alınarak yoğrulur. Hamur ele yapışmayacak ve yumuşak kıvamda bir hamur olmalı . Eğer hamurda kıvam sorunu olur ise 1 yada 2 yemek kaşığı kadar buzlu soğuk su hamura eklenebilir. Yoğrulma işlemi bittiğinde hamuru 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakıp , diğer tarafta iç malzemesini hazırlamaya başlayabiliriz . İç malzemesi için gerekli olan esmer şekeri ,cevizi ve tarçını bir kapta karıştırmak yeterli olacaktır. :)
Dinlenmiş olan hamuru un serptiğimiz tezgaha alıp iki bezeye bölüyoruz. Her bir bezeyi yeterli miktarda un ile kare şeklinde açıyoruz. Hamur 1 mm kalınlığında , yani aslında açabildiğimiz kadar ince olacak . Açmış olduğumuz hamurun üzerine ceviz ve tarçın ile hazırladığımız iç malzemesi ile kaplayıp elimizde bastırarak iç malzemesini hamur ile buluşturuyoruz :) şimdi işin eğlenceli kısmı başlıyor . hamuru rulo halinde sarmak . Amma da uzun bu iş demeyin ve sakın vazgeçmeyin . Emin olun çıkan turta bir sanat eseri olacak . Rulo halinde sardığımız hamurdan 1 cm kalınlığında parçalar kesip , tabanına yağlı kağıt serdiğimiz kelepçeli kek kalıbının  tabanı ve yanlarına döşemeye başlıyoruz . Yaklaşık aşağıdaki gibi bir şekil olacak işimiz bittiğinde :)








Hazırlanmış olduğumuz tart tabanını önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15 dakika kadar pişir.
Turta tabanımız pişerken turtamızın içini hazırlamaya başlıyoruz. Elmaları rendeleyip ince çekilmiş ceviz ceviz ,portakal kabuğu rendesi , galeta unu , şeker ve yumurta akı ile iyice karıştırıyoruz .
Pişen turta hamurunu fırından çıkartıp ilk sıcaklığı geçene kadar 5 dk kadar bekletiyoruz . Soğuyan turta hamuru üzerine hazırladığımız elmalı karışımı ekleyip kek kalıbını tekrar fırına veriyoruz . Fırın sıcaklığını 200 derece olarak ayarladıktan sonra 20-25 dakika daha pişiriyoruz .

işte sonuç ;



Afiyet olsun  :)