Bu Blogda Ara

28 Ekim 2014 Salı

Browni



Sizin evinizde de çikolata aşığı birileri var mı ? . Oğlum , eşim ve tabi ki ben bizim evin çikolata delileriyiz . Yediğinde mutluluk veren ve insanı gülümseten bir şey var çikolatada . İşte bundan dolayıdır ki bizim evin vazgeçilmez tarifidir Browni . İşte tarifi ;

145 gr toz şeker
145 gr tereyağı
280 gr bitter çikolata ( erimiş olacak )
225 gr doğranmış ceviz yada fındık
95 gr un
6 adet yumurta ( oda sıcaklığında )

Çikolataları benmari usulü eritilir .Benmari usulu için öncelikle birbirinin içine geçebilen iki adet uygun büyüklükte tencereye ihtiyaç var. büyük olan tencerenin içine yeteri miktarda su ekleyip ocağın üzerine koyuyoruz. Sonra diğer tencereye de çikolataları koyup su dolu tencerenin üzerine koyuyoruz. Burada altın kural çikolata tenceresinin tabanı suya değmeyecek . Su kaynadıkça buhar yardımı ile çikolataları eritecek . İste tam bu noktada sabırlı olmak gerekiyor . Çünkü çikolataların erimesi 15-20 dk kadar sürüyor . Ama inanın bana beklemeye değer .
Çikolatalar erirken yumurtaların  sarısı  ve beyazlarını ayırıp ve şekerin yarısı ile yumurta beyazları diğer yarısı ile de yumurtanın sarısı çırpılır. Kekimizde kabartma tozu olmadığı için kekin kabarmasını yumurta sağlayacak .Bundan dolayı yumurtanın hem sarısı hemde beyazları şeker ile iyice çırpılması gerekiyor. Ceviz yada fındık ne kullanmak istiyor isek un ile karıştırıp en son tüm malzemeler karıştırılacak elbette spatula yardımı ile ve nazikçe ...
Ve kek hamurumuz hazır . içine yağlı kağıt koyduğumuz kelepçeli bir kalıba kek hamurumuzu döküp önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık olarak 50-55 dk kadar pişiriyoruz .

Afiyet olsun :)

26 Ekim 2014 Pazar

Pancake bir kahvaltı klasiği ...


Hafta sonu kahvaltılarının baş tacıdır pancake . İlk defa eşim ile evlendiğimiz 97 yılında tatilimizi geçirdiğimiz otelde tatmış ve aşçının başının etini yiyerek almıştım tarifi . Oldukça basit ve bir o kadar da lezzetti bu tarifi sizlerle de paylaşmak istedim . 

İşte malzemelerimiz ;

250 gr un 
250 gr süt 
150 gr likit krema 
3 adet yumurta 
65 gr toz şeker 
5 gr tuz 
1 paket vanilya 
10 gr kabartma tozu 
1 adet limon rendesi 

Gelelim yapılmasına , tüm kuru malzemeleri bir yerde , tüm sıvı malzemeleri bir yerde karıştırıp sonra sıvı ve kuru malzemeleri birleştiriyoruz . Bu arada yumurta sıvı malzemeler ile birlikte karışacak :) . Bu aşamada karışımın pürüzsüz olması çok önemli . Eğer karışımda topaklanma var ise süzgeçten geçirmek faydalı olabilir. Elde ettiğimiz pürüzsüz karışıma en son limon kabuğu rendesini ekliyoruz . Bu karışımı  10 dk. dinlendirmek daha mükemmel bir sonuç almak için şart . 
Dinlenmiş olan pancake hamurumuzu pişirmek için ise yapışmaz yüzeye sahip bir tava işimizi görür , Bir kepçe yardımı ile hamuru tavamızın içine yuvarlak şekilde olmasına özen göstererek dökmek ve alt üst pişirmek kalıyor geriye . İşte bu kadar kolay . 
Pişen pancakeleri ister sadece üzerine pudra şekeri dökerek , ister çikolata kreması sürerek , istersek de reçel ile bir güzel yiyoruz .

Afiyet olsun :) 

23 Ekim 2014 Perşembe

Susamli Simit




Bizim evde simit denilince akan sular durur nedense . Bağımlılık derecesindedir simit aşkı .Bu tarif bizim evimizde sıkça pişen ve yerken yüzlerde mutluluk yaratan bir tarif .

O zaman malzeme listesi ile başlayalım mı ?

Hamuru için ;

500 gr un
300 gr oda sıcaklığında tereyağ
30 gr şeker
15 gr tuz
2 adet yumurta

Üstü için ;

susam

Unu tezgaha elemek ile işe başlamak gerekiyor . Daha sonra unun ortası havuz gibi açılarak hamur için gerekli diğer tüm malzemeler eklenir .Ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmek gerekiyor. Bir sır vereyim mi ?. Yukarıdaki tüm ölçülere sadık kalırsanız muhteşem bir simit hamuru elde ediyorsunuz :)
Hamur 15 dk dinlendikten sonra istediğiniz büyüklükte simitler yapmak kalıyor geriye . İşte bundan sonrası çok eğlenceli. Hazırladığımız simitleri önce soğuk suya sonrada susama buluyoruz ve doğruca yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz . Hepsi bu kadar işte . Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirdikten sonra ister sıcak ister soğuk afiyet ile yemek kalıyor geriye :)


17 Ekim 2014 Cuma

Aaaaa Ekmek ama Karpuza benziyor :)

Karpuz ve ekmek mi ? Nasıl yani diye geçebilir içinizden . Sakin olun , derin bir nefis alın ve kolları sıvayıp işe başlayalım mı ? . İşimiz bittiğinde  aşağıdaki gibi bir ekmek olacak elimizde :)


Ne dersiniz değmez mi çabalamaya .... Hadi o zaman malzemeleri saymakla başlayalım işe

Kırmızı hamır için ;

2 su bardağı un
1 yemek kaşığı instant maya
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
2 yemek kaşığı şeker
yarım su bardağı siyah kuru üzüm
yarım su bardağı kırmızı pancar püresi
aldığı kadar süt
1 yumurta

Yeşil hamur için ; 

1 su bardağı un
yarım yemek kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı ıspanak püresi
aldığı kadar süt

Sade hamur için ;

1 su bardağı un
yarım yemek kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı şeker
aldığı kadar süt

Pancar püresi için ;

1 küçük adet pancar

Ispanak püresi ; 

Yarım kilo ıspanak yaprağı

Öncelikler ıspanak ve pancar püresini hazırlamak için pancarın kabuklarını soyup pancarı parçalara bölerek üzerini geçecek kadar su koyup ocakta haşlanmaya başlıyoruz . Pancar yumuşadığı zaman tencere içinde kalan suyu bir kaseye alarak yumuşayan pancarı blendır yardımı ile ezip püre haline getiriyoruz. Püre haline gelirken tencerede kalan sudan az miktarda karışama eklenebilir . Dikkat edilmesi gereken şey püre çok sıvı olmayacak .

Aynı işlem ıspanaklar içinde uygulanacak .

Kırmızı hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kaba alarak yoğurmaya başlıyoruz . Hamur yumuşak bir hamur olacak bundan dolayı yeteri miktarda süt hamura eklenerek yumuşak bir hamur elde ettim . ve streç film ile kapladığım bir kap içinde 50 dk . dinlenmeye bıraktım . Aynı işlemleri yeşil hamur ve sade hamur için de yaptım .



Ekmeği yapmak için öncelikle baton kek kalıbına ihtiyacımız var . Kek kalıbı yağlandıktan sonra , kırmızı hamur baton kek kalıbı boyu kadar yuvarlanır .

Kırmızı hamur karpuz ekmeğimizin en ortası olacak . sonra sıra ile sade hamur en sonda yeşil hamur olacak . Yuvarlak şekil verdiğimiz kırmızı hamurumuzu merdane yardımı ile açtığımız sade hamur ile kaplayacağız. Hamuru açarken az miktarda un kullanabilirsiniz . En sonda tüm hamuru yeşil renkte hamur ile kaplayacağız. Sonuç aşağıdaki gibi olacak :)


Sonra ekmeğimiz aşağıdaki gibi görünecek :)


Bu haldeyken ekmeğimiz 30 dk daha mayalanmaya bırakılmalıdır.Bu süre sonunda üzerine süt sürdüğümüz ekmeği önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 45 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz . 
Pişen ekmeği fırından çıkardıktan sonra iyice soğumasını belemek gerekiyor. Sizde benim gibi 7 aylık doğmuş ve sabır konusunda biraz sorunlu iseniz ekmeği fırından çıkardıktan sonra bir süre mutfağa uğramayın :) 


İyice soğuyan ekmeği kek kalıbından çıkarın ve dilimleyerek servis edin :) 

Afiyet olsun ...

15 Ekim 2014 Çarşamba

Evde Peynir Yaptık Hemde maya kullanmadan :)






Hafta sonu kapımızın önünden aldığım 5 lt süt ile ne yapayım diye düşünürken aklıma acaba evde peynir yapabilir miyim diye düşünmeye başladım .Ufacık yapılan bir araştırmadan sonra aşağıdaki tarifi buldum . İşte tarifimiz ;

4 lt süt
1/2 kg süzme yada normal yoğurt
tuz ( damak tadınıza göre ayarlanacak )

4 lt sütü ocakta iyice kaynattım .Kaynamanın ilk başladığı zaman yoğurdu sütün içine ekledim . Ve  karıştırarak süt ile yoğurdun iyice karışmasını sağladım . Bu işlem yaklaşık 10 dk kadar sürdü. Yavaş yavaş sütü toplanmaya ve toparlamaya başlayacak ve geride yeşil bir sıvı oluşmaya başlayacak .Tam bu esnada tuzu ilave etmek gerekiyor . Ben yaklaşık 4 yemek kaşığı kadar  tuz ilave ettim . Bu işlem peynir ve suyun iyice ayrışmasına kadar devam edilmelidir. Bu süre yaklaşık 10 dk kadar devam ediyor. Bu süre sonunda ocağın altını kapatıp 5 dk kadar ocakta dinlenmeye bıraktım .




Daha sonra temiz bir tülbenti kevgirin içine serdim ve peyniri tülbentin içine boşalttım . Tamda bu aşamada peyniri sade yapmak istemiyorsanız çörekotu , biberiye yada ne istiyorsanız eklemek mümkün . Ben sade tercih ettim ama en kısa sürede çörekotlu peynir yapmayı deneyeceğim .
Tülbenti güzelce topladım ve peynirin suyu iyice süzülsün diye tülbentin üzerine bir ağırlık koyarak dinlenmeye bıraktım . Ağırlık yaklaşık 4 kilo kadardı .Bu durumda 24 saat kadar beklettim .

Ve karşınızda ev yapımı  mis gibi peynirim ... :)

Afiyet olsun ....

12 Ekim 2014 Pazar

Tahinli Kek

tahinli kek

Hımmmmm birileri tahin mi dedi ? . Bence tahin anlatılmaz bir şey . Ne koyarsanız içine koyun bambaşka güzellikte tatlar oluşuyor . Bugün denemek istediğim şey ise bir  kek . İşte malzemeleri

kek için ;

2 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı yoğurt
3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

üzeri için ;

1 çay bardağı tahin
ceviz - susam

yumurtaları ve şekeri bir kaba alıp mikser yardımı ile çırpmaya başlıyoruz . sonra sırası ile ıslak malzemeleri karışıma ekleyeceğiz. en son un , vanilya ve kabartma tozunu ekleyip spatula yardımı ile karıştırıyoruz . İstediğimiz bir kek kalıbını yağlıyoruz ve  karışımı kek kalıbına boşaltıyoruz . En son  1 çay bardağı tahini kekin üzerine döküp yayıyoruz. Tahinin üstüne susam ve ceviz ile süsleyip , önceden ısıtılmış fırında 160 derecede üzeri kızarana kadar yani yaklaşık 50 dk kadar pişiriyoruz . ve işte sonuç :)





11 Ekim 2014 Cumartesi

Reçel ama süt ile yapılan :)

Merhabalar ;
Çok merak ettiğim ve sonunda cesaret edip denediğim bir tarif ile karşınızdayım ... SÜT REÇELİ . Ne süt reçelimi dediğinizi duyar gibiyim . Aslında malzemeleri çok kolay , 1 lt süt ve 300 gr şeker . Ben ek olarak tarife 1 paket vanilya ekledim . Yapışmaz bir bir tencereye sütü , şekeri ve vanilyayı koydum ve önce yüksek ateşte sonra orta ateşte sürekli karıştırarak kaynamasını sağladım . Kaynarken zaman zaman köpürdüğü ve taşma tehlikesi geçirdiği için ateşin altını biraz kıstım . Benim sütün koyulaşması yaklaşık 1 saat kadar sürdü.Sonuç olarak 1 lt sütten koyu kıvamda 1 kavanoz süt reçeli çıktı . Tadanlar tadının süper olduğunu söylüyor :) . Denemenizi tavsiye ederim .
Bir daha ki denemen de ise şekeri biraz daha azaltıp tarifi aynen deneyeceğim . Bana göre şekeri birazcık fazla olmuş çünkü ...

Kıvamı koyu muhallebi kıvamında tadı da beyaz çikolata gibi oldu benden söylemesi




Eğer süt reçelinin içine 1 çay kaşığı karbonat koyarsanız ozaman daha koyu renkte bir süt reçeli elde ediyorsunuz . Tek dikkat edilmesi gereken konu karbonat süt kaynadıktan sonra eklenecek . Süt ve karbonat buluştuğunda çok seviniyor ve çok köpürüyorlar :) Bundan dolayı daha büyük bir tencere tercih etmenizi tavsiye ederim .



Bana sorarsanız karbonat koymadan yapılanını daha çok sevdim . Ama gene de tercih sizin ...

Umarım dener ve sizde benim kadar memnun kalırsınız bu tariften .


Afiyet olsun ...