Bu Blogda Ara

30 Ekim 2014 Perşembe

Muzlu Ekmek









Jeremy YFU da yapılacak toplantı için ülkesine ait bir şeyler yapıp yapamayacağımızı sorduğunda işin açıkçası sonucun bu kadar güzel olacağını tahmin etmemiştim .

Aslına bakarsanız biraz kek gibi olsa da Amerika'da buna ekmek diyorlarmış .

İşte Malzemeler ;

115 gr oda sıcaklığında tereyağı
200 gr şeker
50 gr hindistan cevizi rendesi
2 büyük yumurta
10 gr vanilya
235 gr un
6 gr kabartma tozu
3 gr karbonat
2 gr tuz
500 gr muz
toz tarçın

Öncelikle tereyağı ve şeker mikser yardımı ile krema kıvamına gelene kadar iyice çırpıyoruz . Diğer tarafta tüm kuru malzemeleri bir kapta iyice karıştırıyoruz. Krema kıvamına gelen tereyağı ve şekerin içine yumurtaları kırıp çırpmaya devam ediyoruz. Bir kapta çatal yardımı ile muzları iyice eziyoruz ve mikser ile çırptığımız karışıma katıyoruz . Islak malzemeler ile kuru malzemeleri de karıştırıp akışkan kıvamda bir hamur elde ediyoruz .


Yağladığımız baton kek kalıbına hazırladığımız karışımı ekleyip , önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 55-60 dakika pişiriyoruz .


Fırından gelen nefis kokular eşliğinde pişen ekmeğimizi ilk sıcaklığı geçtikten sonra kek kalıbından çıkarıp servis ediyoruz .

Afiyet Olsun :)

28 Ekim 2014 Salı

Browni



Sizin evinizde de çikolata aşığı birileri var mı ? . Oğlum , eşim ve tabi ki ben bizim evin çikolata delileriyiz . Yediğinde mutluluk veren ve insanı gülümseten bir şey var çikolatada . İşte bundan dolayıdır ki bizim evin vazgeçilmez tarifidir Browni . İşte tarifi ;

145 gr toz şeker
145 gr tereyağı
280 gr bitter çikolata ( erimiş olacak )
225 gr doğranmış ceviz yada fındık
95 gr un
6 adet yumurta ( oda sıcaklığında )

Çikolataları benmari usulü eritilir .Benmari usulu için öncelikle birbirinin içine geçebilen iki adet uygun büyüklükte tencereye ihtiyaç var. büyük olan tencerenin içine yeteri miktarda su ekleyip ocağın üzerine koyuyoruz. Sonra diğer tencereye de çikolataları koyup su dolu tencerenin üzerine koyuyoruz. Burada altın kural çikolata tenceresinin tabanı suya değmeyecek . Su kaynadıkça buhar yardımı ile çikolataları eritecek . İste tam bu noktada sabırlı olmak gerekiyor . Çünkü çikolataların erimesi 15-20 dk kadar sürüyor . Ama inanın bana beklemeye değer .
Çikolatalar erirken yumurtaların  sarısı  ve beyazlarını ayırıp ve şekerin yarısı ile yumurta beyazları diğer yarısı ile de yumurtanın sarısı çırpılır. Kekimizde kabartma tozu olmadığı için kekin kabarmasını yumurta sağlayacak .Bundan dolayı yumurtanın hem sarısı hemde beyazları şeker ile iyice çırpılması gerekiyor. Ceviz yada fındık ne kullanmak istiyor isek un ile karıştırıp en son tüm malzemeler karıştırılacak elbette spatula yardımı ile ve nazikçe ...
Ve kek hamurumuz hazır . içine yağlı kağıt koyduğumuz kelepçeli bir kalıba kek hamurumuzu döküp önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık olarak 50-55 dk kadar pişiriyoruz .

Afiyet olsun :)

26 Ekim 2014 Pazar

Pancake bir kahvaltı klasiği ...


Hafta sonu kahvaltılarının baş tacıdır pancake . İlk defa eşim ile evlendiğimiz 97 yılında tatilimizi geçirdiğimiz otelde tatmış ve aşçının başının etini yiyerek almıştım tarifi . Oldukça basit ve bir o kadar da lezzetti bu tarifi sizlerle de paylaşmak istedim . 

İşte malzemelerimiz ;

250 gr un 
250 gr süt 
150 gr likit krema 
3 adet yumurta 
65 gr toz şeker 
5 gr tuz 
1 paket vanilya 
10 gr kabartma tozu 
1 adet limon rendesi 

Gelelim yapılmasına , tüm kuru malzemeleri bir yerde , tüm sıvı malzemeleri bir yerde karıştırıp sonra sıvı ve kuru malzemeleri birleştiriyoruz . Bu arada yumurta sıvı malzemeler ile birlikte karışacak :) . Bu aşamada karışımın pürüzsüz olması çok önemli . Eğer karışımda topaklanma var ise süzgeçten geçirmek faydalı olabilir. Elde ettiğimiz pürüzsüz karışıma en son limon kabuğu rendesini ekliyoruz . Bu karışımı  10 dk. dinlendirmek daha mükemmel bir sonuç almak için şart . 
Dinlenmiş olan pancake hamurumuzu pişirmek için ise yapışmaz yüzeye sahip bir tava işimizi görür , Bir kepçe yardımı ile hamuru tavamızın içine yuvarlak şekilde olmasına özen göstererek dökmek ve alt üst pişirmek kalıyor geriye . İşte bu kadar kolay . 
Pişen pancakeleri ister sadece üzerine pudra şekeri dökerek , ister çikolata kreması sürerek , istersek de reçel ile bir güzel yiyoruz .

Afiyet olsun :) 

23 Ekim 2014 Perşembe

Susamli Simit




Bizim evde simit denilince akan sular durur nedense . Bağımlılık derecesindedir simit aşkı .Bu tarif bizim evimizde sıkça pişen ve yerken yüzlerde mutluluk yaratan bir tarif .

O zaman malzeme listesi ile başlayalım mı ?

Hamuru için ;

500 gr un
300 gr oda sıcaklığında tereyağ
30 gr şeker
15 gr tuz
2 adet yumurta

Üstü için ;

susam

Unu tezgaha elemek ile işe başlamak gerekiyor . Daha sonra unun ortası havuz gibi açılarak hamur için gerekli diğer tüm malzemeler eklenir .Ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmek gerekiyor. Bir sır vereyim mi ?. Yukarıdaki tüm ölçülere sadık kalırsanız muhteşem bir simit hamuru elde ediyorsunuz :)
Hamur 15 dk dinlendikten sonra istediğiniz büyüklükte simitler yapmak kalıyor geriye . İşte bundan sonrası çok eğlenceli. Hazırladığımız simitleri önce soğuk suya sonrada susama buluyoruz ve doğruca yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz . Hepsi bu kadar işte . Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirdikten sonra ister sıcak ister soğuk afiyet ile yemek kalıyor geriye :)


17 Ekim 2014 Cuma

Aaaaa Ekmek ama Karpuza benziyor :)

Karpuz ve ekmek mi ? Nasıl yani diye geçebilir içinizden . Sakin olun , derin bir nefis alın ve kolları sıvayıp işe başlayalım mı ? . İşimiz bittiğinde  aşağıdaki gibi bir ekmek olacak elimizde :)


Ne dersiniz değmez mi çabalamaya .... Hadi o zaman malzemeleri saymakla başlayalım işe

Kırmızı hamır için ;

2 su bardağı un
1 yemek kaşığı instant maya
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
2 yemek kaşığı şeker
yarım su bardağı siyah kuru üzüm
yarım su bardağı kırmızı pancar püresi
aldığı kadar süt
1 yumurta

Yeşil hamur için ; 

1 su bardağı un
yarım yemek kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı ıspanak püresi
aldığı kadar süt

Sade hamur için ;

1 su bardağı un
yarım yemek kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı şeker
aldığı kadar süt

Pancar püresi için ;

1 küçük adet pancar

Ispanak püresi ; 

Yarım kilo ıspanak yaprağı

Öncelikler ıspanak ve pancar püresini hazırlamak için pancarın kabuklarını soyup pancarı parçalara bölerek üzerini geçecek kadar su koyup ocakta haşlanmaya başlıyoruz . Pancar yumuşadığı zaman tencere içinde kalan suyu bir kaseye alarak yumuşayan pancarı blendır yardımı ile ezip püre haline getiriyoruz. Püre haline gelirken tencerede kalan sudan az miktarda karışama eklenebilir . Dikkat edilmesi gereken şey püre çok sıvı olmayacak .

Aynı işlem ıspanaklar içinde uygulanacak .

Kırmızı hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kaba alarak yoğurmaya başlıyoruz . Hamur yumuşak bir hamur olacak bundan dolayı yeteri miktarda süt hamura eklenerek yumuşak bir hamur elde ettim . ve streç film ile kapladığım bir kap içinde 50 dk . dinlenmeye bıraktım . Aynı işlemleri yeşil hamur ve sade hamur için de yaptım .



Ekmeği yapmak için öncelikle baton kek kalıbına ihtiyacımız var . Kek kalıbı yağlandıktan sonra , kırmızı hamur baton kek kalıbı boyu kadar yuvarlanır .

Kırmızı hamur karpuz ekmeğimizin en ortası olacak . sonra sıra ile sade hamur en sonda yeşil hamur olacak . Yuvarlak şekil verdiğimiz kırmızı hamurumuzu merdane yardımı ile açtığımız sade hamur ile kaplayacağız. Hamuru açarken az miktarda un kullanabilirsiniz . En sonda tüm hamuru yeşil renkte hamur ile kaplayacağız. Sonuç aşağıdaki gibi olacak :)


Sonra ekmeğimiz aşağıdaki gibi görünecek :)


Bu haldeyken ekmeğimiz 30 dk daha mayalanmaya bırakılmalıdır.Bu süre sonunda üzerine süt sürdüğümüz ekmeği önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 45 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz . 
Pişen ekmeği fırından çıkardıktan sonra iyice soğumasını belemek gerekiyor. Sizde benim gibi 7 aylık doğmuş ve sabır konusunda biraz sorunlu iseniz ekmeği fırından çıkardıktan sonra bir süre mutfağa uğramayın :) 


İyice soğuyan ekmeği kek kalıbından çıkarın ve dilimleyerek servis edin :) 

Afiyet olsun ...

15 Ekim 2014 Çarşamba

Evde Peynir Yaptık Hemde maya kullanmadan :)






Hafta sonu kapımızın önünden aldığım 5 lt süt ile ne yapayım diye düşünürken aklıma acaba evde peynir yapabilir miyim diye düşünmeye başladım .Ufacık yapılan bir araştırmadan sonra aşağıdaki tarifi buldum . İşte tarifimiz ;

4 lt süt
1/2 kg süzme yada normal yoğurt
tuz ( damak tadınıza göre ayarlanacak )

4 lt sütü ocakta iyice kaynattım .Kaynamanın ilk başladığı zaman yoğurdu sütün içine ekledim . Ve  karıştırarak süt ile yoğurdun iyice karışmasını sağladım . Bu işlem yaklaşık 10 dk kadar sürdü. Yavaş yavaş sütü toplanmaya ve toparlamaya başlayacak ve geride yeşil bir sıvı oluşmaya başlayacak .Tam bu esnada tuzu ilave etmek gerekiyor . Ben yaklaşık 4 yemek kaşığı kadar  tuz ilave ettim . Bu işlem peynir ve suyun iyice ayrışmasına kadar devam edilmelidir. Bu süre yaklaşık 10 dk kadar devam ediyor. Bu süre sonunda ocağın altını kapatıp 5 dk kadar ocakta dinlenmeye bıraktım .




Daha sonra temiz bir tülbenti kevgirin içine serdim ve peyniri tülbentin içine boşalttım . Tamda bu aşamada peyniri sade yapmak istemiyorsanız çörekotu , biberiye yada ne istiyorsanız eklemek mümkün . Ben sade tercih ettim ama en kısa sürede çörekotlu peynir yapmayı deneyeceğim .
Tülbenti güzelce topladım ve peynirin suyu iyice süzülsün diye tülbentin üzerine bir ağırlık koyarak dinlenmeye bıraktım . Ağırlık yaklaşık 4 kilo kadardı .Bu durumda 24 saat kadar beklettim .

Ve karşınızda ev yapımı  mis gibi peynirim ... :)

Afiyet olsun ....

12 Ekim 2014 Pazar

Tahinli Kek

tahinli kek

Hımmmmm birileri tahin mi dedi ? . Bence tahin anlatılmaz bir şey . Ne koyarsanız içine koyun bambaşka güzellikte tatlar oluşuyor . Bugün denemek istediğim şey ise bir  kek . İşte malzemeleri

kek için ;

2 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı yoğurt
3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

üzeri için ;

1 çay bardağı tahin
ceviz - susam

yumurtaları ve şekeri bir kaba alıp mikser yardımı ile çırpmaya başlıyoruz . sonra sırası ile ıslak malzemeleri karışıma ekleyeceğiz. en son un , vanilya ve kabartma tozunu ekleyip spatula yardımı ile karıştırıyoruz . İstediğimiz bir kek kalıbını yağlıyoruz ve  karışımı kek kalıbına boşaltıyoruz . En son  1 çay bardağı tahini kekin üzerine döküp yayıyoruz. Tahinin üstüne susam ve ceviz ile süsleyip , önceden ısıtılmış fırında 160 derecede üzeri kızarana kadar yani yaklaşık 50 dk kadar pişiriyoruz . ve işte sonuç :)





11 Ekim 2014 Cumartesi

Reçel ama süt ile yapılan :)

Merhabalar ;
Çok merak ettiğim ve sonunda cesaret edip denediğim bir tarif ile karşınızdayım ... SÜT REÇELİ . Ne süt reçelimi dediğinizi duyar gibiyim . Aslında malzemeleri çok kolay , 1 lt süt ve 300 gr şeker . Ben ek olarak tarife 1 paket vanilya ekledim . Yapışmaz bir bir tencereye sütü , şekeri ve vanilyayı koydum ve önce yüksek ateşte sonra orta ateşte sürekli karıştırarak kaynamasını sağladım . Kaynarken zaman zaman köpürdüğü ve taşma tehlikesi geçirdiği için ateşin altını biraz kıstım . Benim sütün koyulaşması yaklaşık 1 saat kadar sürdü.Sonuç olarak 1 lt sütten koyu kıvamda 1 kavanoz süt reçeli çıktı . Tadanlar tadının süper olduğunu söylüyor :) . Denemenizi tavsiye ederim .
Bir daha ki denemen de ise şekeri biraz daha azaltıp tarifi aynen deneyeceğim . Bana göre şekeri birazcık fazla olmuş çünkü ...

Kıvamı koyu muhallebi kıvamında tadı da beyaz çikolata gibi oldu benden söylemesi




Eğer süt reçelinin içine 1 çay kaşığı karbonat koyarsanız ozaman daha koyu renkte bir süt reçeli elde ediyorsunuz . Tek dikkat edilmesi gereken konu karbonat süt kaynadıktan sonra eklenecek . Süt ve karbonat buluştuğunda çok seviniyor ve çok köpürüyorlar :) Bundan dolayı daha büyük bir tencere tercih etmenizi tavsiye ederim .



Bana sorarsanız karbonat koymadan yapılanını daha çok sevdim . Ama gene de tercih sizin ...

Umarım dener ve sizde benim kadar memnun kalırsınız bu tariften .


Afiyet olsun ...

Ekmek Hemde Ayçiçeği şeklinde : )




Ekmek beni hep cezbeden ve yapmaktan büyük keyif aldığım bir uğraştır.Unun  maya ile buluşması ve ardından hamur oluşması ve pişmesinin ardından mutfağa yayılan o muhteşem koku ...
Bu sefer mutfağımda farklı bir ekmek pişirmek için kolları sıvadım .Bu ekmek görüntü olarak aynı ayçiçeği gibi oluyor . Lezzeti ise anlatılmaz yaşanır ...

Malzeme listesi ise söyle ;
Hamur için :  

700 gr un
280 ml sıcağa yakın süt
20 gr yaş maya yada 1 pk instant kuru maya
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz

Baharatlı sos için :

100 ml zeytinyağı
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı kekik
( farklı baharatlar eklemek isterseniz bu karışımı çeşitlendirebilirsiniz )

Üzeri için ;

1 adet yumurta sarısı
susam
çörekotu

Evetttt bittiğinde sanat eseri kadar güzel olacak bu ekmek için işe öncelikle hamuru hazırlamak ile başlamak gerekiyor. Unu tezgaha eledikten ve ortasını havuz gibi açtıktan sonra kalan tüm malzemeleri unun ortasına açtığımız havuzun içine koyuyoruz . Süt ve maya biraz karışıp maya biraz kabarıncaya kadar yaklaşık 5 dk kadar bekleyip , hamuru yoğurmaya başlıyoruz . Hamur ele çok az yapışan bir hamur olacak . Yoğurduğumuz hamuru bir kapta kabın üzerini streç film ile kaplayarak 45-50 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz .
Hamur mayalanırken diğer tarafta baharatlı sosu hazırlamalıyız . Bunun için malzemelerin tamamını karıştırıyoruz hepsi bu :)
Ve işin eğlenceli kısmı başlıyor ... Mayalanan hamuru tezgaha alıyoruz ve hamuru 3 parçaya bölüyoruz . Parçalar sıra ile büyük , orta ve küçük boyutta olacak . Ben yaparken hamuru 12 eşit parçaya bölüyorum . bu parçalardan 6 tanesini büyük boyut için , 4 tanesini orta boyut için 2 tanesini küçük boyut için kullanıyorum .
Büyük boyut için ayırdığımız hamur parçası ile işe başlamak gerekiyor .Bunun için öncelikle büyük hamur parçasının 5 eşit bezeye bölüyoruz ( aşağıdaki ilk resimde beş eşit parçaya bölünmüş bezeleri görebilirsiniz ) . Her bir beze parçasını düz yemek tabağı boyutunda açıp aralarına baharatlı sos sürerek yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisinin ortasına yerleştiriyoruz.
Kenardan 2 parmak boşluk kalacak şekilde ortadan başlayarak hamura aşağıdaki resimdeki gibi kesikler yapıyoruz . Ve kesilen parçaları dışarı doğru kıvırıp aşağıdaki şekli elde ediyoruz :) Hadii ama vazgeçmek yok , işin yarısını bitirdik :)






Orta boyuttaki hamur parçasını da yine 5 eşit parçaya bölüp her bir parçayı bu sefer pasta tabağı boyutunda açtığımız hamurların arasına baharatlı harçtan sürüp üst üste koymamız gerekiyor.  Hazırladığımız pasta tabağı boyutundaki hamurları çiçeğin ortasına yerleştirip yukarıdaki ikinci resimdeki gibi kesip bu sefer çiçeğin yaprakları aradaki boşluklara gelecek şekilde açıyoruz .





En son kalan küçük boyuttaki 5 adet bezeyi çiçeğin ortasındaki boşluğu dolduracak boyutta( ben kahve fincanı boyutunda açtığımda çiçeğin tam ortasındaki boşluğu doldurabildim ) açıp gene aralarına baharatlı harçtan sürüp bezeleri üst üste koyuyoruz. Hazırlanan hamurlar çiçeğin ortasına yerleştirip , hamurun her tarafına yumurta sarısı sürülmesi gerekiyor.


Çiçeğimizin ortasına çörek otu , yapraklarına da susam ektim . Ve sonuç :)

Hazır olan çöreğimiz tepside 15-20 dk kadar mayalandırıldıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilmesi gerekiyor .
Fırından gelen kokuya ve çıkan şekle dayanabilirseniz eğer ilk sıcaklığının geçmesini beklemek gerekiyor çöreği servis etmek için ...


Afiyet olsun :)