Benim evimde iki tane portakal canavarı var aslında . Bundan dolayıda portakal bizim evde en çok tüketilen meyvelerden biri .Mutfakta tabağın içinde duran portakal kabuğu yığının görünce aklıma portakal şekerlemesi yapmak geldi :)
Portakal şekerlemesi için malzemeler :
4 tane portakalın kabuğu
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Karışık görünse de yapması gerçekten çok zevkli .bir kap içinde portakal kabuklarını üstünü geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşı tuzu ekleyip kabukları içinde 1 gece beklettim . Ertesi gün Portakal kabuğunun beyaz kısımlarını bir bıçak yardımı ile temizledim.
Portakal kabuğunu nasıl doğramak isterseniz ister küp küp , ister jülyen doğrayabilirsiniz . Temizlenmiş ve doğranmış portakal kabuklarını tencereye alıp üstünü geçecek kadar su koyup kaynatıyoruz .Kaynayan portakal kabuklarının suyunu süzüp tekrar 2 defa daha bu işlemi yapıyoruz . En son kaynayan portakalların suyunu süzdüm ve 1 su bardağı su ve 1 su bardağı şekeri portakalların üzerine döktüm ve portakallar suyunu çekene kadar kısık ateşte kaynattım .
Portakallar suyunu çekince ocağı kapattım ve şekerlemeleri soğumaya bıraktım .
Evetttt gelelim yaptığımız şekerleme ile lorlu kurabiye yapma işine , önce malzemeler :
- 250 gr tereyağ veya margarin (oda sıcaklığı),
- 1 çay bardağı zeytinyağ,
- bir çay bardağı yoğurt,
- 1 çay bardağı şeker,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1 paket vanilya,
- aldığı kadar un ( hamur yumuşak bir hamur olacak )
- 250 gr tuzsuz lor peyniri
- ve yukarıda tarifi verilen portakal şekerlemesi
tarifte bahsedilen çay bardağı ölçüsü büyük ajda dedikleri çay bardağından olacak :)
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp , kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Soğumuş olan portal şekerlemesi ile lor peyniri bir güzel karıştırıp kurabiyeler için iç dolgusunu hazırlıyoruz . Artık işimiz çok kolay ceviz büyüklüğünde hamurları elimizle biraz açıp içine lor peynirli karışımdan koyarak kurabiye topları yapıp yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisine alarlıklı olarak diziyoruz .
önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kurabiyeler pembeleşene kadar pişiriyoruz . Fırının çevresinden ayrılmayın çok hizlı pişiyor kurabiyeler :)
pişen kurabiyeler yoğunca bol miktarda pudra şekeri ile kaplıyoruz. Hepsi bu ...
şimdiden afiyet olsun ...
Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp , kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Soğumuş olan portal şekerlemesi ile lor peyniri bir güzel karıştırıp kurabiyeler için iç dolgusunu hazırlıyoruz . Artık işimiz çok kolay ceviz büyüklüğünde hamurları elimizle biraz açıp içine lor peynirli karışımdan koyarak kurabiye topları yapıp yağlı kağıt koyduğumuz fırın tepsisine alarlıklı olarak diziyoruz .
önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kurabiyeler pembeleşene kadar pişiriyoruz . Fırının çevresinden ayrılmayın çok hizlı pişiyor kurabiyeler :)
pişen kurabiyeler yoğunca bol miktarda pudra şekeri ile kaplıyoruz. Hepsi bu ...
şimdiden afiyet olsun ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder