Bu Blogda Ara

22 Eylül 2017 Cuma

Siyez Buğday Unu ile Ekmek Yapmak :)




Siyez buğdayı unu ile ekmek yapmak istemiş ancak unu bulmakta biraz zorlanmıştım . Hafta içi süt almak için uğradığım süt evinde unu bulduğumda eve gelip hemen kolları sıvadım . Hadi mutfağa gidip , yeni bir ekmek denemeye ne dersiniz ?

işte tarifimiz :

2 su bardağı siyez buğday unu
1 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya


Tarifteki malzemeler az ama yapması uzun zaman alacak ve benim gibi sabırsız bir insanı zorlayacak bir tarif bu :) Ama sonuca bakarsanız her şeye değer .

Tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırıp , hamur haline getiriyoruz. Bildiğimiz hamur gibi homojen bir karışım elde etmeye gerek yok , kaşık yardımı ile un ve su karışına kadar karıştırmak yeterli . Kabın üzerine streç film ile sıkıca kapatıp , kabımızı sarıp sarmaladıktan sonra 16 saat bir köşede hamuru mayalanmaya bırakıyoruz.

Mayalanma süresi bittiğinde un serptiğimiz tezgaha alıp hamuru hafifçe yoğurup top haline getiriyoruz. Hamurun üzerine bir kabı ters çevirip , 2 saat daha mayalanmaya bırakıyoruz.
Diğer taraftan fırını 210 derecede ısıtmaya bırakıyoruz. Bu ekmek için ağzı kapaklı ve döküm bir tencere kullanmanızı öneririm . Eğer döküm tencere yok ise ağzı kapaklı borcam  da işinizi görecektir. Ekmeği pişireceğimiz kabı ağzı kapalı olarak fırında 30 dakika ısıtıyoruz. Mayalanması tamamlanan hamuru ısıtmış olduğumuz kabın içine dikkatlice koyup , ağzı kapalı bir şekilde 30 dakika pişiriyoruz. sürenin sonunda kabın kapağını açıp , fırının derecesini de 190 derece düşürüyoruz. Bu halde ekmek 20 dakika daha pişecek . Sürenin sonunda fırını kapatıp , fırın kapağını hafif aralık bırakıp ekmeği dinlenmeye bırakıyoruz.

Sonuç enfes ekmek kokulu bir mutfak ve yemeğe doyum olmayan bir ekmek

Afiyet Olsun :)

21 Temmuz 2017 Cuma

Kefirli içecek :)




Yazın kendini hissettirdiği bu günlerde soğuk ve sağlıklı bir şeyler arıyor insan içmek için . Dolapta kendi yaptığım kefiri görünce aşağıdaki tarif çıktı ortaya :)

işte tarifimiz :

2 su bardağı kefir ,
2 muz
1 su bardağı süt
1 paket vanilya

Tarif o kadar kolay ki tüm malzemeleri derin bir kaba alıp el blendır ile homojen bir karışım elde edene kadar karıştırıyoruz, ister kırık buz ile isterseniz küp buz ile servis ediyoruz. Ferahlatıcı ve serinletici bir içecek . Misafirleriniz ile severek paylaşacağınız harika bir içecek .

Afiyet olsun :)

20 Haziran 2017 Salı

Kuru İncir Uyutması


Diyet yapmaya başladığımızdan beri tatlı krizlerine bir çözüm arıyorduk . İçinde şeker olmayan , sadece süt ve incirden oluşan , muhallebi kıvamında bir tatlı .

Denemek için haydi mutfağa :)

İşte Tarifimiz :

12 adet kuru incir
4 su bardağı süt
1 çay kaşığı tarçın

Kuru incirleri sıcak su içinde 1 saat kadar yumuşaması için bekletiyoruz . Yumuşayan incirleri küp küp doğrayıp , kaynattığımız sütün içine atıyoruz. Oda sıcaklığına gelen kadar incirli sütlü karışımı soğumaya  bırakıyoruz , En son tarçını da karşıma ekleyip ,  oda sıcaklığına gelen incirli sütü blenderden geçirip servis yapacağımız kaplara boşaltıyoruz. Buz dolabında 1 saat dinlendirdikten sonra tatlımız servise hazır :)

Tatlı krizlerine harika bir çözüm . Denemenizi tavsiye ederim .

Afiyet Olsun :)

15 Nisan 2017 Cumartesi

Portakal kabuğunda Kek :)



Bir pazar sabahı kahvaltı için sıktığım portakal suyundan kalan portakal kabuklarının içini temizleyip içinde kek yapsam nasıl olur diye düşünürken kendimi bu keki yaparken buldum :)

Hafif ve puf puf bir kek oldu :)

işte tarifimiz :

1 adet bütün portakal
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
1 su bardağı süt

Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpıp , diğer malzemeleri de hamura ekleyip iyice çırpıyoruz. Tepsiye dizdiğimiz portakal kabuklarının içine 1 parmak boşluk kalacak şekilde hamurdan koyup tepsinin içine 2 su bardağı su koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz.

Yumuşacık puf puf bir kek oldu . sonuçtan herkes mutlu :) Umarım sevdikleriniz ile paylaşır ve en az bizim kadar seversiniz bu tarifi ...


Afiyet olsun :)

23 Mart 2017 Perşembe

Patates salatasına farklı bir bakış :)


Hem patates , hemde tavuk bir arada . Üstelik birde süzme yoğurt ile muhteşem bir salata tarifi bu . Hem hafif hem besleyici hem de çok kolay :)

Hadi ne duruyoruz doğru mutfağa ...

işte tarifimiz :)

2 adet tavuk göğsü
4 dal kereviz sapı
1 demet dereotu
500 gr süzme yoğurt
2 büyük boy patates
1 yemek kaşığı mayonez
tuz
karabiber

Patates ve tavuk göğsünü ayrı ayrı tencerelerde haşlıyor ve soğuması için bir kenarda bekletiyoruz. Soğuyan tavuk göğsü ile patatesleri küp küp doğrayıp ,Dereotu ve kereviz saplarını da minik minik doğruyoruz. Süzme yoğurt ile mayonez ,tuz ve karabiberi karıştırıp sosu da hazırladık mı geriye hazırladığımız her şeyi karıştırmak kalıyor :)

Sonuç nefissssss :)

Afiyet olsun :)

4 Mart 2017 Cumartesi

Fındık unu ile kurabiye :)



Komşum Aylin'in yapıp tadına baktırdığı ve evde beğenilmesi üzerine derin araştırmalara girilen kurabiye tarifi ile karşınızdayım :)

Yapması çok kolay tadı bir olay bu kurabiyelerin. Umarım deneyip , sizlerde sevdikleriniz ile paylaşırsınız .

İşte tarifimiz :

1 su bardağı  fındık unu
1 küçük yumurta akı
yarım su bardağı şeker


Kullanılacak malzemeler ne kadar da az değil mi? . Oysa lezzeti anlatılamaz :) . Fındık unu da ne dediğinizi duyar gibiyim . Panik yok hanımlar . Bütün fındıkları doğrayıcıdan un haline kadar çekmeniz fındık unu elde etmek için yeterli olacaktır.

Gelelim kurabiyeyi yapmaya . Fındık ve şekeri birlikte doğrayıcı ile un haline gelene kadar çekiyoruz. Şeker yerine isterseniz pudra şekeri de kullanabilirsiniz.  Tüm malzemeleri ele yapışan kıvamda bir hamur olana kadar karıştırıyoruz. Burada püf noktası hamur ne çok cıvık ne de çok sert olacak . Yumurta akının miktarı burada bundan dolayı önemli. Eğer yumurtanız büyük ise o zaman bir miktar daha fındık unu ilave etmek zorunda kalabilirsiniz .

Hazırladığımız hamurdan yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak ceviz büyüklüğünde toplar yapıp diziyoruz. Aralıklı dizmek önemli çünkü kurabiye fırın içinde yayılıyor :)

önceden 150 derecede ısıtılmış fırında  8 dakika pişiriyoruz. Sonuç enfes kurabiyeler oluyor ve daha soğumasına fırsat kalmadan mideye iniyor :)


Afiyet olsun :)

18 Şubat 2017 Cumartesi

Mermer Kek :)


Hızlıca yapabileceğiniz hem çok kolay hemde lezzetli bir kek yapmak ister misiniz ? . O zaman ne bekliyoruz , hadi mutfağa :)

işte tarifimiz :

4 yumurta
260 gr toz şeker
100 ml sıvı yağ
1 şişe maden suyu 
1 paket kabartma tozu 
2 paket vanilya 
300 gr un 

ayrıca eklenecek  :

40 gr  kakao
40 gr  un

Yumurta ve şekeri çırpma kabına alıp köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Sonra sıvı yağı , maden suyunu ,unu , kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırıyoruz. Elde ettiğimiz hamuru 2 eşit parçaya bölüp hamurun birine kakao diğer hamura da un ekleyip kek hamurumuzu tamamlıyoruz.

Yağlayıp unladığınız kek kalıbına bir kahve fincanı beyaz hamurdan döküp ,beyaz hamurun tam ortasına 1 fincan kakaolu kek hamurundan döküyoruz.



Bu işlemi tüm hamur bitene kadar yapıyoruz. 

Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20-25 dakika kadar pişiriyoruz. Kekin pişip pişmediğini kürden testi ile anlayabiliriz :) Kürdanı fırındaki keke batırıp çıkardığımızda kürdana kek hamuru bulaşmıyor ise kek pişmiş demektir.


Afiyet Olsun :)