Annemin isteği üzerine denemesi yapılan ve beğenilen bir tatlı tarifi ile karşınızdayım bugün :) Anneler için canımız feda değil mi ama :)
Tarifin uzun olduğuna bakmayın denediğinizde seveceğiniz , oldukça hafif bir balkan tatlısı . Yapılması tarifin uzunluğu kadar zor değil inanın :)
Keki için :
4 yumurta
1.5 çay bardağı şeker
1 su bardağı un
1 silme çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1tutam tuz
Şerbeti için :
3 su bardağı süt
200 ml süt kreması
1 su bardağı şeker
karamel sos için :
235 gr şeker
200 ml süt kreması
6 yemek kaşığı tereyağı
Yumurtaların sarıları ile beyazlarını birbirinden ayırıp , yumurta beyazlarını 1 tutam tuz ile birlikte çırpmaya başlıyoruz. Yumurtalar çırpılırken şekeri yumurtalara yavaş yavaş ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Çırpma işlemi yumurtalar kar beyaz olana kadar devam edecek. Diğer tarafta un , kabartma tozu ve vanilyayı elek yardımı ile eliyoruz. Çırpma işlemi devam eden yumurtalara teker teker yumurta sarılarını ekleyip 2 dakika da yumurta sarıları ile birlikte çırpmaya devam ediyoruz. En son elemiş olduğumuz unu yumurtalı karışıma ekleyip karışımı 2 dakika daha çırptıktan sonra yağlamış olduğumuz fırın tepsisine düzgünce koyup fırın tepsisini 3-4 defa tezgaha hızlıca vuruyoruz :) Burada amaç kek hamurunun içinde kalan kabarcıkların çıkması ...
Kekimizi önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 40-45 dakika pişiriyoruz. Eğer fırınınız hemen pişiriyor ise süre ve derece ayarlaması yapmanızı öneririm . Çünkü bu tatlının biraz beyaz kalması gerekiyor :)
Kekimizi pişerken biz keki ıslatacağımız şerbeti hazırlayalım mı ? . Bunun için sütü , süt kremasını ve şekeri bir tencereye alıp kaynatıyoruz . Hepsi bu kadar kolay :)
Fırından çıkardığımız keki soğumaya bırakıp , Diğer tarafta karamel sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için şekeri çift tabanlı çelik bir tencereye koyup ocağın altını açıyoruz . Bu aşamada sabırlı olmalı ve şekerin erimesini beklemeliyiz. Şeker eriyince şekerin karamel rengi almasını bekliyoruz. Sakın şekeri karıştırmaya çalışmayın . Şeker ve sıcaklık bir araya geldiğinde her şey kendi kendine halloluyor :) Karamel rengi almış şekerin içine 6 kaşık erimiş tereyağını ve kremayı ekleyip hızlıca karıştırıyor ve ocağın altını kapatıyoruz . Aman dikkat sıcak olan şeker diğer malzemeleri eklerken sıçrayabilir ...
Veeee sıra tatlıyı birleştirmeye geldi :) Soğuyan kekimizin üzerine sıcak olan süt ve krema karışımını döküp kekin sıvıyı çekmesini bekliyoruz. Ve kekimizi dolapta dinlenmeye bırakıyoruz . Bunun için en az iki saat dolapta soğuması gerekiyor.
Sıra kek ile sosu birleştirmeye geldi .Kekin üzerine karamel sos eklenip soğuk olarak servis ediyoruz.
Afiyet Olsun :)