Bu Blogda Ara

23 Eylül 2016 Cuma

Patatesin tost hali :)




Sabah kahvaltısında bir değişiklik yapmaya ne dersiniz ? . Değişikliğimizin adı patatesin tost hali :) O da ne ki dediğinizi duyar gibiyim :) Olay şu aslında tost makinesinde patateslerden tost yapmak ...

işte tarifimiz :)

2 tane orta boy patates
1 kalıp hellim peyniri
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
karabiber
kırmızı biber ( isteğe bağlı )

İşe patatesleri rendelemek ile başlıyoruz. Rendelenmiş patateslerin iyice suyunu sıkıp patateslerin içine hellim peynirini de rendeledikten sonra yağı ve istediğiniz baharatları koyup güzelce karıştırıyoruz. Sonra yağlı kağıt üzerine tost makine boyutuna göre harcı yerleştirip yağlı kağıdı yanlardan katlayıp ısıttığımız tost makinesi içine yerleştiriyoruz. Böylece pişerken patatesin suyu dışarı akmıyor :) . Ama isteseniz yağlı kağıdı katlamadan da tost makinesine yerleştirebilirsiniz . Yani Patatesli harcı iki yağlı kağıt arasına koyup tost makinesinde pişire bilirsiniz :)


Pişme süresi yaklaşık 10-15 dakika .Sonra sıcak sıcak sevdiklerinizle paylaşın ...

Afiyet olsun :)

19 Eylül 2016 Pazartesi

Tahinli Cevizli Çörek




Tahin ve ceviz ikilisi beni benden alır aslında ... Burdur'lu olmamda bunun bir etkisi var sanırım :) Çocukluğumdan hatırladığım anneannemin kuzinesinde pişerdi bu çörekler , Fırından çıkmış sıcak çöreklerin etrafında  kedi gibi  yalanıp dururduk .Bir yolunu bulup sıcak sıcak aşırdığımız çörekleri mahalle arkadaşlarımız ile paylaşır ve afiyet ile yerdik . Çok geçmişe çocukluğuma gittim birden :) Canım anneanneciğimin tarifi ile çöreğimiz ...

İşte tarif :

hamur için :

7 bardak un
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya

içi için :

1 su bardağı tahin
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ceviz

Elimizi yağlamak için sıvı yağ

üzeri için :

yumurta sarısı
susam ya da çörek otu

Sütü ocağa alıp parmağımız yakmayacak kadar ısındığında içine şekeri ve mayayı ekleyip 10 dakika mayalanmaya bırakıyoruz . Diğer tarafta hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. Mayalanmış olan sütü unlu karışımın içine ekleyip yoğuruyoruz. Hamur ele yapışan bir hamur olacağı için ölçüde verilen un dışında un kullanmayın . Yoksa çörekler çok katı ve sert olur :) Hamur kabının üzerini streç film ile kaplayıp ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Bu arada iç malzemelerini karıştırıyoruz ve bir kenarda bekleye alıyoruz .Bekleyen hamur yaklaşık 2 kat kadar büyüyecek .

Elimizi sıvı yağ ile yağlayıp mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde hamur alıp elimizle açıyoruz. Hamur yapışkan bir hamur olduğu için elimizi ve tezgahı iyice yağlamayı unutmayın :)









Açtığımız hamurun içine hazırladığımız içten bolca sürüp hamuru rulo yapıp , sonradan ucundan kıvırarak yuvarlıyoruz.Bu hali ile güle benziyor aslında :). Yağlanmış olan tepsiye çörekleri dizip 1 saat daha tepside çöreklerin mayalanmasını bekliyoruz. Mayalanan çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ile süslüyoruz .




Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişiriyoruz.

Çörekleri soğuyunca servis ediyoruz.

Afiyet Olsun :)


11 Eylül 2016 Pazar

Laz Böreği :)





Bu bayram evde farklı bir tatlı isteği geldi aile üyelerinden :) Her sene yaptığımız sütlü kadayıf tatlısının yanında ek olarak tabi ki :)

Umarım sizlerde yapar ve sevdikleriniz ile paylaşırsınız bu tatlıyı . Hayırlı bayramlar dilerim şimdiden :)

işte tarifimiz :)

250 gr tereyağı
44 adet büyük baklavalık yufka

Muhallebisi  için  :

1250 ml süt
1+1/4 su bardağı şeker
60 gr  nişasta
90 gr pirinç unu
75 gr mısır unu
4 yumurta sarısı
5-6 adet kakule tohumu havanda ezilmiş
1 çimdik tuz
1 çay kaşığı karabiber

şerbet için :

1 su bardağı şeker
2 su bardağı su
yarım limon suyu
1 yemek kaşığı gül suyu


İşe önce tatlının şerbetini hazırlayarak başlamakta fayda var . Çünkü biz tatlımızı hazırlarken şerbetimizin soğuması lazım .

Baklava yufkası ile çalışırken yufkaların kurumaması için mutlaka üzerini kapatmalıyız. Tatlıyı yapacağımız tepsiyi güzelce yağlayıp 22 tane baklava yufkasını aralarını erittiğimiz tereyağı ile güzelce yağlayıp üst üste diziyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 10 dakika pişiriyoruz.

Biz diğer tarafta tatlımız arasına koyacağımız muhallebiyi yapmaya başlıyoruz. Bunun için gerekli olan tüm malzemeleri tencereye alıp orta harlı ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Muhallebi durdukça katılaşacağı için fırından çıkardığımız tatlının üzerine döküp , düzgünce yayıyoruz . Veee başlıyoruz kalan baklava yufkalarını üst üste dizmeye . Tabi aralarına tereyağı sürmeyi unutmuyoruz. :)

Tüm yufkalar bittiğine tatlının en üstünü güzelce tereyağı ile yağlamayı unutmayın  :) Tatlı fırına girmeden servis etmek isteğiniz boyutta dilimlemek gerekiyor. 180 derecelik fırında tatlı 20 dakika üzeri nar gibi kızarana kadar pişecek :)


Fırından çıkan tatlının üzerine soğumuş olan şerbeti döküp ,  tatlının şerbeti çekmesini bekliyoruz . Tatlı soğuduğunda sevdiklerimize servis ediyoruz.


Afiyet olsun :)

20 Ağustos 2016 Cumartesi

Muffin sevmeyen var mı? :)







Sitemizde yoğun bir çevre düzenleme durumu var bu günlerde . Ağustos ayı sıcağı altında bir de asfaltın sıcağı eklenince çalışan işçilere kendimce bir şeyler yapayım diye kolları sıvadım bu hafta sonu . Mutfaktan bu mis kokulu küçük kekler çıktı :) Yapması son derece kolay bu kekleri umarım sizlerde sevdikleriniz ile paylaşır ve en az bizim kadar seversiniz :)

işte tarifimiz : )

2 yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
2 kahve fincanı sıvı yağ
2 kahve fincanı yoğurt
6 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı karanfil tozu
ve
1 su bardağı kuru meyve ( kayısı , üzüm )
ya da
3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı damla çikolata
ya da
1 su bardağı yaş meyve ( doğranmış elma , havuç ,vişne , frambuaz ... )

Yumurta ve şekeri mikser yardımı ile köpürene kadar çırpıyoruz. Sırası ile yoğurt, sıvı yağ ve baharatları ( zencefil ,tarçın, zerdeçal ve toz karanfil ) ekleyip spatula yardımı ile karıştırıyoruz. En son unu ve kabartma tozunu ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırıyoruz. İşin en eğlenceli tarafı ise bu küçük keklere ne isterseniz koyabilecek olmamız . İster kuru meyveli ,ister kakaolu ya da taze meyveli yapabilirsiniz . Hamurun içine istediğiniz malzemeyi ( kakao, kuru meyve veya yaş meyve ) ekleyip muffin kalıplarına hamurları paylaştırıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 - 25 dakika pişir .


Fırından gelen nefis kokular keklerin lezzetin habercisi gibi :) Hadi ne duruyorsunuz sıvayın kolları hemen mutfağa :)

Afiyet Olsun :)

10 Ağustos 2016 Çarşamba

Zeytinli Dereotlu Ekmekler :)


Oğlumun ilk doğduğu yıllardı bu tarifle tanışmam . İlk tanıştığımızda da çok sevmiş ,yapıp sevdiklerim ile paylaşmıştım . 1998 yılından beri unuttuğum bu tarifi geçenlerde evi kurcalarken buldum :) Yapması kolay , yemesi çok zevkli bu  ekmekçikleri umarım sizlerde en az benim kadar seversiniz .

İşte tarifimiz :)

300 ml ılık süt
25 gr toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz ( zeytin ezmesi çok tuzlu ise koymayın )
1 paket instant maya ya da kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya
1 yumurta
180 ml sıvı yağ
650 gr unu
1 demet  ince kıyılmış dereotu

içine
zeytin ezmesi

üzerine :
1 adet yumurtasının sarısı
çörek otu

Ilık süt ve şekeri karıştırıp, üzerine mamayı ekliyoruz ve bu karışımı 10 dakika dinlendiriyoruz. Yumurtayı , tuzu , ince kıyılmış dereotunu ve sıvı yağı ekleyip en son karışıma unu da ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamurun üzerine nemli bir bez serip ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz hamuru . Bu süre yaklaşık 60 dakika kadar sürüyor :)


Mayalanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp avucumuzun içinde bastırarak açıyoruz . Açtığımız hamurun ortasına 1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi koyup , top şeklinde yuvarlaklar yapıp , yağı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Tüm hamur bittiğinde eklerin üzerine yumurta sarısı sürüp, en üste biraz çörek otu koyuyoruz.


Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ekmeklerin üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Bu süre yaklaşık 45 dakika kadar sürüyor :) Ama genede fırını kontrol etmeyi unutmayın sakın :)

Sonuç enfes ekmek kokusu ve pamuk pamuk ekmekçikler :)

Benim yıllar sonra bulup çıkardığım bu tarifi bizim mutfak çok seviyor . Eeeee bulmuşken artık sık sık yapılacak anlaşılan :)

Umarım sizlerde yapıp sevdikleriniz ile paylaşırsınız bu tarifi

Afiyet Olsun :)

31 Temmuz 2016 Pazar

Tuzlu Kek :)






Poğaça tadında bir kek bu . Dilim dilim bir poğaça yapmak istemez misiniz ? .  Ben çocukken annemin mutfağından gelen kokunun sebebidir bu kek . Biz okuldan gelene kadar hazırlanan ve kapıdan içeri girdiğimizde yüzümüzde gülümsemeye sebep olan bu keki umarım sizlerde yapıp sevdiklerinizin yüzünde gülümsemeye sebep olursunuz :)

işte tarifimiz :)

70 gr erimiş tereyağı
200 ml ılık süt
2 yumurta
140 gr ufalanmış beyaz peynir
60 gr doğranmış zeytin
50 gr kuru domates
300 gr un
1 paket kabartma tozu
1 bağ ince doğranmış dereotu yada taze keki
tuz
karabiber

Peyniri , unu , kabartma tozu , dereotu ,tuz , karabiber bir kapta çatal yardım ile karıştırılır . Eritilmiş tereyağı , süt ve yumurta diğer bir kapta çırpma teli ile karıştırılır . Amannnn dikkat sakın mikser kullanmayın . Yoksa pişen kek lastik gibi olur. Burada püf noktası hamurun spatula yardımı ile karıştırmak . Gelelim tarifimize ; kuru karışım ile sıvı karışımı bir araya getirip iyice karıştırıyoruz. İstediğiniz bir kek kalıbı yağlanır ve hamur kalıba konur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirilir.
Puf puf ve lezzetli bir kek ikram etmek isterseniz sevdiklerinize bu keki yapmanızı öneririm :)

Afiyet Olsun :)

12 Temmuz 2016 Salı

Alternatif çok limonatası




Limonatayı kim sevmez ki . Çocukluğumdan kalan bir tarif bu . Canım annem zaman zaman bize yapar ve ders çalışırken yanında bir kurabiye ile masalarımıza bırakırdı. İşin güzelliği bu tarif ile hangi tadı istiyorsanız onu elde ediyorsunuz. Zaman geçti ve şimdi ben oğluma tıpkı annemin bize yaptığı gibi ders çalışırken limonata götürüyorum :)

işte tarifimiz :)

3 adet limon ya da portakal
2 su bardağı şeker
3 litre su
1 tatlı kaşığı limon tuzu
nane yada fesleğen

Alternatif çok limonatası da ne demek diye bilirsiniz . İşin gerçeği  3 adet limon yada  3 adet portakal kullanarak yapabileceğiniz bu içeceğe  2 limon 1 portakal ya da 2 portakal 1 limon kullanarak da yapabilirsiniz . Diğer bir püf noktası ise limon ya da portakallar donmuş olacak :)

Donmuş olan portakal ve limonları buzluktan çıkarıp biraz erimesini bekliyoruz. Yaklaşık olarak bu 10 dakika kadar bir zaman demek oluyor. Biraz erimiş olan limon ya da portakalı dilimleyip mutfak robotunda şeker ile birlikte püre haline gelene kadar eziyoruz. Püre haline gelen limon ya da portakalın üzerine suyu ekleyip karıştırıyoruz.Limon tuzunu yarım çay bardağı sıcak su da eritip karışıma ekliyoruz. Karışımı 1 saat kadar dinlendirip , süzüp şişelere doldurduktan sonra dolapta soğumaya  bırakıyoruz.

Sade tüketebileceğimiz gibi , karışım içine taze nane ya da taze fesleğen ekleyerek de servis edebiliriz :)

Afiyet Olsun :)