Bu Blogda Ara

10 Ağustos 2016 Çarşamba

Zeytinli Dereotlu Ekmekler :)


Oğlumun ilk doğduğu yıllardı bu tarifle tanışmam . İlk tanıştığımızda da çok sevmiş ,yapıp sevdiklerim ile paylaşmıştım . 1998 yılından beri unuttuğum bu tarifi geçenlerde evi kurcalarken buldum :) Yapması kolay , yemesi çok zevkli bu  ekmekçikleri umarım sizlerde en az benim kadar seversiniz .

İşte tarifimiz :)

300 ml ılık süt
25 gr toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz ( zeytin ezmesi çok tuzlu ise koymayın )
1 paket instant maya ya da kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya
1 yumurta
180 ml sıvı yağ
650 gr unu
1 demet  ince kıyılmış dereotu

içine
zeytin ezmesi

üzerine :
1 adet yumurtasının sarısı
çörek otu

Ilık süt ve şekeri karıştırıp, üzerine mamayı ekliyoruz ve bu karışımı 10 dakika dinlendiriyoruz. Yumurtayı , tuzu , ince kıyılmış dereotunu ve sıvı yağı ekleyip en son karışıma unu da ekleyip, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamurun üzerine nemli bir bez serip ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz hamuru . Bu süre yaklaşık 60 dakika kadar sürüyor :)


Mayalanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp avucumuzun içinde bastırarak açıyoruz . Açtığımız hamurun ortasına 1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi koyup , top şeklinde yuvarlaklar yapıp , yağı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Tüm hamur bittiğinde eklerin üzerine yumurta sarısı sürüp, en üste biraz çörek otu koyuyoruz.


Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ekmeklerin üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Bu süre yaklaşık 45 dakika kadar sürüyor :) Ama genede fırını kontrol etmeyi unutmayın sakın :)

Sonuç enfes ekmek kokusu ve pamuk pamuk ekmekçikler :)

Benim yıllar sonra bulup çıkardığım bu tarifi bizim mutfak çok seviyor . Eeeee bulmuşken artık sık sık yapılacak anlaşılan :)

Umarım sizlerde yapıp sevdikleriniz ile paylaşırsınız bu tarifi

Afiyet Olsun :)

Hiç yorum yok: