Bu Blogda Ara
24 Ağustos 2015 Pazartesi
Zencefil Turşusu :)
Hımmmmm , ilk sushi denememde en çok sevdiğim şey neydi biliyor musunuz ? Zencefil turşusu tabi ki :) Acaba evde yapabilir miyim araştırmaları sonucunda hiçte zor olmadığı fikrine sahip olunca kolları sıvadım :)
işte tarifimiz :
6 adet orta büyüklükte taze zencefil
500 ml pirinç sirkesi
150 gr şeker
14 gr tuz
Taze zencefilleri soyup patates soyacağı ile zar gibi incelikte dilimliyoruz . Sirkeyi , şekeri ve tuzu bir kaba alıp ısıtıyoruz. Bir kavanoza doğradığımız zencefilleri ve sirkeyi koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Ve doğruu buz dolabına koyuyoruz :) Yaklaşık 10 gün içinde zencefil turşumuz hazır :)
Afiyet Olsun :)
17 Ağustos 2015 Pazartesi
Pancar Turşusu :)
Sofraların rengidir kırmızı pancar . Yoğurtlu hali , turşu hali hatta hatta salatalara çiğ olarak rendelenmiş hali ile ayrı bir tat ayrı bir renktir. Tadındaki belirginlik sanki rengine de yansımıştır . Pazarda görünce dayanamayıp aldığım ve dolapta bekleyen pancarlara gözüm ilişince turşu yapmaya karar verdim :)
işte tarifimiz :
1 kg pancar
2 su bardağı su ( pancarları haşladığınız suyu kullanmanızı öneririm :) )
2 çay bardağı elma sirkesi
2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
1 baş sarımsak
Pancarların kabuklarını soyup , istediğiniz kalınlıkta dilimledikten sonra bir tencerede 2 bardak su ile yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlıyoruz. Burada amaç pancarların biraz yumuşaması ve suyun renginin pembeleşmesi :) Kırmızı pancara ve rengine bayılıyorum doğrusu. Çok geç keşfettiğim ancak çok sevdiğim bir sebze kırmızı pancar. Komşum Ayşin tanıştırdı beni kırmızı pancar ile :) Neyse biz tarifimize dönersek ; Haşlanmış olan pancarları bir kenarda soğumaya bırakıyoruz. Diğer tarafta sarımsakları soyuyoruz. soğuyan pancarları kavanoza yerleştirip aralarına da sarımsak dilimleri yerleştiriyoruz. Eveettt şimdi can alıcı noktaya geldik işte . Tencerede kalan suyun içine sirkeyi , tuzu ve şekeri ekleyip güzelce şeker ve tuzun erimesi sağlıyoruz. İşte tam bu aşamada damak tadınıza uygun ufak ayarlamalar yapmak mümkün . Yani isterseniz sirke yada tuz eklemesi yapabilirsiniz :) Kavanozdaki pancarların üzerine hazırladığımız karışımı döküp kavanozun kapağını sıkıca kapatıyoruz. Turşumuzu serin ve güneş almayan bir yerde bir hafta kadar bekletiyoruz. Bekleme süresinin sonunda enfes turşumuz hazır .
Afiyet Olsun :)
10 Ağustos 2015 Pazartesi
Kaşıkla Turşusu :)
O da ne ki . Tuşunun kaşık hali mi desek , kaşıkla yenen turşu mu acaba ? Turşu sevilemeyecek bir şey değil ki . Evet tabi ki bende çok seviyorum turşuyu . Acaba dedim turşu malzemelerini küçük küçük doğrasam ve kavanozlara koysam ve kaşık kaşık yesek :) Eeee ne duruyoruz hadi yapalım .
İşte tarifimiz :
3 kg domates
1 kg havuç
1 kilo kırmızı biber
1/2 kilo acı biber
1 bağ kereviz sapı
2 baş sarımsak
2 su bardağı elma sirkesi
5 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı tuz
Tüm malzemeleri küçük küçük doğra . Sirke , şeker ve tuzu bir kaba koy ve ısıt. Şeker ve tuz iyice eridikten sonra kapaklı bir kapta tüm malzemeleri karıştır ve 1 gece beklet . Ertesi sabah turşuyu kavanozlara koy . Kavanoz kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra ters çevir ve 1 gece daha güneş görmeyen serin bir yerde beklet . Konserve yapar gibi :) Sabah tuşu kavanozlarında herhangi bir sızıntı yok ise turşuları dolaba kaldırabiliriz demektir .10 gün sonra turşumuz yemek için hazır olacaktır.İşte hepsi bu kadar :)
Afiyet olsun :)
29 Temmuz 2015 Çarşamba
Kekik Turşusu :)
Semt pazarını çok severim . Orada taze otlara rastlamak mümkün . Bu pazarda karşıma taze kekik çıktı :) Kekik benim için vazgeçilmez bir lezzet . Hem taze hemde kuru olarak oldukça fazla kullanıyorum . Bu hazırlayacağımız tarifi ister meze olarak ister et yemekleriniz yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz : ) Misafirlerinizi şaşırtmaya hazır mısınız ?
İşte tarifimiz :
3 bağ kekik
1 avuç limon tuzu
2 tatlı kaşığı tuz
1 baş sarımsak
zeytin yağı
Kekikleri saplarından ayıklayıp , kekik yapraklarını güzelce yıkıyoruz. Temiz bir kavanoza aralara sarımsak tuz ve limon tuzu serperek kekik yapraklarını diziyoruz. En son kavanozu zeytinyağı ile dolduruyoruz. İşte bu kadar . Kavanozun ağzını kapatıp güneş görmeyen serin bir yerde bir hafta bekletiyoruz. Bir hafta sonunda kekik turşumuz servise hazır .
Afiyet olsun :)
13 Temmuz 2015 Pazartesi
Salçalı Acılı Yaprak Sarması :)
Yaprak sarması deyince sizin evde de akan sular durur mu ? . Çalışma arkadaşım Asu'dan bu tarif Denemenizi öneririm . Lezzetli bir atıştırmalık oldu :) Atıştırmalık diyorum çünkü masaya gelir gelmez saniyeler içinde tükendi . Masadakilerin genel düşüncesi sarmanın çerez gibi olduğu :) Ramazan ayının bu son günlerinde bayramda misafirlere ne ikram edebilirim düşünceleri aldı herkesi . Belki bir alternatif olabilir :)
İşte Tarifimiz :
2 adet soğan
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı pul biber yada biber salçası
tuz
1 demet taze nane
1 demet maydanoz
2 su bardağı pirinç
yarım su bardağı bulgur
1.5 su bardağı su
Yarım kilo yaprak
salça sosu :
2 kaşık tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
2 kaşık domates salçası
yaklaşık yarım çay bardağı su
Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda iyice pembeleşene kadar kavuruyoruz.Sonra biber salçası ve domates salçasını tencereye ekleyip kavurmaya devam ediyoruz . Rendelenmiş domates , ince kıyılmış nane ve maydanozu da tencereye ekliyoruz. Tencereye yıkadığımız bulgur ve pirinçler ile birlikte baharatları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. En son tencereye 1.5 su bardağı suyu ekleyip pirinçlerin suyu çekmesi için kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Pirinçler çok fazla pişmiş olmayacak sakın su eklemeyin . Tenceremizi ateşten alıp ılımaya bırakıyoruz. Eğer taze yaprak kullanacaksanız , yapraklarınızı kaynamış suyun içine atarak 1-2 dakika kadar haşlamanız gerekiyor. Eğer salamura yaprak kullanacak iseniz , yapraklarınızı suda bekletmeniz ve tuzunu biraz gidermeniz gerekecek :)
Hazırlamış olduğunuz iç ile yapraklarınızı sarıp tencereye dizin . Tencerenin en altına yapraklardan bir tabaka yapmayı ihmal etmeyin ki sarmalar yanmasın :) sarmaları sararken benim kullandığım kolay sarma yöntemi ile sarabilirsiniz :) Bu yöntemi uygularken ihtiyacınız olan bir kalın bir plastik poşet . Ben buz torbası poşetini kullandım :)
Sarma işlemi bitince tencereye zeytinyağı gezdirip sarmaların üzerini geçmeyecek kadar su ekledikten sonra en üste bir yemek tabağını ters çevirip kapatın . Burada amaç sarmaların açılmasını önlemek ...
Tencerenin içine döktüğümüz su kaynayana kadar harlı ateşte sonra kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika kadar pişiriyoruz.
Diğer tarafta tereyağı ve zeytin yağını bir tencerede kızdırıp salçayı iyice kavuruyoruz. sonra bir miktar su ekleyip sos kıvamına getiriyoruz. Yani akışkan bir kıvamda olması yeterli :)
Bu sarmaları ister sıcak , ister ılık , isterseniz de soğuk tüketebilirsiniz :)
Afiyet Olsun :)
6 Temmuz 2015 Pazartesi
Enteresan Bir Kıymalı Börek :)
Fırından çıktığında nefis kokusuna dayanamayacağınız ve bir solukta bitireceğiniz bir börek tarifi ile karşınızdayım :) Malzeme listesine bakıp sakın vazgeçmeyin . Pişman olmayacaksınız :)
işte tarifimiz ;
İç harcı :
1 paket kuş üzümü
2 paket dolmalık fıstık
2 çay kaşığı şeker
500 gr dana kıyma
3 adet yufka
1 adet küp doğranmış soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Araya sürmek için ;
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 şişe soda
Üzeri için :
1 yumurta sarısı
çörek otu
susam
Öncelikle böreğimizin iç harcını hazırlamalıyız :) Küp küp doğradığımız soğanları tavaya aldığımız tereyağı ve zeytinyağı karışımında pembeleşene kadar kavuruyoruz . Sonra tavaya kıymayı ekleyip kavuruyoruz. Bu arada kuş üzümlerini sıcak su içinde 5-6 dakika bekletip sonrada suyunu süzmemiz gerekiyor. Kıyma iyice kavrulduktan sonra kuş üzümünü ve tuz, karabiber ,tarçın , şekeri ekleyip ocağın altını iyice kısıyoruz. Diğer bir tavada dolmalık fıstıkları altın sarısı olana kadar kavuruyoruz ve kıymalı harca ekleyip bir taşım daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatıyoruz.
Yufkaya süreceğimiz harç için ise yumurta , yoğurt ve zeytin yağını bir çatal yardımı ile karıştırıp en son sodayı ekliyoruz. Bu karışımı bir fırça yardımı ile yufkalara süreceğiz .
Yufkayı tezgaha alınır ve fırça yardımı ile sodalı harçtan sürülür. sonra yufka ikiye katlanır ve sodalı harç tekrar sürülür. Katlanmış olan yufkanın uzun kenarına hazırladığımız iç harçtan konur ve yufka rulo şeklinde sarılır.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine rulo yapılan börek gül şeklinde yerleştirilir.
Tüm yufkalara aynı işlem uygulanıp börekler uç uca eklenerek tepsiye dizilir. İşlem bittiğinde böreğiniz aşağıdaki gibi görünecektir.
Tüm yufkalar bittikten sonra geriye böreğin üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam ile süslemek kalıyor :)
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında böreğin altı ve üstü kızarana kadar yaklaşık 45 dakika kadar pişiriyoruz. :)
Afiyet Olsun :)
30 Haziran 2015 Salı
Reyhan Şerbeti :)
Reyhan dünyanın en mucizevi bitkisi . Şerbeti ise dillere destan .Aslına bakarsanız bir tür fesleğendir reyhan . Şerbet olarak tüketildiğinde hem serinlik veren hemde rahatlık veren reyhan yaz aylarının favori içeceği bizim evde :)
Bu tarif için aldığınız reyhan ne kadar mor yapraklı olursa şerbetinizin rengi o kadar güzel oluyor .
işte tarifimiz :)
1 demet reyhan
6 yemek kaşığı şeker
5-6 tane limon tuzu
6 su bardağı kaynamış su
6 su bardağı kaynar suyu bir tencere alıp içine şekeri ve limon tuzunu ekleyip karıştırarak eritiyoruz. Diğer tarafta bir demet reyhanı yıkayıp suyunun süzülmesi için süzgeçe alıyoruz. En can alıcı nokta burada başlıyor. reyhanları bütün olarak yani sapları ve yapraklarını hiç birini ayırmadan hazırladığımız kaynar sulu karışımın içine atıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. Yapmamız gereken bu karışımın soğumasını beklemek . Ben genelde gece yatmadan önce yapıyorum ve sabaha kadar bekletiyorum . Soğuyan karışımı şişelere doldurup dolapta muhafaza edebelirsiniz. Gelen misafirlerinize kahvenin yanında ikram edebileceğiniz gibi yemeklerin yanında harika bir içecek oluyor :)
Afiyet olsun :)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)