Bu Blogda Ara

26 Ekim 2015 Pazartesi

Kömbe





















Baharat kullanılarak yapılan kurabiyeler hep dikkatimi çekmiştir. Bulduğum baharatlı kurabiye tariflerini dener ve genelde de severek tüketirim . Sanırım evdekileri de alıştırdım baharatlı kurabiyelere :) Bu sefer bir tür bayram ikramlığı var hedefimde . Hatay mutfağında önemli bir yeri olan bu kurabiye bayramlarda yapılıp gelen misafirlere ikram edilir. Bu bayram kurabiyesini sevdiklerinizle paylaşmak istemez misiniz ?

İşte tarifimiz :

Kömbe Baharatı

1 tatlı kaşığı muskat
1 tatlı kaşığı toz karanfil
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı mahlep
4-5 adet dövülmüş damla sakızı

125 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3-4 su bardağı un
1 yemek kaşığı kömbe baharatı
susam


İşe kömbe baharatı için gerekli olan baharatları karıştırmakla başlayalım. Gerekli ölçülerde tüm baharatları hazırlayıp homojen bir karışım elde edene kadar karıştırmak yeterli . Hazırlamış olduğumuz baharatı ağzı kapaklı bir kavanozda bir daha ki kömbe macerasına kadar saklaya bilirsiniz :)

Hamur için tereyağını eritip  içine sıvı yap ve sütü ekleyip 2-3 dakika mikser yardımı ile çırpıyoruz. Diğer bir kapta unu , vanilyayı , kabartma tozunu ve kömbe baharatını güzelce karıştırıyoruz. Kuru malzemeler ile sulu malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir kurabiye hamuru elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde hamur alıp elimizle yuvarlak yaptıktan sonra hamuru susam batırıp susamlı taraf kalıba gelecek şekilde kömbe kalıbının içine hamuru bastırarak yerleştiriyoruz. Kalıbı elimize vurarak hamurun kalıptan çıkmasını sağlayıp kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz.


Kurabiyeleri 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz .


Afiyet Olsun :)

17 Ekim 2015 Cumartesi

Haşhaşlı Limonlu Kek :)



Limon sevenler derneğine sizde benim gibi üye iseniz bu keki çok seveceksiniz :) Yumuşak dokusu ve ağızda bıraktığı tatlı ekşiliği ile muhteşem bir tat .

İşte tarifimiz :

235 gr şeker
80 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 limon kabuğu
15 gr haşhaş
160 ml süt
230 gr un
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
3 yumurta beyazı

üzeri için :

1 limon suyu
1 çay bardağı  pudra şekeri
1 limon kabuğu

Şeker ve tereyağı birlikte krema kıvamı alana kadar çırpılır. Haşhaş ve limon kabuğu rendesi eklenir ve çırpmaya devam edilir. En son süt çırpma işlemi devam ederken yavaş yavaş eklenir.

Ayrı bir yerde tüm kuru malzemeler eklenir ve karıştırılır. Mikser ile çırptığımız karışıma kuru malzemeleri yavaş ekleyerek karıştırma işlemi tamamlanır.

Yumurta beyazları kar beyaz olana kadar çırpılır . Kek hamuruna yumurta beyazı 3 parti halinde spatula yardımı ile eklenir. Burada kek hamuruna nazik davranmalı ve yavaş yavaş karıştırmalıyız.

Yağladığımız dikdörtgen kek kalıbına kek hamurunu yaydıktan sonra , önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 35-40 dakika kadar pişiriyoruz.

Kek bir yanda soğurken üzeri için sosumuzu hazırlamaya başlasak mı ? Bunun için tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırmak yeterli olacaktır :) .

Son dokunuş için ise soğuyan kekimizin üzerine hazırladığımız limonlu sosu döküp servis etmek yeterli olacak .

Afiyet olsun :)

6 Ekim 2015 Salı

Corn Dog :)







Oğlumun yoğun ısrarları üzerine denenen ve çok ama çok sevilen bir tarif var bugün :) Yılın modası Corn Dog diye de anılan , sosisin bir tür hamurla kaplanarak yağda kızartılması ile oluşan bir tür atıştırmalık :) Sabah kahvaltısına iyi bir alternatif olduğu gibi dilediğiniz bir öğünde yemek niyetine tüketebileceğiniz kadar da doyurucu bir atıştırmalık . Her ne kadar sosis yemek konusunda soru işaretlerim olsa da , çok sık olmamak kaydı ile evde pişirilmesi konusunda oğlumla anlaşmaya vardık :)

İşte tarifimiz :

235 gr mısır unu
215 gr un
4 yumurta
300 ml süt
3 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı kabartma tozu
tuz
karabiber

Yumurtayı ve sütü iyice karıştırdıktan sonra , sırası ile diğer malzemeleri sütlü karışıma ekleyip pürüzsüz ve oldukça yoğun bir hamur elde ediyoruz. Hamuru derin bir bardağın içine koyup diğer tarafta yıkayıp kuruladığınız kokteyl tipi sosisleri çöp şiş için kullanılan çubukları saplıyoruz . Resimdeki gibi sosisleri hamura bulayıp kızgın yağda pembeleşene kadar kızartıyoruz.


Sıcak sıcak servis yapıyor ve keyifle sevdiklerimizin yüzündeki gülümsemeyi izliyoruz :)

Afiyet Olsun :)

22 Eylül 2015 Salı

Sütlü Kadayıf Tatlısı :)


Tatlı sevmeyen hele hele kadayıflı tatlıları sevmeyen var mıdır acaba ? . Kadayıf neye dokunsa mucizevi bir şekilde yapılan şeyleri lezzetlendiriyor. Kadayıf ve sütü bir de fındığın birbirine çok yakıştığını düşünüyorum ben . Bayram için oldukça kolay ve bir o kadar da lezzetli bir şeyler arıyor iseniz eğer bu tatlıyı denemenizi tavsiye ederim .

İşte malzemeleri :

500 gr taze tel kadayıf
1 su bardağı kıyılmış fındık
250 gr tereyağı

şerbeti için :

4 su bardağı süt
1 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1 paket vanilya

Tüm tatlılarda olduğu gibi bu tatlıda da işe şerbeti hazırlamak ile başlıyoruz. Şerbet için gerekli olan tüm malzemeleri tencereye alıp kaynatıyoruz. Şekerin iyice erimesi gerekiyor. Karışım kaynadıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp ılımaya bırakıyoruz.

Kadayıfları elimizle tel tel olana kadar ayırıyoruz. Erittiğimiz tereyağını kadayıfların üzerine gezdirip elimizle tereyağının kadayıf ile iyice karışmasını sağlıyoruz. Küçük bir kase yada ağzı yayvan türk kahvesi fincanın içine bir parça kadayıftan koyup ortasını açıyoruz. ( Kadayıfların fincandan dışarı sarkması gerekiyor ) Burada bir havuz oluşturmak gerekiyor :) Oluşturduğumuz havuzun içine kıyılmış fındıktan doyup fincanın kenarından sarkan kadayıfları fındıkların üzerine kapatıp elimizle iyice bastırıyoruz.

Fincanı ters çevirip hazırladığımız kadayıf toplarını yağladığımız fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında kadayıflar  kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıktığında aşağıdaki gibi bir görüntü oluyor. Bıraksanız bu hali ile bile yerim :)



Fırından çıkan kadayıfların ilk sıcaklığı geçtikten sonra şerbeti kadayıfların üzerine döküp tatlımızı dinlenmeye bırakıyoruz. Size tavsiyem servis etmeden önce şerbetten bir miktar daha kadayıfın üzerine eklemeniz . Yani tabakta süt denizinin içinde bir kadayıf adası olması gerekiyor. Böylesi çok daha lezzetli çünkü :)



Afiyet olsun :)

17 Eylül 2015 Perşembe

Lor Tatlısı :)








Lor peyniri hem tatlı da hemde tuzluda kullanılabilecek bir peynir benim için . Kemalpaşa tatlısı ile severim mesela lor peyniri  ya da yaptığım omletin  içine eklemeyi çok severim . Bugün aklıma Lor peyniri tatlısı yapmak geldi . Lor Tatlısı canavarı eşim başından ayrılmadı tepsinin  :) Şu an tatlı soğumaya çalışıyor ... Tabi eşimden fırsat bulabilirse :)

İşte Malzemeler :

500 gr tuzsuz lor
4 adet yumurta
2 çorba kaşığı şeker
150 gr un
150 gr irmik
2.5 su bardağı süt
120 gr tereyağı
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

şerbeti için ;

3 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
yarım limon suyu

Öncelikle şerbeti hazırlamak ile  işe başlamak gerekiyor. Su ve şekeri bir tencerede kaynatmaya başlıyoruz. , Kaynayan şerbeti ocaktan almadan önce  yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar daha kaynatmak gerekiyor. Böyle şerbetimiz biraz kıvam kazanacak .  Sürenin sonunda limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra şerbeti soğuması için bir kenara alıyoruz.

Sütü , şekeri ve tereyağı tencereye alıp kaynatıyoruz. Kaynayan sütün içine irmiği ve unu ekleyip topaklanmasına izin vermeden karıştırıyoruz. Tencere içindeki karışımı 5 dakika daha ocakta karıştırarak kavurduktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. Mikser yardımı ile karışımı iyice soğuttuktan sonra vanilya ve kabartma tozunu ekleyip en son yumurtaları teker teker hamura ekliyoruz. Yumurtalar iyice karıştıktan sonra lor peyniri hamura ekleyip son bir kez karıştırıyoruz .



Yağladığımız fırın tepsisine yıldız uç takılı krema torbası yardımı ile aralıklı olarak tatlıları sıkıp önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında tatlılarımız pembeleşene kadar pişiriyoruz . Ben bu seferlik klasik lor tatlısı görüntüsünden daha farklı bir şeyler yaptım :) Hamurdan elime ceviz büyüklüğünde toplar alıp elimle yuvarladım ve üzerine çatal yardımı ile şekiller yaptım :) Sonrası aynı ... önceden ısıtılmış fırında pişirdim .Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçtikten sonra ılık olan şerbeti döküp tatlımızı dinlenmeye bırakıyoruz.

Tatlımız şerbeti çekip soğuduktan sonra servise hazır hale geliyor :)


Afiyet olsun :)

14 Eylül 2015 Pazartesi

Paskalya Çöreği




Paskalya çöreği ya çok sevilir ya da hiç sevilmez bir çörek türüdür. Bizim evimizde paskalya çöreği sevenler derneği fahri üyesi sevgilim eşimdir :) Gittiği her yerden alıp geldiği  poşetlerin içinden çıktığında şaşırmayacağım neredeyse tek şeydir paskalya çöreği . Hal böyle olunca da mutfağa girip paskalya çöreği yapmak kaçınılmaz oldu :) Hafta sonu sofrasında değişik bir lezzet olsun derseniz haydi mutfağa :)

Ben yaparken çok keyif aldım , umarım sizlerde sevdikleriniz ile paylaşır ve afiyetle yersiniz :)

işte tarifimiz :

4 su bardağı un
1.5 çay bardağı ılık süt
2 adet yumurta
100 gr eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı mahlep
1 paket kuru maya

üzeri için ;

 yumurta sarısı
file badem

Tüm kuru malzemeleri bir kabın içinde güzelce karıştırın . Daha sonra tüm sıvı malzemeleri kuru malzemelere ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın . Yoğurma işlemine yaklaşık 10 dakika kadar devam ediyoruz .  Hamurun özelliğinden olsa gerek ne kadar çok yoğurursanız o kadar iyi sonuç alıyorsunuz :) Elde ettiğimiz hamuru derin bir kaba alıp üzerini streç film ile kaplayıp ılık bir yerde yaklaşık 3-3.5 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz :)

Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölüp ,  her bir parçayı eşit uzunlukta olacak şekilde rulo haline getiriyoruz . Sıra paskalya çöreğinin geleneksel şeklini vermeye geldi :) Bunun için hazırladığımız ruloları yan yana koyup uçlarını birleştirip saç örgüsü şeklinde örüyoruz . Hepsi bu kadar işte :) Paskalya çöreğini yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine alıp mayalanması için yaklaşık 1 saat kadar daha bekliyoruz. Fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı sürüp , file badem ile süslüyoruz.



Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun :)

5 Eylül 2015 Cumartesi

Zencefilli Gazoz :)



Bu aralar zencefile takmış durumdayım . Her şeyin içinde kullanasım var sanki ... Zencefilin faydaları saymakla bitmiyor.  . Çin de aktif olarak kullanılan bu bitki soğuk algınlığının geçirilmesinde de mucizeler yaratıyor :) Hazım probleminiz var ise bir de zencefili deneyin bence ... Gazoz yapmak hemde zencefilli gazoz yapma fikri bir benzin istasyonunda gördüğüm gazozla başladı :) Ufak bir araştırma ve türlü denemelerden sonra kendi damak tadıma uyan bu tarifi keşfettim :)

işte tarifimiz :

225 gr şeker
80 gr rendelenmiş taze zencefil
1 adet limon suyu
1/4 çay kaşığı  kuru maya
2 lt su

Öncelikte bir 5 lt pet şişeye ihtiyacınız olacak . Tüm malzemeleri şişenin içine ekleyip ağzını sıkıca kapatıyoruz. Şişeyi ılık ve direk güneş almayan bir yerde 24-48 saat bekletiyoruz. 24 saatin sonunda pet şişeye parmağınızla bastırdığınızda şişe içeri çökmüyor ise gazoz hazır demektir :) Şişenin kapağını dikkatlice açıp karışımı süzüyoruz. . Gazozu ağzı kapaklı ve hava almayan cam şişeye doldurup dolapta soğuttuktan sonra servis ediyoruz. Tavsiyem gazozu taze taze tüketmeniz . Birde dolapta bekleyen gazozu açarken dikkatli olun , şişe açıldığında şampanya etkisi ile karşılaşabilirsiniz :)

Afiyet Olsun :)