Bu Blogda Ara

20 Şubat 2015 Cuma

Arap Bacı Kurabiyesi :)



Arap Bacı Kurabiyesi yapımı çok kolay lezzeti bir olay kurabiye türlerinden biridir . Acil kurabiye ihtiyaçlarının bir numaralı yardımcısı bu kurabiyede tek ihtiyacınız 3 adet haşlanmış yumurta sarısı :)

İşte Tarifimiz :)

hamuru için :

3 adet haşlanmış yumurtanın sarısı
200 gr oda sıcaklığında tereyağı
6 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
3 su bardağı un ( yarım bardak daha ekleyebilirsiniz )

üzeri için :)

yarın bardak pudra şekeri
yarım bardak kakao

Yumurta sarılarını oda sıcaklığında tereyağı , pudra şekeri , vanilya ve un ile yumuşak bir kurabiye hamuru elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yuvarlıyoruz . Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizdiğimiz kurabiyeleri , önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 15-20 dakika pişirdiğimiz kurabiyeleri soğuttuktan sonra kurabiyelerimizi eşit ölçüde karıştırdığımız pudra şekeri ve kakao karışımı ile kaplıyoruz :)

Ve arap bacı kurabiyelerimiz hazır :)


Afiyet Olsun :)

14 Şubat 2015 Cumartesi

Sevgi ile yapılan sevgiliye sufle :)




Yapılan her neyse , içine katılan sevgi ile güzel oluyor. 14 Şubatımız da  sevgilime yaptığım sufle ile tatlandı. Oldukça kolay ve pratik bu tarifi sizler paylaşmak istiyorum :)

işte tarifimiz :)

125 gr tereyağı 
120 gr bitter çikolata 
2 yumurta 
2 yumurta sarısı 
60 gr şeker 
1 çay kaşığı granül kahve 
yarım çay bardağı sıcak su 
2 çay bardağı un 
çırpılmış krema yada pudra şekeri üzeri için 

Şeker ve yumurtaları mikser ile çırpıyoruz. Diğer tarafta benmari usulü çikolata ve tereyağını erit . yarım bardak sıcak su ile granül kahveyi eritip çırpılmış yumurtalara ekliyoruz . erittiğimiz çikolata ile yumurtaları karıştırıp en son unu ekliyoruz ve splatula ile homojen bir karışım elde ediyoruz. Fırına dayanaklı sufle kaplarını yağlayıp elde ettiğimiz hamurdan kalıplara 1 parmak boşluk kalacak şekilde döküp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 12-15 dakika kadar pişirip sıcak sıcak sevgiliye servis edilir. 

Afiyet olsun :)





10 Şubat 2015 Salı

Stollen ( Yılbaşı Ekmeği )






Bu müthiş lezzet ile sevgili komşum Aslı sayesinde tanıştım . Birçok tarif arayışından sonra en beğendiğim tarif aşağıdaki oldu :) Aslında tatlı bir ekmek olan stollen gerçekten lezzetli bir ekmek . Umarım dener ve sizlerde seversiniz .

işte tarifimiz :)

50 gr çekirdeksiz kuru üzüm
50 gr yaban mersini
50 gr portakal şekerlemesi
50 gr kuru kayısı
50 gr limon kabuğu şekerlemesi
100 ml rom

1 kg un
200 gr şeker
2 yumurta
yarım tatlı kaşığı tuz
375 ml süt
250 gr tereyağı
250 gr badem unu ( 250 gr çiğ bademi blanderdan geçirmek yeterli olur )
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı toz tarçın


42 gr yaş maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sıcak süt



Öncelikle bir gece önceden kuru üzümü , yaban mersinini  rom içinde bekletip , süzüyoruz . 1 kg unu geniş bir kaba alıp ortasında havuz oluşturuyoruz . Havuzun içine yaş mayayı ufalayıp üzerine 1 tatlı kaşığı toz şekeri ve 1 yemek kaşığı sütü döküp kabın üzerini temiz bir havlu ile kapatıp 15 dk dinlenmeye bırakıyoruz .
Küçük bir tencerede süt ve tereyağını birlikte ısıtıp , dinlenmekte olan unumuzun içine boşaltıyoruz . Sırası ile şekeri , tuzu , yumurtaları vanilya ve tarçını ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz . Hamurumuzu bir kaba koyup üzerini temiz bir havlu ile örtüp 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz.


Dinlenmiş ve kabarmış hamurumuzu tezgaha alıp toz haline getirdiğimiz badem ve rom ile ıslatıp süzdüğümüz üzüm karışımı birlikte iyice yoğurup homojen bir hamur elde ediyoruz.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine ekmek şekli verdiğimiz hamurumuzu tepsiye koyuyoruz . Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 50-60 dakika pişiriyoruz . Sürenin sonunda fırından çıkardığımız ekmeğimizin üzerine erimiş tereyağı ile yağlıyoruz ve üzerini bolca pudra şekeri ile kaplıyoruz. Görüntüsünün enfesliği dışında tadı tarif edilemez :)

Afiyet olsun :)

3 Şubat 2015 Salı

Selanik Gevreği ( Biscotti )






Biscotti diğer bir adı ile Selanik gevreği benim çok sevdiğim kurabiyelerden biridir . Kıtır kıtır olması ve lezzeti beni hep kendine çekmiştir. Eşimin ve oğlumun da sevdiği bu kurabiyeyi kapalı bir kavanozda 2 hafta kadar saklayabiliyor olmak da ayrı bir güzellik . Okuldan ve işten gelince hazır bir şeyler olması akşam kendimi daha rahat hissetmemi sağlıyor :)

İşte tarifimiz : )

80 gr tereyağı
200 gr toz şeker
3 yumurta
1 paket vanilya
385 gr un
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tuz
180 gr fındık
95 gr file badem

Tereyağı ve şekeri mikser ile çırpıp krema kıvamına getiriyoruz . Çırpmaya devam ederken teker teker yumurtaları ekliyoruz. Sonra kalan malzemeleri ekleyip , ele yapışan yumuşak bir hamur elde ediyoruz . Tezgahın üzerine un serpip hazırladığımız hamuru tezgaha alıyoruz ve ekmek şeklini verip , önceden ısıtılmış 165 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz .



 Pişen biscottiyi fırından çıkartıp ılıklaşana kadar bekletiyoruz . Tabi bu arada fırının sıcaklığını 150 dereceye düşürüp , soğuyan biscootimizi dilimlere ayırıp fırın tepsisine diziyoruz. En eğlenceli kısmı şimdi geliyor . Tepsileri fırına koyup biscotti dilimleri kızarana kadar pişiriyoruz :)

fırından çıkan kıtır kıtır gevrekleri soğuduğu zaman hava almayan kavanozlarda muhafaza etmek mümkün ... Yapması da yemesi de çok keyifli olan bu tarifi umarım dener ve sevdikleriniz ile paylaşırsınız ...

Afiyet olsun ...

30 Ocak 2015 Cuma

Kırıntı Keki ... ( Vişneli ve böğürtlenli Crumble )



Yılardır yaptığımız ve artık geleneksel hale gelen site kızları aylık toplantı sırası benimdi bu hafta . Alınan ortak kara ile abur cubur partisi yapmaya karar verdik kızlarla . Bana hep abur cuburu hatırlatan bu kek partimize çok da uygun oldu :) Kızlar çok sevdiler ... Benimde severek yaptığım bu kekin tarifini sizlerle de paylaşmak istedim .

İşte tarif 

Hamur için ; 

175 gr un 
70 gr şeker
70 gr esmer şeker
1/2 çay kaşığı tuz 
125 gr soğuk  tereyağı 
Meyve için 

500 gr vişne 
500 gr böğürtlen 
50 gr toz şeker 
5 gr buğday nişastası 
10 gr limon suyu 

Hamur için gerekli tüm malzemeleri mutfak robotuna alıp kısa aralıklar ile karıştırıyoruz . Hamur kum gibi bir görüntüye sahip olacak .Hamuru isterseniz tart hamuru gibi hazırlayıp rolu halinde streç ile kapladıktan sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz . Dolapta sakladığınız hamuru rende ile kırıntı haline getirmek  ve böyle kullanmak mümkün .
Meyveleri bir kaba alıp şeker nişasta ve limon suyu ile karıştırıyoruz . Bu karışımı bir borcama alıp , ben orta büyüklükte borcam yuvarlak fırın kabı kullandım , önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dk pişiriyoruz. Pişen meyvelerin üzerine hazırlamış olduğumuz kırıntı hamurunu döküp kabımızı tekrar fırına koyuyoruz . Bu halde 15 dakika daha yada üzerindeki hamur kızarana kadar pişiriyoruz. pişen kekimizi ılık olarak servis ediyoruz. 

Yanında dondurma ile oldukça hafif ve lezzetti bir kek oluyor . 

Afiyet olsun  :)

21 Ocak 2015 Çarşamba

Kolay Tiramisu




Söz konusu tiramisu olunca her türlü tarif itina ile denenir. Bu tarifi ilk evlendiğimiz yıllarda yani sene 1997 yılında SOFRA DERGİSİ  inde görmüş ve denemiştim .  Yıllar sonra bu tarifi defterlerimi karıştırırken yeniden bulmuş olmanın sevinci ile yeniden yapmak için kendimi mutfakta buldum :)

İşte tarif ...

Keki için  

5 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Kreması için 

1/2 lt süt
3 çorba kaşığı şeker
1 yumurta
3 çorba kaşığı un
1 kutu labne peyniri
1 paket vanilya

Keki ıslatmak için 

2 su bardağı nescafeli süt

Arzu ederseniz kek yerine hazır pasta tabanı kullanabilirsiniz . Ama bana soracak olursanız keki kendiniz yaptığınızda hem daha sağlıklı hemde çok daha güzel oluyor . Kek için 5 adet yumurtayı şeker ile birlikte iyice çırpıyoruz . sonra kek için gerekli tüm malzemeleri karışım kabına vanilya , un ve kabartma tozu eklenir ve spatula ile karıştırıp pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz. Yağladığımız düz ve yuvarlak kek kalıbına hamuru döküp önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 45 dk pişiriyoruz .
Kekimiz fırında pişerken diğer tarafta kremayı hazırlamaya başlıyoruz. Krema için vanilya ve labne peyniri hariç tüm malzemeleri bir tencereye alıp orta hararetli ocakta muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz . Muhallebi kıvamına gelmiş olan kremamızı ocaktan alıp mikser yardımı ile 5 dk kadar çırpıyoruz . Sonra labne peynirinin suyunu süzüp vanilya ile birlikte peyniri kremamıza katıp mikser yardımı ile 5 dakika daha karıştırıyoruz ve dinlenmesi için dolaba koyuyoruz .

Soğuyan kekimizi ortadan ikiye bölüp 1 bardak nescafeli süt ile ıslatıyoruz . Araya soğumuş olan kremamızın yarısını döküp kekin diğer katını koyuyoruz. Keki kalan diğer nescafeli süt ile ıslatıp kekimizin üzerini krema ile kaplıyoruz .


 En son kremanın üzerini kakao ile kaplayıp en az 8 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis ediyoruz . Hepsi bu kadar :)

Afiyet olsun :)

16 Ocak 2015 Cuma

Tiramisu Hemde en İtalyanından :)



Yeni yılın ilk mutfak macerasında şansımıza İtalyan usulü tiramisu çıktı :) Tabi bu duruma bizim ev ahalisi çok sevindi ... 2014' ün son yapılanı olan mascarpone peyniri bu tarifle birlikte değerlendirilmiş oldu . 

Tiramisu genel olarak kek ve labne peyniri  ile yapılsa da aslında kedi dili ve mascarpone peyniri ile yapılan bir italyan tatlısı . İçine rom ya da likör konularak yapılıyor , Dr Otker rom aroması da işinizi görecektir.

Öncelikle kare ya da dikdörtgen bir borcam kalıbı yada dolaba girebilecek bir servis tabağına ihtiyaç var .  Tercihen biraz derin olmasında fayda var :)  Benim kullandığım borcam 28cm x 16cm boyutlarında 8cm derinliğinde  ve kapalı idi . 

İşte tarifimiz  ; 

1  paket Kedi dili bisküvisi  ( ben marketten aldığım Savoiardi kedi dili bisküvisi kullandım )
500 gr mascarpone peyniri 
4 yumurta 
1 tutam tuz 
1 paket vanilya 
5 yemek kaşığı toz şeker
2 kahve fincanı sert espresso kahve 
3 çorba kaşığı kahve likörü 
yeterince kakao ( tatlımızın üzerine serpmek için )

Öncelikle tatlımızın kremasını hazırlamamız gerekiyor . Bunun için yumurtaların sarısı ve beyazlarını iki ayrı kaba almalıyız . Yumurta beyazlarının üzerine bir tutam tuz atıp mikser yardımı ike katılaşana kadar çırpıyoruz. Yumurta sarılarını ise şeker ve vanilya ile birlikte iyice çırpıyoruz . Yaklaşık 10 dakika kadar en üst devirde çırptım ben yumurtaları . Sonra mascarpone peynirini , yumurta sarısını ve yumurta beyazını spatula yardımı ile bir kabta birleştiriyoruz. Burada önemli olan yumurtalarının köpüğünü söndürmeden karıştırmak  . Ve kremamız hazır :) Hazırlanan kremayı dolaba kaldırıyoruz . Ve bisküvilerimizi ıslatacağımız karışımı hazırlamamız gerekiyor .  Bunun için hazırlamış olduğumuz sert espresso kahve ile kahve likörünü karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz .Bu karışımın soğuk olması şart çünkü bisküvileri bu karımla ıslatacağız. Eğer kahveli karışım sıcak olursa bisküviler içinde eriyecektir.


Evet artık tatlımızı birleştirmeye geldi sıra , Borcamın en altına kahveli karışıma batırdığımız kedi dili bisküvilerini diziyoruz . Daha sonra bisküvilerin üzerine hazırladığımız krema ile kaplıyoruz . Aynı şekilde 1 kat daha bisküvi dizip en üste kalan kremayı döküp düzeltiyoruz ve dolaba kaldırıyoruz.




En az yarım gün dolapta dinlenmesi gerekli tatlımızın . Servis yapmadan önce tatlımızın üzerini kakao ile kaplıyoruz  .

Hımmmm tadına doyamayacağınız ve oldukça hafif bir tatlı ,

Afiyet olsun :)