Bu Blogda Ara

22 Eylül 2017 Cuma

Siyez Buğday Unu ile Ekmek Yapmak :)




Siyez buğdayı unu ile ekmek yapmak istemiş ancak unu bulmakta biraz zorlanmıştım . Hafta içi süt almak için uğradığım süt evinde unu bulduğumda eve gelip hemen kolları sıvadım . Hadi mutfağa gidip , yeni bir ekmek denemeye ne dersiniz ?

işte tarifimiz :

2 su bardağı siyez buğday unu
1 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru maya


Tarifteki malzemeler az ama yapması uzun zaman alacak ve benim gibi sabırsız bir insanı zorlayacak bir tarif bu :) Ama sonuca bakarsanız her şeye değer .

Tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırıp , hamur haline getiriyoruz. Bildiğimiz hamur gibi homojen bir karışım elde etmeye gerek yok , kaşık yardımı ile un ve su karışına kadar karıştırmak yeterli . Kabın üzerine streç film ile sıkıca kapatıp , kabımızı sarıp sarmaladıktan sonra 16 saat bir köşede hamuru mayalanmaya bırakıyoruz.

Mayalanma süresi bittiğinde un serptiğimiz tezgaha alıp hamuru hafifçe yoğurup top haline getiriyoruz. Hamurun üzerine bir kabı ters çevirip , 2 saat daha mayalanmaya bırakıyoruz.
Diğer taraftan fırını 210 derecede ısıtmaya bırakıyoruz. Bu ekmek için ağzı kapaklı ve döküm bir tencere kullanmanızı öneririm . Eğer döküm tencere yok ise ağzı kapaklı borcam  da işinizi görecektir. Ekmeği pişireceğimiz kabı ağzı kapalı olarak fırında 30 dakika ısıtıyoruz. Mayalanması tamamlanan hamuru ısıtmış olduğumuz kabın içine dikkatlice koyup , ağzı kapalı bir şekilde 30 dakika pişiriyoruz. sürenin sonunda kabın kapağını açıp , fırının derecesini de 190 derece düşürüyoruz. Bu halde ekmek 20 dakika daha pişecek . Sürenin sonunda fırını kapatıp , fırın kapağını hafif aralık bırakıp ekmeği dinlenmeye bırakıyoruz.

Sonuç enfes ekmek kokulu bir mutfak ve yemeğe doyum olmayan bir ekmek

Afiyet Olsun :)

Hiç yorum yok: