Bu Blogda Ara

23 Ocak 2017 Pazartesi

Zeytinyağlı Sarma




Yapması zahmetli , yemesi zevkli bir yemek. Bizim evde adeta çerez gibi tüketilen bir yiyecek :) Hem ziyafet sofralarının ,hem de bayram sofralarının incisi ... Hadi tembellik etmeyelim de sevdiklerimizle paylaşalım bu lezzeti :)

İşte tarifimiz :

500 gr asma yaprağı
yarım çay bardağı zeytin yağı

iç harcı için

2 adet soğan
1 su bardağı zeytin yağı
1 paket dolmalık fıstık
3 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı kuru nane
1 avuç içi kadar kuş üzümü
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı şeker
1.5 su bardağı su

pişerken kullanmak için :
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı sumak ekşisi yada 1 adet limon suyu

Soğanları yemeklik küçük küçük doğrayıp , tencere koyduğumuz zeytinyağı ile birlikte tencereye alıyoruz . Tencereye tuz ve şekeri ekleyip ocağın altını açıp başlıyoruz kavurmaya . Diğer tarafta pirinçleri yıkayıp süzüyoruz. Kuş üzümlerini sıcak suya koyup biraz bekletiyoruz.
Soğanlar kavrulduktan sonra üzerine dolmalık fıstığı ekleyip pembeleşene kadar kavuruyoruz. Tencereye baharatları da ekleyip , kuş üzümü ve pirinçleri de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Pirinçlerin kavrulması 10 dakika kadar sürüyor. En son tencereye suyu ekleyip ocağın altını kısıyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp , pirinçler suyu çekene kadar pişiriyoruz. Pişen iç harcı demleye bırakıp , harcın soğumasını bekliyoruz :) Harç ılıklaşınca suda beklettiğimiz yaprakları sarıp tencereye yerleştiriyoruz.

Tencerenin dibine tutmaması için bir kaç sıra yaprak koymanızı öneririm :) Hatta yaprakların saplarını da dizin tencerenin dibine .
Sarmaların üzerine suyu ve sumak ekşisini ekliyoruz. En son sarmaların üzerine bir tabağı ters çevirip kapatıyoruz. Ağzını kapattığımız tenceremizi  kısık ateşte koyup  sarmalar suyu çekene kadar pişiriyoruz. Kullandığımız pirincin cinsine göre çektiği su değişeceği için eğer ihtiyaç olursa sarmaların üzerine sıcak su eklemekte fayda var.


Pişen sarmalar soğuduğu zaman servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok: