Bu Blogda Ara

19 Eylül 2016 Pazartesi

Tahinli Cevizli Çörek




Tahin ve ceviz ikilisi beni benden alır aslında ... Burdur'lu olmamda bunun bir etkisi var sanırım :) Çocukluğumdan hatırladığım anneannemin kuzinesinde pişerdi bu çörekler , Fırından çıkmış sıcak çöreklerin etrafında  kedi gibi  yalanıp dururduk .Bir yolunu bulup sıcak sıcak aşırdığımız çörekleri mahalle arkadaşlarımız ile paylaşır ve afiyet ile yerdik . Çok geçmişe çocukluğuma gittim birden :) Canım anneanneciğimin tarifi ile çöreğimiz ...

İşte tarif :

hamur için :

7 bardak un
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya

içi için :

1 su bardağı tahin
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ceviz

Elimizi yağlamak için sıvı yağ

üzeri için :

yumurta sarısı
susam ya da çörek otu

Sütü ocağa alıp parmağımız yakmayacak kadar ısındığında içine şekeri ve mayayı ekleyip 10 dakika mayalanmaya bırakıyoruz . Diğer tarafta hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. Mayalanmış olan sütü unlu karışımın içine ekleyip yoğuruyoruz. Hamur ele yapışan bir hamur olacağı için ölçüde verilen un dışında un kullanmayın . Yoksa çörekler çok katı ve sert olur :) Hamur kabının üzerini streç film ile kaplayıp ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Bu arada iç malzemelerini karıştırıyoruz ve bir kenarda bekleye alıyoruz .Bekleyen hamur yaklaşık 2 kat kadar büyüyecek .

Elimizi sıvı yağ ile yağlayıp mayalanmış hamurdan mandalina büyüklüğünde hamur alıp elimizle açıyoruz. Hamur yapışkan bir hamur olduğu için elimizi ve tezgahı iyice yağlamayı unutmayın :)









Açtığımız hamurun içine hazırladığımız içten bolca sürüp hamuru rulo yapıp , sonradan ucundan kıvırarak yuvarlıyoruz.Bu hali ile güle benziyor aslında :). Yağlanmış olan tepsiye çörekleri dizip 1 saat daha tepside çöreklerin mayalanmasını bekliyoruz. Mayalanan çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ile süslüyoruz .




Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişiriyoruz.

Çörekleri soğuyunca servis ediyoruz.

Afiyet Olsun :)


Hiç yorum yok: