Bu Blogda Ara

3 Aralık 2015 Perşembe

Panettone ( Mayalı İtalyan Keki )



Birileri maya mı dedi :) Maya beni çılgına çeviriyor :)  Mayalı tarifleri denemeyi ve mutfağımda yarattığı o kokuyu çok seviyorum. Bundan dolayıdır ki benim mutfağımda sık sık ekmek pişer . Mayalı hamur ile kek yapmak aklıma hiç gelmemişti doğrusu . Aslına bakarsanız Panettone italyanların yılbaşı için yaptıklar bir kutlama keki yada ekmeği. Yapması çok zahmetli olmasa da pişirmesi oldukça zor bir ekmek . Bir çok tarif ve bakış açısı var bu kek ile ilgili, bu tarif ise işi biraz daha basite indirgeyip aynı tadı yakalamaya çalışma çabası :) Başarılı olduğunu düşünüyorum ama çalışmalarımız devam edecek :) Temel olarak küçük ama yüksek kalıplarda pişiyor kek . Bir diğer önemli nokta ise uzun bekleme süresi . Ancak bu tarifimizde süreler o kadar da uzun değil . Dedim ya aslında daha basit bir panettone tarifi bu :)

İşte Tarifimiz :)
1. hamur :
120 gr un
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
180 ml ılık süt

2. hamur :
3 yumurta
150 gr şeker
125 gr tereyağı
240 gr un
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuş üzümü
7 damla rom aroması
1 portakal kabuğu rendesi
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya

üzeri için :

1 yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı

1. hamur için gerekli tüm malzemeyi karıştırıp 30 dakika ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz.

2. hamur için şeker ve yumurtaları iyice çırpıyoruz. mayalanmış olan 1. hamuru 2. hamurun üzerine ekleyip tereyağı da ekleyip mikser ile karıştırıyoruz .Hamur karışımının içine unu , kuru üzümü ve kuş üzümü de ekleyip karıştırıyoruz. En son vanilyayı , limon ve portakal kabuğunu ve rom aramasını ekledikten sonra hamurumuzu ılık bir yerde 30 dk daha mayalanmaya bırakıyoruz.
Bu kek için küçük kalıpları tercih etmenizi öneririm :) Kalıpları yağladıktan sonra mayalanmış olan hamuru kalıplara bölüştürüp , hamurumuzu  kalıplar içinde 30 dakika daha mayalamaya bırakıyoruz.
En son üzerine çırptığımız yumurtayı sürüp hamurun üzerine 3 yemek kaşığı tereyağı paylaştırdıktan sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.
Kek soğuduktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok: