Bu Blogda Ara

2 Kasım 2015 Pazartesi

Aşure :)







Bolluk ve bereketin simgesi olmuş bir tatlı aşure . Bir çok rivayetler var aslında aşure hakkında . Büyük tufanda Nuh peygamberin gemisinde yiyecekler tükenince elde kalan ne varsa konularak bir yemek yapılmış . İşte o yapılan yemek  bu günlere kadar gelmiş. Büyüklerimiz derdi ki ; evde kız evladı olan mutlaka yapmalı aşureyi .Eeeee bu sene bizimde evimizde bir kızımız var :) Kız kardeşimin biricik kızı gözümüzün nuru Elif kızımız okul zamanı bizimle kalacak artık . Kızımız için ve evimizden bolluk ve bereket hiç eksilmesin diye kolları sıvadım . Ölçüler tam da dağıtıp bol bol evde yenecek kadar :)

işte tarifimiz :)

1 kg yarma buğday
6 su bardağı haşlanmış nohut
6 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
120 gr kuş üzümü
2 su bardağı kuru üzüm
40 tane kuru kayısı
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 tutam tuz
10 bardak şeker
2 çubuk tarçın

Üzeri için

fındık
ceviz
nar
yer fıstığı
antep fıstığı
tarçın
susam
kuru incir
yada aklınıza ne gelirse :)

Bir gece önceden fasulye ve nohutları sıcak su ile ıslattım . Diğer taraftan buğdayı iyice yıkadıktan sonra , üzerini 2 parmak geçecek kadar su koydum ve ocakta kaynamaya bıraktım . Bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp tencereyi ocaktan aldım . Buğday tenceresinin kapağı kapalı bir şekilde sabaha kadar bekledi. Sabah olduğunda buğdaylar iyice şişmiş ve aşure olmaya hazır hale gelmişti bile :)
Kuru kayısıları küçük küçük doğrayıp üzümleri de sıcak su içinde 10 dakika kadar beklemeye aldıktan sonra artık aşure için her şey hazır demektir .
Sabaha kadar beklettiğimiz buğdayın içine yaklaşık 6 litre su ekleyerek ocağın altını yakıyoruz . Diğer tarafta fasulye ve nohutları ayrı ayrı tencerelerde yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ben fasulye ve nohutları düdüklü tencerede yaklaşık 10 dakika kaynattım . Bana daha pratik geldi . Ancak düdüklü tencere kullanmaya çekiniyorum diyor iseniz normal tencerede de pişirebilirsiniz . Burada süre tahmin etmek çok zor ne yazık ki :)
Neyse biz kaynayan buğdayımıza dönelim :) Buğday yumuşayana kadar pişirmeye devam ediyoruz. Bu arada eğer su eksilir ise eklemeyi ihmal etmeyin . Buğdayların içine haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi ekleyip 10 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz. Artık şekeri eklemenin vakti geldi sanırım . Şeker buğday , nohut ve kuru fasulye ile buluştuğunda karışımın toparlandığını ve biraz dirildiğiniz göreceksiniz . Panik yok her şey çok güzel olacak :) Tamda bu aşamada çubuk tarçınları da tencereye atmalı ve karşım ile birlikte kaynamaya bırakmalıyız. Şeker ekledikten sonra yaklaşık 1 saate yakın kısık ateşte aşuremiz kaynamaya devam edecek . En son kuru meyveleri ve portakal  kabuğunu da ekleyip 10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp ilk sıcaklığının geçmesini bekliyoruz. Aşure için kullandığım portakal kabuklarını hazırlarken ; suymuş olduğum portakal kabuklarını yarım saat tuzu suyun içinde bekletip sonra beyaz yerlerini bıçak yardımı ile temizledi. Temizlenmiş olan portakal kabuklarını küçük küçük doğradım . Arzu ederseniz portakal kabuğunu aşurenin içine rendeye bilirsiniz .
Süsleme için kullanacağımız fındık , ceviz, yer fıstığı  damak tadınıza göre doğrayıp , ılımış ve tabaklara paylaştırmış olduğumuz aşurelerin üzerine serpiyoruz. En son ayıklamış olduğumuz nar ile süsleyip servis ediyoruz.

Afiyet olsun :)



1 yorum:

Unknown dedi ki...

YEDİK BAYILDIK. KIVAM LEZZET MÜTİŞ ÖTESİYDİ ELLERİNE SAĞLIK...