Bu Blogda Ara

6 Temmuz 2015 Pazartesi

Enteresan Bir Kıymalı Börek :)




Fırından çıktığında nefis kokusuna dayanamayacağınız ve bir solukta bitireceğiniz bir börek tarifi ile karşınızdayım :) Malzeme listesine bakıp sakın vazgeçmeyin . Pişman olmayacaksınız :)

işte tarifimiz ;

İç harcı :

1 paket kuş üzümü
2 paket dolmalık fıstık
2 çay kaşığı şeker
500 gr dana kıyma
3 adet yufka
1 adet küp doğranmış soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Araya sürmek için ;

2 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 şişe soda

Üzeri için :

1 yumurta sarısı
çörek otu
susam

Öncelikle böreğimizin iç harcını hazırlamalıyız :) Küp küp doğradığımız soğanları tavaya aldığımız tereyağı ve zeytinyağı karışımında pembeleşene kadar kavuruyoruz . Sonra tavaya kıymayı ekleyip kavuruyoruz. Bu arada kuş üzümlerini sıcak su içinde 5-6 dakika bekletip sonrada suyunu süzmemiz gerekiyor. Kıyma iyice kavrulduktan sonra kuş üzümünü ve tuz, karabiber ,tarçın , şekeri ekleyip ocağın altını iyice kısıyoruz. Diğer bir tavada dolmalık fıstıkları altın sarısı olana kadar kavuruyoruz ve kıymalı harca ekleyip bir taşım daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatıyoruz.
Yufkaya süreceğimiz harç için ise yumurta , yoğurt ve zeytin yağını bir çatal yardımı ile karıştırıp en son sodayı ekliyoruz. Bu karışımı bir fırça yardımı ile yufkalara süreceğiz .
Yufkayı tezgaha alınır ve fırça yardımı ile sodalı harçtan sürülür. sonra yufka ikiye katlanır ve sodalı harç tekrar sürülür. Katlanmış olan yufkanın uzun kenarına hazırladığımız iç harçtan konur ve yufka rulo şeklinde sarılır.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine rulo yapılan börek gül şeklinde yerleştirilir.
Tüm yufkalara aynı işlem uygulanıp börekler uç uca eklenerek tepsiye dizilir. İşlem bittiğinde böreğiniz aşağıdaki gibi görünecektir.



Tüm yufkalar bittikten sonra geriye  böreğin üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam ile süslemek kalıyor :)

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında böreğin altı ve üstü kızarana kadar yaklaşık 45 dakika kadar pişiriyoruz. :)

Afiyet Olsun :)

Hiç yorum yok: