Bu Blogda Ara

2 Mayıs 2015 Cumartesi

Çavdar Ekmeği



Ekmek yapmak bir tutku benim için . Evi saran maya kokusu ve fırından çıkmış sıcacık ekmeğin kokusu ve tadı hayatımın vazgeçilmezleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu tarifte az maya ile uzun bekleme süresi gerektiren ama sonucunda pişman olmayacağınız bir tarif .

İşte malzemelerimiz :

2 su bardağı çavdar unu
2 su brdağı beyaz un
1.5 bardak ılık su
1.5 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker 

Unu tezgaha eleyıp ortasını havuz gibi aç , maya ,tuz, şeker ve suyu unun ortasına ekle ve yavaş yavaş yoğur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edeceğiz . Hamuru altını unladığımız bir kaba koyarak üzerini nemli bir bezle örtüp ılık bir ortamda 10-12  saat kadar dinlendiriyoruz. Kabaran hamurumuzu tezgaha alıp yuvarlak ekmek şekli veriyoruz ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Hamur tekrar dinlenmeye bırakacağımız için daha önce hamuru dinlendirdiğim kabı ters çevirerek hamurun üzerine kapattım . Böylece ekmek hamurumuz kabuk bağlamayacak . Dinlenmiş olan hamurumuzun üzerine un serpiyoruz . Ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 50-60 dakika kadar pişiriyoruz.

Dinlenmiş hamurumuz resimdeki gibi görünecek :)


Fırından çıkardığımız ekmeğimiz ilk sıcaklığı geçtikten sonra edilmemenizi tavsiye ederim ...


Afiyet Olsun :)

Hiç yorum yok: