Bu Blogda Ara

10 Şubat 2015 Salı

Stollen ( Yılbaşı Ekmeği )






Bu müthiş lezzet ile sevgili komşum Aslı sayesinde tanıştım . Birçok tarif arayışından sonra en beğendiğim tarif aşağıdaki oldu :) Aslında tatlı bir ekmek olan stollen gerçekten lezzetli bir ekmek . Umarım dener ve sizlerde seversiniz .

işte tarifimiz :)

50 gr çekirdeksiz kuru üzüm
50 gr yaban mersini
50 gr portakal şekerlemesi
50 gr kuru kayısı
50 gr limon kabuğu şekerlemesi
100 ml rom

1 kg un
200 gr şeker
2 yumurta
yarım tatlı kaşığı tuz
375 ml süt
250 gr tereyağı
250 gr badem unu ( 250 gr çiğ bademi blanderdan geçirmek yeterli olur )
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı toz tarçın


42 gr yaş maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sıcak süt



Öncelikle bir gece önceden kuru üzümü , yaban mersinini  rom içinde bekletip , süzüyoruz . 1 kg unu geniş bir kaba alıp ortasında havuz oluşturuyoruz . Havuzun içine yaş mayayı ufalayıp üzerine 1 tatlı kaşığı toz şekeri ve 1 yemek kaşığı sütü döküp kabın üzerini temiz bir havlu ile kapatıp 15 dk dinlenmeye bırakıyoruz .
Küçük bir tencerede süt ve tereyağını birlikte ısıtıp , dinlenmekte olan unumuzun içine boşaltıyoruz . Sırası ile şekeri , tuzu , yumurtaları vanilya ve tarçını ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz . Hamurumuzu bir kaba koyup üzerini temiz bir havlu ile örtüp 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz.


Dinlenmiş ve kabarmış hamurumuzu tezgaha alıp toz haline getirdiğimiz badem ve rom ile ıslatıp süzdüğümüz üzüm karışımı birlikte iyice yoğurup homojen bir hamur elde ediyoruz.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine ekmek şekli verdiğimiz hamurumuzu tepsiye koyuyoruz . Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 50-60 dakika pişiriyoruz . Sürenin sonunda fırından çıkardığımız ekmeğimizin üzerine erimiş tereyağı ile yağlıyoruz ve üzerini bolca pudra şekeri ile kaplıyoruz. Görüntüsünün enfesliği dışında tadı tarif edilemez :)

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok: