Bu Blogda Ara

8 Aralık 2014 Pazartesi

Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi





Hafta sonu artık gelenekselleşen yılbaşı kurabiyesi etkinliği vardı . Tüm aile sabahın erken saatlerinden itibaren hazırlamış olduğum kurabiye hamuru ile uğraşmaya başladık. Tarifi çok kolay olan ağzı hava almayan bir kavanozda tazeliğini hiç kaybetmeyen lezzetinden dolayı da oldukça çabuk tüketilen bir kurabiye bu ... Kurabiyemizi adı ZENCEFİLLİ YILBAŞI KURABİYESİ

Kurabiye için :

100 gr oda sıcaklığında tereyağı
325 gr un ...
175 gr şeker
½ paket kabartma tozu
3 tatlı kaşığı toz zencefil
2 çay kaşığı toz karanfil
2 tatlı kaşığı tarçın
2 adet yumurta ( large boyutunda )


Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Yumurtanın büyüklüğüne göre yukarıdaki un miktarı az gelebilir. Siz hamurun kıvamını çok sertleştirmeyecek şekilde biraz un ekleyebilirsiniz. Hazırladığımızı hamuru dolapta bir gece bekletiyoruz .
Yapacağımız zaman portakal büyüklüğünde bir parça hamurdan kopartıyoruz . Şimdiden uyarayım hamur dolaptan ilk çıktığında çok sert oluyor . Bu gözünüzü sakın korkutmasın . Hamuru elinizle bastırdıkça yumuşadığını göreceksiniz . Tezgaha ve hamurun üzerine çok çok az un serpip merdane ile incelecek şekilde açıyoruz. Şimdi gelelim püf noktasına eğer hamuru kalın açar ve pişirirseniz içi yumuşak bir kurabiye elde edersiniz. Yok benim gibi ince açıp pişirirseniz çıtır çıtır kurabiyeleriniz olur. Bu konuda tercih sizin . Bu arada kullanmadığınız hamuru dolapta tutmayı unutmayın .


Açtığınız kurabiye hamurundan istediğiniz şekilleri kesip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz. 180C de önceden ısıtılmış fırında 10-15 dk pişiriyoruz .Aslında çok kızarmasına gerek yok kurabiyelerin hafif pembeleşsin yeter .Eve yayılan nefis zencefil ve tarçın kokusu ile birlikte yerken hissettiğiniz karanfil muhteşemmmm …

Her yıl gelenek haline gelen kurabiye etkinliğinde bu sene gene çok güzeldi . Yeğenler ,kardeşler ve annem mutlu bir pazar geçirdik .


umarım denersiniz .... 

Şimdiden afiyet olsun :)

Hiç yorum yok: