Bu Blogda Ara

14 Kasım 2014 Cuma

Biraz Farklı Elmalı Turta :)


Elma ve elmalı tarifleri hem yapmayı hemde yemeyi çok severim . Elma ailemizin ve evimizin vazgeçilmez meyvelerinden biri aslında .

Denediğim ve klasik turtalardan farklı bir tarif size anlatacağım bu tarif

işte malzemeleri 

Taban hamuru :

100 gr oda sıcaklığında tereyağı
2.5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
yeterince buzlu soğuk su ( ihtiyaca göre kullanılacak , yaklaşık olarak 1-2 yemek kaşığı )

iç harcı için :

1 tatlı kaşığı tarçın
100 gr ince çekilmiş ceviz içi
2 yemek kaşığı esmer şeker

Üzeri için :

3 adet sert elma
2 adet yumurta akı
1 çay bardağı şeker
150 gr ince çekilmiş ceviz içi
1 yemek kaşığı galeta unu
1 portakal kabuğu rendesi

Taban hamuru için tüm gerekli olan un, tereyağı , şeker ve yumurta bir kaba alınarak yoğrulur. Hamur ele yapışmayacak ve yumuşak kıvamda bir hamur olmalı . Eğer hamurda kıvam sorunu olur ise 1 yada 2 yemek kaşığı kadar buzlu soğuk su hamura eklenebilir. Yoğrulma işlemi bittiğinde hamuru 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakıp , diğer tarafta iç malzemesini hazırlamaya başlayabiliriz . İç malzemesi için gerekli olan esmer şekeri ,cevizi ve tarçını bir kapta karıştırmak yeterli olacaktır. :)
Dinlenmiş olan hamuru un serptiğimiz tezgaha alıp iki bezeye bölüyoruz. Her bir bezeyi yeterli miktarda un ile kare şeklinde açıyoruz. Hamur 1 mm kalınlığında , yani aslında açabildiğimiz kadar ince olacak . Açmış olduğumuz hamurun üzerine ceviz ve tarçın ile hazırladığımız iç malzemesi ile kaplayıp elimizde bastırarak iç malzemesini hamur ile buluşturuyoruz :) şimdi işin eğlenceli kısmı başlıyor . hamuru rulo halinde sarmak . Amma da uzun bu iş demeyin ve sakın vazgeçmeyin . Emin olun çıkan turta bir sanat eseri olacak . Rulo halinde sardığımız hamurdan 1 cm kalınlığında parçalar kesip , tabanına yağlı kağıt serdiğimiz kelepçeli kek kalıbının  tabanı ve yanlarına döşemeye başlıyoruz . Yaklaşık aşağıdaki gibi bir şekil olacak işimiz bittiğinde :)








Hazırlanmış olduğumuz tart tabanını önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15 dakika kadar pişir.
Turta tabanımız pişerken turtamızın içini hazırlamaya başlıyoruz. Elmaları rendeleyip ince çekilmiş ceviz ceviz ,portakal kabuğu rendesi , galeta unu , şeker ve yumurta akı ile iyice karıştırıyoruz .
Pişen turta hamurunu fırından çıkartıp ilk sıcaklığı geçene kadar 5 dk kadar bekletiyoruz . Soğuyan turta hamuru üzerine hazırladığımız elmalı karışımı ekleyip kek kalıbını tekrar fırına veriyoruz . Fırın sıcaklığını 200 derece olarak ayarladıktan sonra 20-25 dakika daha pişiriyoruz .

işte sonuç ;



Afiyet olsun  :)


Hiç yorum yok: